Poul Henningsen

Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix Sæson 2 af Møbelmestrene er skudt i gang med en episode om manden, der var meget mere end en lampemester.

Provo-kunstner skabte røre med betonbyggeri – nu hyldes han for sit visionære arbejde

Gentoftes grimmeste hus døbte møbelkunstner Poul Henningsen selv sin bolig. I podcasten ”Møbelmestrene” kan du blive klogere på multitalentet og forløberen for det moderne hjem, PH. Lyt med i appen Talk Town.

De fleste kender ham som Danmarks førende lampemager. Men Poul Henningsen var meget mere end det: Blandt andet en af sin tids mest visionære tænkere, både når det gjaldt kvindefrigørelse, seksualitet og arkitektur, står det klart i en ny podcast om Danmarkshistoriens største designikoner.

I midten af 1930’erne tegnede PH sit eget hus i Gentofte. En stor, upoleret betonklods med rå facader og en kælderdør, der vendte ud mod vejen, så hverken skrald eller vasketøj kunne gemmes af vejen. Naboerne var mildest talt ikke begejstrede, og flere vendte demonstrativt ansigtet væk, når de passerede ’Gentoftes grimmeste hus’, som PH selv kaldte familiens bolig.

Men der var selvfølgelig en mening med galskaben. PH var dybt optaget af at vise, at man med moderne materialer, som f.eks. betonklodser, kunne bygge både billigere og hurtigere til gavn for alle danskere. Hidtil havde mange familier levet som sild i en tønde i små, usunde boliger i storbyen. Huset i Gentofte var PH’s nytænkende bud på, hvordan det moderne hjem kunne tage sig ud. Og en fuckfinger til det konservative status quo-elskende borgerskab.

Det moderne liv krævede nye rammer, og som noget helt nyt inddelte han boligen i en børne- og forældreafdeling med opholdsstue og spisestue som det samlende midtpunkt. Også datteren Berta og sønnen Simon fik deres eget værelse, for både børn og forældre havde ret til et privatliv, mente PH.

”Poul Henningsen siger på et tidspunkt, at når hans datter kommer hjem med et halvt kobbel soldater, så vil han ikke ligge vågen hele natten og skulle høre på deres larm. I 30’erne er det en voldsom ting at sige: At hans ugifte datter skal have lov til at udfolde sit sexliv,” fortæller Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania, der i dag ejer PH’s hus.

Møbelkunstnerens visionære tanker har siden lagt kimen til parcelhusplantegninger landet over. Også nutidens eftertragtede køkkenalrum var PH en af de første, der så potentialet i.

Mød pioneren og multitalentet PH, der i sit 72 år lange liv også kastede sig over alt fra revy til dragebyggeri og Melodi Grand Prix, i podcasten ”Møbelmestrene”. Undervejs i podcastserien sætter vi bl.a. også spot på en af tidens få kvindelige møbelpionerer og folkehelten Børge Mogensen, der gemte på en dyster hemmelighed.

HØR AFSNITTET OM POUL HENNINGSEN LIGE HER

moebelmestrene_PoulHenningsen-(002).jpg

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Møbler, Designklassikere, Design, Dansk Design og Podcast