Den bedste vin til juleaften
Foto: John Eccles / Alamy Stock Photo | I julen er et godt glas vin naturligvis med på bordet.
ALT.dk

Julens vine

Her er julens bedste vine

Poul Pilgaard Johnsen er journalist på Weekendavisen og vært på vinprogrammet ”Flaskens ånd” på Radio 24syv. Han har hjulpet ALT.dk med at udvælge de bedste vine til julemaden.

Af Sara Wilkins 01.okt.2017 Mad

 Den bedste velkomstchampagne

Find flere tips til nem aftensmad

Pierre Peters, Champagne Cuvée de Reserve, Blanc de Blancs, kr. 310,00 kr. inkl. moms. Sigurd Müller

- Pierre Péters leverer som altid rank, stringent og mineralsk champagne, der skærper appetitten. Vedholdende og høj kvalitet og en god grund til, at vi elsker champagne allermest.

Det gode alternativ:

Domaine la Grande Cote, Crémant de Bourgogne, Brut, 120 kr inkl. moms. L’Esprit du Vin

- Ejendommen ligger et stenkast fra grænsen til Champagne-distriktet, og det kan smages. Mineralsk, sprød og til den feminine og elegante side i stedet for det rustikke, som ofte præger crémant.

 

  De bedste hvidvine til juleaften

2016 Paradiesgarten Riesling, Dr. Bassermann-Jordan, kr. 140 inkl. moms. H. J. Hansen

- Tyskland leverer stadig noget af det bedste vin i forhold til prisen, og det er denne et godt eksempel på. Duften af tropiske frugter og modne æbler er ikke så typisk for en riesling, men vinens fine syre sørger for den sprøde og friske balance.

Det gode alternativ:

2016 Domaine Régismont, Chardonnay & Viognier, 75 kr inkl. moms. L’Esprit du Vin.

- Virkelig høj kvalitet til prisen fra denne økologiske producent. Viognier-druen er garant for velsmag, men alene kan den ofte virke lidt fad. Sammen med chardonnay er blandingen til gengæld perfekt.

 

De bedste rødvine til flæskestegen og andestegen 

2015 Chateau Fortia " Cuvee Baron", Chateauneuf du Pape. 210,00 kr inkl moms. Bichel Vine

- Chateauneuf-du-Pape er på grund af dens kraft en klassisk vin til juleanden med alskens tilbehør, og Chateau Fortia er en klassisk ejendom i området. God, autentisk rødvin og et godt køb inden for kategorien.

Det gode alternativ:

2014 Luzón Crianza, Selección 12, Jumilla, 89,50 kr inkl moms. Sigurd Müller

- Spansk vin lavet på druerne Monastrell og Cabernet Sauvignon. Her er strejf af lakrids og balsamico, men først og fremmest kan den, fyldig og mørk, stå op imod juleanden, selv om der er rødkål til.

Tip!

En and er både en fed og intens spise. En vin med en høj alkoholprocent giver modspil til fedtet, men der skal også gerne være en sødme i vinen, så den passer til den sødme, du også finder på tallerkenen som for eksempel i brune kartofler og rødkål. Samtidig er det vigtigt med en vis syre der kan skære igennem fedmen og intensiteten og rense ud.

 

De bedste dessertvine til risalamande med kirsebærsauce

 

2008 Fonseca, Quinta do Panascal, 200 kr inkl moms. Sigurd Müller.

- Portvin er den oplagte ledsager til risalamande, og årgangs-portvin fra en af de legendariske producenter er endnu mere oplagt. 

Det gode alternativ:

2015 Domaine Cazes, Rivesaltes Grenat, 109 kr inkl moms. Kjær & Sommerfeldt

- Godt alternativ til portvin fra en stor producent i Rivesaltes, der ligger i hjertet af Roussillon. De laver mange slags vine, men især de søde bliver lavet med ekspertise og finesse. 

Tip!

Risalamande er på menuen i de fleste hjem juleaften, hvor de primære ingredienser er fløde, mandler og kirsebær. Derfor skal du gå efter en vin, der matcher det søde fra kirsebær, men som samtidig har noget friskhed, der kan give modspil til den store mængde flødeskum. Generelt er søde, røde dessertvine gode til desserter med bær, men pas på med for høj alkohol.

 Alle fotos: Getty

LÆS OGSÅ: Velkomstdrinks til festlige lejligheder

LÆS OGSÅ: Masser af julemad - de bedste opskrifter til din jul

LÆS OGSÅ: Risalamande med kirsebær - opskrift på den bedste juledessert

Julegaven til manden, der har alt

Henter...