Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Lagkage
Foto: Line Thit Klein Uimodståelig lagkage.

Mandellagkage med råsyltet rabarber, spansk kørvel og vaniljecreme

En blød, mandelbund lagt sammen omkring sprøde rabarber og en syrligt-sødvaniljecreme. Det er muligvis forårets bedste kage! Og så er den tilmed supernem.

8-10 personer
Print

Råsyltede rabarber:
250 g hvidt sukker
3 dl vand
400 g rabarber
50 g spansk kørvel*

Bunde:
8 æg
250 g palme- ell .rørsukker
300 g mandler
1 knsp fint salt

Vaniljecreme:
1 dl A38
4 dl piskefløde
2 vaniljestænge, kornene heraf
2-3 spsk flormelis

Sådan gør du

Pynt: Spansk kørvel eller mynte
Råsyltede rabarber: Bring sukker og vand samt evt. stjerneanis (se *) i kog, og lad det koge sammen i 2 min. Skær rabarberne millimetertyndt ud, og kom dem op i en beholder. Hæld sukkerlagen over, og dæk beholderen til med et låg eller madfilm. Sæt rabarberne på køl frem til servering. Sigt saften fra rabarberne (brug f.eks, som saftevand, blandet op med vand), og vend dem med grofthakket spansk kørvel, hvis du kan skaffe det.

Bunde
Tænd ovnen på 170 grader varmluft, og smør en springform med smør. Pisk æg og sukker med en elmikser til det er lyst og skummende, det tager 4-5 min. Blend mandlerne til fint mel i en blender, og vend dem med saltet i æggesnapsen. Hæld dejen i springformen og sæt den på midterste rille i ovnen. Bag i ca. 30 min, test med en nål eller lille kniv, om bunden er færdig. Hænger der ikke noget ved, når en nål eller kniv stikkes i kagen, er den bagt tilstrækkeligt. Lad bunden køle helt at i formen. Tag den afkølede bund ud af formen, og flæk den i to dele.

Vaniljecreme:
Pisk yoghurt, piskefløde og vaniljekorn sammen til en tyk creme. Smag til med flormelis.
Samling: Smør den nederste bund med et lag creme, kom halvdelen af rabarberne på toppen, og læg den øverste bund ovenpå. Fortsæt med endnu et lag creme og rabarber. Pynt med spansk kørvel og meget gerne de smukke kørvelblomster. Alternativt kan du bruge schweizermynte.

*Spansk kørvel er en lakridssmagende urt, som vokser vildt og i mange haver. Den blomstrer smukt med hvide blomster her i maj. Du skal være meget heldig for at finde spansk kørvel til salg i butikkerne. Til de råsyltede rabarber kan du sagtens undvære spansk kørvel, men lakridssmagen sætter prikken over i'et. Tilføj 2 stk. stjerneanis til sukkerlagen, hvis du gerne vil have den til at smage af lakrids. Som pynt på kagen kan du erstatte med f.eks. schweizermynte.

LÆS OGSÅ: Minidoughnuts

LÆS OGSÅ: Nøddebrød

LÆS OGSÅ: Gulerodspandekager 
 

Mette Helbæk, 36

Er madskribent og kogebogs forfatter.
Læs mere på www.mhelbak.com
Se, hvad vi ellers skriver om: Lagkage, Rabarber, Syltning og Vaniljecreme