Hjemmelavede varme hveder
Foto: Martin Dyrløv

Hjemmelavede varme hveder

Biskoppen Hans Bager stod bag Store bededag, der blev lovfæstet helt tilbage i 1686. For at også bagerne kunne gå i kirke, blev der i forvejen bagt hveder, der kunne varmes eller ristes på helligdagen

printer Print
plate 12 stk.

625 g hvedemel
2 tsk. salt
2 tsk. sukker
2 tsk. stødt kardemomme
100 g smør
3½ dl mælk eller vand
25 g gær
1 æg

Sådan gør du

  1. Bland mel, salt, sukker og kardemomme i en skål. Smelt smørret, og rør den kolde væske i. Rør gæren ud i den lune væske (maks. 37 grader), og pisk ægget i.
  2. Tilsæt melet, og ælt dejen godt igennem i 8-10 min. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – 45-60 min.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker á ca. 95 g, og form dem til boller.
  4. Læg dem i en smurt bradepande (ca. 22x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) – ca. 1 time.
  5. Drys evt. bollerne med lidt mel, og sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne i 25-30 min. – tjek, at de er gennembagte (98 grader), og lad dem stå i bradepanden i 10 min., før de sættes ud på en rist.
  6. Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller på en brødrister, og servér med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.
  7. Durumhveder: Erstat halvdelen af hvedemelet med durummel, og erstat smørret med 1 dl koldpresset olivenolie. Tryk evt. bollerne ned i en skål med hakkede græskarkerner, før de sættes til hævning i formen
Se, hvad vi ellers skriver om: Varme hveder, Brød, Dansk mad og Bageopskrifter