Kirsebærtræ
SPONSORERET indhold

Kirsebærtræ i haven: Frugttræet med de lækre bær

Det er ikke uden grund, at kirsebærtræet er populært i de danske haver. Om foråret er det et smukt syn, når det springer ud, og de sarte rosa blomster står i fuldt flor, og allerede midt på sommeren kan du høste massevis af røde, smagfulde bær.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
21. mar. 2022 | Bolig | ALT.dk

Sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær. Der findes mange forskellige typer kirsebær, og da de røde bær typisk modner i juli og august, er de for mange blevet et symbol på den danske sommer på lige fod med jordbær. Bærene varierer i farve og størrelse, men alle sorter har den syrlig-søde smag til fælles.

Inden du vælger dit nye kirsebærtræ, er der dog flere ting, som du bør overveje.

Hvilken kirsebærsort skal du vælge?

Der findes mange forskellige kirsebærsorter, og der er stor forskel på sorternes kvalitet både smagsmæssigt og dyrkningsmæssigt, ligesom du også bør tage hensyn til høsttidspunktet.

Når du vælger kirsebærtræ til din have, bør du først og fremmest overveje sortens smag og konsistens. Derudover er det vigtigt at tage hensyn til vækstforhold, havens størrelse og hvor hurtigt eller langsomt træet vokser. Da nogle kirsebærsorter er mindre modstandsdygtige overfor forskellige vejrforhold end andre, er det afgørende for valg af kirsebær, hvor i landet du bor. Bor du fx et sted, hvor det blæser eller regner forholdsvist meget, bør du overveje at vælge en sort, der er robust overfor fx svampesygdomme. Har du kun plads til ét kirsebærtræ, er det desuden vigtigt at vælge en sort, der kan bestøve sig selv.

Kirsebærtræet holder af sol og læ

Du bør placere dit kirsebærtræ et solrigt sted i haven, men de fleste sorter tåler dog også at stå i halvskygge. Sørg også for, at kirsebærtræet står lidt i læ for vinden. For at træet kan udvikle sig og give masser af bær, bør det have god plads og lys omkring sig og ikke stå for tæt på andre træer, mure eller skel, der kan begrænse væksten.

Hvordan planter du dit kirsebærtræ

Det bedste tidspunkt for plantning af dit kirsebærtræ er i efteråret, hvor det stadig er lunt efter sommeren, og hvor jorden er blød og fugtig. Hvis du planter dit kirsebærtræ i en potte, kan det dog plantes fra september til marts.

Vælg en placering, hvor jorden er løs eller sørg for at løsne den inden plantning, så rødderne får bedre fat. Det kan i øvrigt være en god ide at sætte en pæl tæt ved rodklumpen, som træet kan støtte sig op ad. Vand herefter grundigt, så jorden pakkes tæt omkring roden.

Sådan passer og plejer du dit kirsebærtræ

Kirsebærtræer har godt af at blive gødet regelmæssigt. Som udgangspunkt bør du ikke beskære dit kirsebærtræ mere end højst nødvendigt. Sørg for at beskære det i vækstsæsonen efter de sidste bær er plukket og undlad at beskære træet om vinteren, da det så lettere får svamp og andre sygdomme. Når du beskærer, bør du højst fjerne en tredjedel af træets grene.

Kilder: havenyt.dk, plantorama.dk, haveselskabet.dk, visitcopenhagen.dk

Anbefalet til dig