Kom indenfor i et af Danmarks ældste sommerhuse: "Vi genfinder altid en form for ro, når vi er her"
Danmark er omgivet af smukke kyster, men først for omkring 100 år siden blev de et populært sted at feriere. Hans Christians familie var blandt de første, der byggede sommerhus ved vandet og tog hul på den danske sommerhuskultur. Velkommen indenfor i et af landets ældste sommerhuse, som er restaureret med respekt for husets historie.
Af: Christina B. Kjeldsen Foto: Christina Kayser O.
Hvordan indfanger og beskriver man sjælen fra et over 100-årigt sommerhus, der ovenikøbet har været i samme families eje gennem alle årene? Fra den første lille pavillon i træ blev rejst på striben af gammel landbrugsjord ved vandet, til bindingsværkshuset fra Nørre Eskilstrup blev flyttet hertil.
Fra dengang gæster kom kørende hertil på hestekærre, til der blev hentet is fra ismejeriet i 1950'erne. Frem til nu hvor Annemette og Hans Christian skaber deres egen historie i huset. Det er Hans Christians familie, der har bygget og boet i sommerhuset i mere end 100 år, og selv dengang Hans Christian boede i New York, var det en fast del af årets hjul, at han kom hjem til april for at sætte bådebroen op og båden i vandet.
"Her har altid været en masse ting at lave – tage ud med båden, stå på vandski, fiske, bygge bådebro, træer, der skulle fældes, og bede, der skulle graves. Jeg elsker projekter og kan ikke bare ligge i en liggestol. Jeg skal have noget at lave. Det sagde min far også altid, og det var ham, der satte mig i gang med at male og snedkerere i sin tid, og så lærer man jo en masse håndværk undervejs. Det har været sjovt at sætte huset i stand", fortæller Hans Christian.
I 2011 overtog Hans Christian formelt sommerhuset, som han i dag bruger og nyder sammen med Annemette, der er kvinden bag de mere end 80 forskellige slags roser i haven og den fine indretning, der matcher husets historie og kystnære omgivelser. For selvom huset var blevet brugt gennem mange år, trængte det til en opdatering, mere komfort og til at få rystet lidt af museumsstemningen af sig.
Hans Christian satte nyt køkken ind, lagde gulvvarme og byggede terrasser rundt om huset. I dag kan man tænde for varmen via en app, mens husets oprindelige og bevaringsværdige dele er forblevet, som de var.
Annonse
"De gamle blomsterpaneler og slagbænken er jo noget af det helt originale fra huset – slagbænken er højsædet, hvor patriarken sad med resten af mændene ned langs bænken, mens kvinderne stod op og servicerede. De originale møbler er blevet endnu mere fremtrædende og smukke at se på, nu hvor Annemette har sørget for, at gulvene er blevet malet lyse, og resten af indretningen harmonerer. Desuden er Annemette ekspert i at finde de helt rigtige ting på loppemarkederne, som bare passer perfekt til huset", siger Hans Christian, der stadig har masser af projekter i og omkring huset.
Senest har han sat de små pavilloner, som var de første huse på grunden, helt i stand. Og nu hvor de store linjer i huset spiller, og græsplænen, der i gamle dage blev slået med le og støjende maskiner, nu passes automatisk af en gps-styret miljøvenlig el-slåmaskine, så er der masser af tid til nye projekter eller til bare at nyde.
"Stjernestunderne opstår, når man følger årets gang. De skiftende farver på træernes blade, roserne og kystklimaet, der ændrer sig fra dag til dag. Forleden så vi marsvin ude i fjorden komme ind efter at have jagtet stimer med fisk. Vi fisker ørred i foråret, hornfisk i maj – vi elsker at bare at være her med dem, vi holder af, og det betyder rigtig meget at have sådan et sted her. Mange af familiens bedste minder stammer herfra, og vi genfinder altid en form for ro, når vi er her. Det er ikke bare et sted, jeg sidder og kigger ud over vandet, det er et levende sted, og særligt i de perioder af mit liv, hvor jeg har haft allermest travlt og rejst verden rundt, har jeg drømt mig væk til sommerhuset og udsigten til fjorden."
Dragerup - Danmarks (måske) ældste sommerhus
De to pavilloner i træ nærmest vandet blev opført i 1905 af savværksejer Peter Kristensen, Hans Christians oldefar. De var familiens første bygninger på grunden og regnes blandt Danmarks første sommerhuse, derfor har Frilandsmuseet været interesseret i dem. Det stråtækte bindingsværkshus var Hans Christians oldefars barndomshjem, som han fik flyttet fra Nørre Eskilstrup hertil.
Hvem og hvad?
Hvem: Annemette og Hans Christian.
Hvad: Det historiske sommerhus ”Dragerup” fra 1905, der ligger for foden af Isefjorden. Sommerhuset er ca. 104 kvm.