risalamande
Foto: Thomas Hergaard Så er den lækre juledessert serveret. Hvem er heldig og får mandelgaven i år?

Risalamande - den bedste opskrift

Den bedste risalamande: 4 nemme trin - sådan gør du

Risalamande skal der til juleaften, men hvordan er det nu lige man gør? Det guider Hjemmets madskribent, Sandra Leigh Draznin, dig til lige her:

Trods sit franskklingende navn er risalamande et pæredansk påfund. Risdesserten med fløde og mandler hører for mange med til den perfekte julemenu. Med disse 4 nemme trin lykkes både risalamanden og sovsen til.

Arbejdstid: 30 min.
Kogetid: 35 min.
Ikke fryse-egnet
(4-6 personer)
1 stang vanilje
½ dl piskefløde
125 g grødris
2½ dl vand
½ liter sødmælk
½ tsk salt
3-4 spsk sukker
2-3 tsk fintrevet citronskal
3-4 dl piskefløde (efter smag)
75 g smuttede mandler (hakkede) + 1 hel

Kirsebærsovs:
1 usprøjtet appelsin
1 stk. hel kanel
1 lakridsrod eller 2 stjerneanis
1 glas dessertkirsebær (400 g)
evt. sukker
1 spsk kartoffelmel

Sådan laver du risalamande med kirsebærsovs:

risalamande-trin-1.jpg

  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem ud i ½ dl piskefløde.
  2. Skyl risene i koldt vand, hæld dem i en gryde med vand og giv dem et opkog.
  3. Rør rundt og tilsæt den flækkede vanilje-stang, mælk og salt.
  4. Giv det et opkog under omrøring og lad grøden simre ved ganske svag varme under låg i ca. 35 min. – eller sæt gryden i ovnen ved 180 grader.

risalamande-trin-2.jpgTag vaniljestangen op og hæld grøden i en skål. Rør sukker, fintrevet citronskal og vaniljefløde i grøden og lad den køle af.

risalamande-trin-3.jpg

Pisk fløden til blødt skum og vend den i grøden. Tilsæt mandler og anret desserten i en smuk skål. Husk at stikke en hel mandel i, hvis der skal „kæmpes“ om en mandelgave.

Sådan laver du kirsebærsovs til risalamanden

risalamande-trin-4.jpg

  1. Kom fintrevet appelsinskal, appelsinsaft, kanel, lakridsrod/stjerneanis og kirsebærsaft i en gryde og giv det et opkog.
  2. Lad det simre 5-10 min. og si det over i en ren gryde.
  3. Tilsæt kirsebærrene og giv det et opkog.
  4. Smag til med sukker og tag gryden af varmen.
  5. Jævn med kartoffelmel rørt ud i lidt koldt vand.
  6. Servér sovsen kold eller lun.
Se, hvad vi ellers skriver om: Julemad og Risalamande