Kirsebærtræ

Foto: Getty Images Er du til sarte rosa blomster og hjemmedyrkede kirsebær, så skal du da have et kirsebærtræ i haven.

Kirsebærtræ i haven: Frugttræet med de lækre bær

Det er ikke uden grund, at kirsebærtræet er populært i de danske haver. Om foråret er det et smukt syn, når det springer ud, og de sarte rosa blomster står i fuldt flor, og allerede midt på sommeren kan du høste massevis af røde, smagfulde bær.

Sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær. Der findes mange forskellige typer kirsebær, og da de røde bær typisk modner i juli og august, er de for mange blevet et symbol på den danske sommer på lige fod med jordbær. Bærene varierer i farve og størrelse, men alle sorter har den syrlig-søde smag til fælles.

Inden du vælger dit nye kirsebærtræ, er der dog flere ting, som du bør overveje.

Hvilken kirsebærsort skal du vælge?

Der findes mange forskellige kirsebærsorter, og der er stor forskel på sorternes kvalitet både smagsmæssigt og dyrkningsmæssigt, ligesom du også bør tage hensyn til høsttidspunktet.

Når du vælger kirsebærtræ til din have, bør du først og fremmest overveje sortens smag og konsistens. Derudover er det vigtigt at tage hensyn til vækstforhold, havens størrelse og hvor hurtigt eller langsomt træet vokser. Da nogle kirsebærsorter er mindre modstandsdygtige overfor forskellige vejrforhold end andre, er det afgørende for valg af kirsebær, hvor i landet du bor. Bor du fx et sted, hvor det blæser eller regner forholdsvist meget, bør du overveje at vælge en sort, der er robust overfor fx svampesygdomme. Har du kun plads til ét kirsebærtræ, er det desuden vigtigt at vælge en sort, der kan bestøve sig selv.

Kirsebærtræet holder af sol og læ

Du bør placere dit kirsebærtræ et solrigt sted i haven, men de fleste sorter tåler dog også at stå i halvskygge. Sørg også for, at kirsebærtræet står lidt i læ for vinden. For at træet kan udvikle sig og give masser af bær, bør det have god plads og lys omkring sig og ikke stå for tæt på andre træer, mure eller skel, der kan begrænse væksten.

Hvordan planter du dit kirsebærtræ

Det bedste tidspunkt for plantning af dit kirsebærtræ er i efteråret, hvor det stadig er lunt efter sommeren, og hvor jorden er blød og fugtig. Hvis du planter dit kirsebærtræ i en potte, kan det dog plantes fra september til marts.

Vælg en placering, hvor jorden er løs eller sørg for at løsne den inden plantning, så rødderne får bedre fat. Det kan i øvrigt være en god ide at sætte en pæl tæt ved rodklumpen, som træet kan støtte sig op ad. Vand herefter grundigt, så jorden pakkes tæt omkring roden.

Sådan passer og plejer du dit kirsebærtræ

Kirsebærtræer har godt af at blive gødet regelmæssigt. Som udgangspunkt bør du ikke beskære dit kirsebærtræ mere end højst nødvendigt. Sørg for at beskære det i vækstsæsonen efter de sidste bær er plukket og undlad at beskære træet om vinteren, da det så lettere får svamp og andre sygdomme. Når du beskærer, bør du højst fjerne en tredjedel af træets grene.

De bedste kirsebærsorter til haven

Mange kirsebærsorter kræver, at der er andre sorter i nærheden, og hvis du vælger en sort, der ikke kan bestøve sig selv, anbefales det, at du planter 1-2 andre kirsebærtræer i nærheden. Men her er bud på fire selvbestøvende frugttræer, som giver søde kirsebær:

1. Stella

Stella er en af de mere populære selvbestøvende sorter. Stella danner mørkerøde og hjerteformede bær, der er meget søde og saftige. Bærrene bliver mellem 15 og 20 millimeter i diameter, og har en sprød kant. Træet står med mellemstore hvide blomster mellem april og maj, og kirsebærrene er modne sidst i juli. Trives bedst i sol eller halvskygge, og er en hårdfør sort. Kan blive ca. 5 meter højt.

2. Sweetheart

En hårdfør sort, som modner sent. Sensommeren er sæson for at høste disse kirsebær, og træet giver store mørkerøde og søde kirsebær i midten eller slutningen af august. Blomsterne er rosa, og træet trives bedst i sol eller halvskygge. Kan blive op til 5 meter højt.

3. Sunburst

Dette træ er kendetegnet ved sine meget store, purpurrøde kirsebær, der er klar til høst i juli måned. Er en af de sorter, der danner de største kirsebær. Træet, der kan blive op til 6 meter højt, står med fine hvide blomster i foråret og trives bedst i sol eller halvskygge. Sunburst er et hårdført træ, der egner sig til den sprøjtefrie have.

4. Lapins

Lapins giver flotte mørkerøde kirsebær, der er klar til høst fra sidst i juli til midten af august. Bærrene er typisk meget store med en diameter på over 20 millimeter og har en sød smag og en fast og sprød konsistens. Træet står med flotte hvide blomster i foråret.

Kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård

Sakura betyder kirsebærtræ på japansk, og i Japan er det en årlig tradition at tage på udflugt, når kirsebærtræerne blomstrer. Den tradition er også kommet til Danmark. Hvert forår valfarter i titusindvis af danskere og turister til Bispebjerg Kirkegård nordvest for København for at beundre det imponerende syn, når de japanske kirsebærtræer står i fuldt flor omkring uge 13-16. 

I 2018 besøgte mere end 150.000 mennesker de lyserøde træer. Udover Bispebjerg Kirkegård er det også muligt at nyde de farverige træer andre steder i København, blandt andet på Assistens Kirkegård, Islands brygge samt i Kongens have og Tivoli.

Sakura festival i København

Den 23. april og 24. april 2022 afholdes den årlige Sakura Festival ved Kastellet, hvor du kan beundre de 200 japanske kirsebærtræer ved Langelinie Park. Festivalen bliver afholdt i samarbejde med Den Japanske Ambassade og flere andre aktører, der hvert år går sammen og omdanner Langelinie park til et ”Mini-Japan. Få mere information på visitcopenhagen.dk

Kilder: havenyt.dk, plantorama.dk, haveselskabet.dk, visitcopenhagen.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Have og Kirsebær

610x200_woordy_knap2.jpeg