Groft hjemmebag til juleferien
SPONSORERET indhold

Groft hjemmebag til juleferien

Bag lækre grovboller og gode madbrød, der passer perfekt til supper, simremad, ostog resterne fra julebordet.

Foto: Henrik Freek Christensen
22. dec. 2011 | Opskrift | BoligLiv


FILONEBOLLER MED SPELT

Bollerne her smager fantastisk, når de er nybagte med ekstra sprød skorpe. Du kan f.eks. forme dejen til små kuvertstykker, og servere dem til et stykke ost.

Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid
(10 stk.)

5 dl vand
10 g gær
2 tsk. groft salt
1 spsk. mørk sirup
100 g speltflager
225 g durummel
ca. 300 g italiensk hvedemel

1. Hæld vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sirup og speltflager. Rør først durummel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt, til dejen har en sammenhængende konsistens, men stadig er let klistret.

2. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.

3. Vælt dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 10 stykker. Form stykkerne skødesløst til aflange boller, og sno dem forsigtigt i enderne. Læg bollerne på et stykke bagepapir, og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 225 grader, og lad en bageplade blive i.

5. Pensl bollerne med vand, og drys med durummel. Når ovnen er varm, løftes bagepapir med bollerne forsigtigt over på den varme bageplade. Bag filonebollerne i 15-20 min.

FULDKORNSFOCCACIA MED GRÆSKARKERNER
Et hjemmebagt foccacia er perfekt tilbehør til vinterens supper og gryderetter.

Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid
(1 stort brød)

5 dl vand
50 g gær
1 spsk. groft salt
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
100 g græskarkerner
300 g italiensk fuldkornsdurummel
ca. 300 g italiensk hvedemel
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie til pensling
1 spsk. flagesalt

1. Hæld vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, olie og græskarkerner. Rør fuldkornsdurummel i væsken sammen med hvedemel – hold lidt af melet tilbage, og rør godt i dejen, til den har optaget alt melet, men stadig er våd.

2. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

3. Vælt dejen ud på et stykke bagepapir, og glat den ud med hænderne, så godt du nu kan, til et kvadrat på ca. 30 x 30 cm. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 225 grader, og lad en bageplade blive i.

5. Lav lidt huller i dejen med fingrene, og pensl med olie. Drys med flagesalt. Tag den varme bageplade ud, og løft forsigtigt bagepapir med dej over på pladen. Bag brødet i ovnen i ca. 25 min.HAVREBOLLER MED ÆBLE OG TRANBÆR

Kog en grød af havregryn og æble, og brug den i din brøddej. Grøden giver fylde og lækker saftig konsistens til de hjemmebagte boller, som i øvrigt smager vidunderligt med et tykt lag chokoladesmørepålæg.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid
(12 stk.)

Havregrød:
1 æble
2 dl vand
2 dl mælk
60 g havregryn
 
Dej:
2 dl A38 eller yoghurt naturel
50 g gær
1 spsk. honning eller sirup
2 tsk. groft salt
75 g soltørrede tranebær
100 g rugmel
500 g hvedemel
lidt havregryn til drys
 
1. Skæl æblet, fjern kernehuset, og skær æblet i små tern.

2. Kom æblestykker, vand, mælk og havregryn i en gryde, og kog ved jævn varme i ca. 2 min. til en grød. Tag gryden af varmen, og lad grøden afkøle, til den er fingervarm.

3. Kom A38 i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning, salt, tranebær og havregrød, og rør godt rundt. Kom først rugmel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Rør godt i dejen. Det kræver gode håndkræfter eller en røremaskine. Dejen skal være våd og lidt klistret.

4. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.

5. Dyp en stor spiseske i koldt vand, og fordel dejen i “klatter” på to stykker bagepapir – 12 stk. i alt. Lad bollerne hæve tildækket ca. 30 min.

6. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl bollerne med vand, og drys med havregryn. Bag bollerne i 15-20 min., og afkøl dem på en bagerist.
 


FLERKORNSFILONE
Fuldkorn på italiensk, når det er bedst. Brødet er koldhævet og indeholder masser af frø, kerner og speltflager.
 
Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid
 
5 dl vand
10 g gær
2 tsk. groft salt
1 spsk. mørk sirup
100 g speltflager
50 g hørfrø
50 g græskarkerner
50 g rugkerner
225 g durummel
ca. 250 g italiensk hvedemel
 
1. Hæld vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sirup, speltflager, hørfrø, græskarkerner og rugkerner. Rør først durummel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt, til dejen har en sammenhængende konsistens, men stadig er let klistret.

2. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.

3. Vælt dejen ud på et meldrysset bord, og form den skødesløst til et stort brød. Sno forsigtigt enderne lidt. Læg brødet på et stykke bagepapir, og lad det hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 225 grader, og lad en bageplade blive i.

5. Pensl brødet med vand, og drys med lidt durummel. Når ovnen er varm, løftes bagepapir med brød forsigtigt over på den varme bageplade. Bag brødet i ca. 30 min. GRAHAMSSTYKKER MED HASSELNØDDER
Vi elsker koldhævede boller, for ikke nok med at de smager skønt, de gør også brødbagning meget nemmere. Rør dejen sammen om aftenen, bag bollerne om morgenen og vupti, så er der hjemmebagt morgenbrød.
 
Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid
(16 stk.)
 
1 hvidtøl (33 cl) 
2½ dl yoghurt naturel
15 g gær
1 spsk. groft salt
2 spsk. sirup eller honning
75 g hasselnødder
ca. 300 g grahamsmel
ca. 500 g hvedemel
1 æg til pensling
ca. 50 g hasselnøddeflager til drys
 
1. Hæld hvidtøl og yoghurt naturel i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sirup og hakkede hasselnødder. Rør først grahamsmel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt, til dejen har en sammenhængende konsistens, men stadig er let klistret.

2. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.

3. Vend forsigtigt dejen ud på et bord drysset med mel. Form til en firkant ca. 30 x 30 cm, og skær dejen ud i 16 tern med en skarp kniv. Læg grahamsstykkerne på to stykker bagepapir fordelt på to bageplader, og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 200 grader.

5. Pensl grahamsstykkerne med æg, og drys med hasselnøddeflager. Bag i ca. 20 min.