Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

varme hveder til store bededag
Foto: STINE CHRISTIANSEN /SKOVDAL&SKOVDAL, MARIA P. Store bededag spiser vi traditionen tro varme hveder. Her får du Claus Meyers lækre opskrift på hvedeknopper.

Varme hveder - Claus Meyers opskrift

Claus Meyers opskrift på varme hveder

Store bededag spiser vi traditionen tro varme hveder. Og du kan sagtens bage de lækre hvedeknopper selv. Her får du Claus Meyers lækre opskrift på lækre lune hveder - mums! Husk at sætte god tid af til at bage hvederne - denne opskrift kræver at dejen hæver i et døgn - og disse hveder er BESTEMT ventetiden værd.

2 timer
Print
15 stk. varme hveder

15 g gær
1¾ dl koldt vand
1¾ dl kold sødmælk
2 æg
700 g hvedemel
55 g sukker
10 g stødt kardemomme
10 g salt
55 g blødt smør

Sådan bager du hveder

­ 1. Start med at blande alle ingredienserne i en røreskål-  også smørret.


­

2. Ælt dejen energisk med hånden eller i en røremaskine. Det tager lidt længere tid at ælte smørret ind i dejen, når man ælter i hånden. Start med at ælte dejen sammen i skålen, og ælt så dejen godt igennem på bordet i ca. 6-8 minutter.

 

 

­ 3. Lad dejen hvile i skålen i 5 minutter, og ælt den derefter yderligere i 2 minutter. Det er vigtigt, at dejen får lov til at hvile efter æltning. Det kan den gøre et koldt sted som i køleskabet eller et lunt sted som på køkkenbordet (hvis du skal bruge dejen hurtigt).

4. Hviletiden gør, at dejen får tid til at optage den sidste væske, og samtidig får den lov til at ”slappe af”. Det har den behov for, fordi du under æltningen har hevet og trukket i dens glutenstrenge. 

5.  ­ Så pak dejen ind i køkken-f­ilm, eller kom den i en plastikbøtte med låg eller f­ilm over. Stil den enten på køkkenbordet eller i køleskabet. På køkkenbordet
skal den stå i ca. ½-1 time. I køleskabet kan den sagtens stå natten over.

 

 

6. A­fhængigt af, hvad du skal lave, kan det være en fordel at sætte dejen på køl, fordi en kold dej er lettere at forme og skære i end en lun. Men vær opmærksom på, at hævetiden på den kolde dej efterfølgende vil være længere, end hvis dejen har hvilet lunt.

 

7. Skær dejen ud i 15 stykker. Form boller ved at lægge et stykke dej på din ene håndf­lade og rulle det rundt med f­ingrene på den anden hånd. Læg bollerne med 5 cm imellem på en bradepande med bagepapir.

­

8. Lad hvederne hæve 2‑3 timer. Mens dejen hæver, slapper den af, så gæren kan få lov til at gøre sit arbejde. Under hævningen skal du holde øje med størrelsen på dejen: Den skal hæve til næsten dobbelt størrelse. Hvor lang tid det tager, af­hænger af, hvor varm din dej er, og hvor varmt der er i lokalet. Det er vigtigt, at dejen er dækket til, mens den hæver, for at undgå, at overf­laden tørrer ud og sprækker. Hvis overf­laden alligevel er blevet lidt tør, kan du pensle den med sammenpisket æg.

 

9. Når bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse, vil de nå sammen, så de får form som hveder. Bag hvederne ca. 15-‑20 minutter ved 180 grader varmluft.
Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.

 

Andre gode opskrifter på hveder

Hvis du ikke har tid til at lade hvederne hæve i et døgn, kan du i stedet prøve denne opskrift på hveder, der kun kræver 2 timers hævning:

>>Varme hveder

Se, hvad vi ellers skriver om: Claus Meyer, Varme hveder, Brød og Bageopskrifter