Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Den bedste vin til juleaften
Foto: Getty Images I julen er et godt glas vin naturligvis med på bordet.

Julens vine

5 gode bud på julens bedste vine

Nina Højgaard Jensen er head-sommelier på Restaurant Kong Hans Kælder og vandt i 2017 Danmarksmesterskabet for Sommelierer. Hun har hjulpet ALT.dk med at udvælge de bedste vine til julemaden.

I juletiden under vi os selv og andre lidt ekstra af alt det gode. Mange holder traditionerne i hævd og kokkerer på livets lyst, så familien har noget at samles om. Maden er god, gammeldags og rig på både fedt og sødme – det taler lige til primathjernen, som med denne ultimative kombination, kan være svær at mætte.

Med al den umage, som bliver lagt i maden, er det derfor kun naturligt, at vi også spenderer lidt mere på den gode vin, som ophøjer hele oplevelsen og ikke mindst stemningen.

Alligevel har vi tendens til gang på gang at vælge vine fra områder, vi kender - måske endda den samme vin igen og igen. Det er en skam, for vores fagre vin-verden er et sandt slaraffenland af uopdagede, små områder og progressive, kvalitetsregide producenter, som kun i stigende grad bliver interessante år for år.  

Derfor får du her fem gode bud på rødvin, hvidvin og dessertvin til din julemad.

De bedste hvidvine til juleaften 

2016 Riesling Kabinett ”Steillage”, Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland

Foto: Atomwine

Er du ikke til rødvin, skal du forsøge at finde en hvidvin, som kan følge med sødmen i maden og bidrage med en rensende effekt. Det gør netop denne Riesling, som er lavet i en læskende stil med en let restsødme. Den kan nydes som et dejligt glas for sig selv, men kan bestemt også fungere til rødkålen og de brunede kartofler. Druematrialet, som er brugt til denne vin, er af ekstremt høj kvalitet og er et blend fra 3 topmarker i Rheinhessen: Hipping, Ölberg & Pettenthal. Dette kulminerer i en ekstremt drikbar vin med udtalt frugt i form af eksotiske frugter, saftige æbler og en dansende mineralitet og syre, som harmonerer perfekt med sødmen i vinen. Producenten Kühling-Gillot er kun på vej én vej, og det er opad! Indenfor de seneste år har kvaliteten set kvantespring, så de nu står bag nogle af de absolut bedste vine fra Rheinhessen. Derudover er der tit utroligt meget value for money at hente med de tyske rieslingbaserede vine.

Kan købes hos www.atomwine.dk til 145 kroner. 

2013 Grüner Veltliner ”Numen”, Johannes Zillinger, Weinviertel, Østrig 

Foto: Hvaddrikkermantil.dk

Der er flere muligheder, når det kommer til hvidvin, der kan harmonere med julemaden. Er du generelt ikke til vine med restsødme, kan det varmt anbefales at finde en hvidvin med koncentration, kraft og karakter. En sådan vin kan lettere stå sammen med kød- og fjerkræ og vil også have dybde nok til al tilbehøret. Netop denne Grüner Veltliner fra Østrig er af exceptionelt højt niveau! Den har en flot kompleksitet med let krydrede nuancer, en dyb frugtighed med modne pærer og citrus samt et let, laktisk yoghurt-præg, der alt sammen understøttes af en god fylde og rank syre.

Johannes Zillinger er en af de største, unge talenter i Østrig, og hans vine bliver kun mere og mere eftertragtede. Numen er hans toplinje, som gæres på store fade, der bidrager til en langsom oxidation af vinene, indtil de tappes på flaske. Numen-linjen hører til blandt de bedste vine fra Østrig, som er et vinland med utrolig høj gennemsnitskvalitet, der generelt fortjener mere opmærksomhed! 

Kan købes hos www.hvaddrikkermantil.dk til 250 kroner. 

De bedste rødvine til juleaften 


Foto: Compagniet

2006 Tinto del Toro (Temrpranillo) Vendemia Seleccionada 2006 – Castillo de Monte la Reina – Toro, Spanien 

Denne vin er et godt bud, hvis du foretrækker en kraftig, mørk stil med fantastisk balance. Vinen er fra det solrige Toro, og det kan smages! En eksplosion af koncentrerede, mørke bær, chokolade, animalske nuancer, fylde og kraftige tanniner, som med lagrigstiden er blevet flot integreret i vinen. Den har uden tvivl den kraft, der skal til for at harmonere med hele bordets facetter og en lidt højere alkohol hjælper på de fede sager. Med det sagt har den dog stadig en syre og mineralitet, som holder flot på strukturen i vinen. Det er sjældent at finde en vin af så høj kvalitet med 12 år på bagen til den pris.  

Kan købes hos www.compagniet.dk til 285 kroner.

2015 Châteauneuf-du-Pape ”Catarina”, Domaine Duseigneur, Rhône, Frankrig 

Foto: hvaddrikkermantil.dk

Jeg tør godt kalde denne Châteauneuf-du-Pape en klassiker med en twist. Længe har netop vinene fra dette område været et go-to valg til julemaden, fordi de som regel rummer nok power og har en vis kvalitativ status. Denne Châteauneuf er dog baseret på 100% Grenache fra gamle stokke og er lagret på gamle fade i en region, hvor det ellers er normalen at blande med mere kraftfulde sorter såsom Syrah og Mouvedre. Resultatet er en vin med stor intensitet, en flot tanninstruktur af finkornede, modne tanniner i kombination med en ren, lys, charmerende frugt og behagelig syre. Det er en vin, som på én gang besidder enorm elegance og kraft, og som er noget mere interessant end den almindelige Châteauneuf. Den modne frugt i vinen står flot til den klassiske rødkål samt æble- og sveskefyldet, men er også fantastisk til den let sødlige smag, som and har. Tanninerne er i perfekt balance med lysere typer kød såsom flæskesteg, og syren hjælper dig gennem sovsen. Alt i alt en vin, du helt sikkert ikke går fejl med.

Domaine Duseigneur hører til en af de nyere producenter i Châteauneuf-du-Pape. De har taget verden med storm, og har på rekordtid opnået stor respekt internationalt i særligt USA. 

Kan købes hos www.hvaddrikkermandtil.dk til 360 kroner.

Den bedste dessertvin til Ris a la Mande

2007 Grenache Noir - Vin Doux Naturel, Domaine La Casenove, Rivesaltes, Roussillon  

Foto: Compagniet

Denne vin er en fantastisk udgave fra den sydlige del af Frankrig af typen 'Vin Doux Naturel'. Her har du en forstærket vin lavet på Grenache Noir, som er lidt lettere, mere syreholdig og knap så høj på alkohol som den portvin, mange jo drikker til. Det er klædeligt med en vin, som er mere tilgængelig, bedre kan følge syren i kirsebærsaucen og er knap så mørk og tung, som de traditionelle vintage-portvine. Med en frugtdreven, velafstemt smag er det en vin, som på én gang kan omfavne og fremhæve vaniljen og mandlerne samt spille op til kirsebærsaucen med sødmefulde nuancer drevet af netop kirsebærsten, tørrede frugter, vanilje og mørk chokolade.

Domaine la Casenove hører til blandt den absolutte top i Roussillon og mestrer denne stil såvel som den mere oxiderede stil af 'Vin Doux Naturel' til perfektion. 

Kan købes hos hos www.compagniet.dk til 185 kroner.

LÆS OGSÅ: Velkomstdrinks til festlige lejligheder

LÆS OGSÅ: Masser af julemad - de bedste opskrifter til din jul

LÆS OGSÅ: Risalamande med kirsebær - opskrift på den bedste juledessert

Nina Højgaard Jensen

Nina Højgaard Jensen er head-sommelier på Restaurant Kong Hans Kælder og vandt i 2017 Danmarksmesterskabet for Sommelierer.

I 2016 kunne hun kalde sig vinder af Nordisk Mesterskab for Sommelier, ligesom hun i 2016 også vandt Castel European Sommeliers Young Cup, der er tilvarende med Europamesterskaberne for personer under 30 år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin og Jul