Liva og Morten fra bagedysten
SPONSORERET indhold

Både far & datter har været med i Bagedysten: Mød dem her

Morten Hansen og datteren Liva har begge deltaget i "Den store bagedyst" og har et meget tæt bånd. Bliver der smækket med dørene, når de at blive gode venner igen, inden moussen har sat sig.

Af: Marlene Grøftehauge Foto: Søren Jansby
10. maj. 2021 | Mad | Hjemmet

Små tærter af sprød gylden mørdej og fløjlsblød flødecreme står klar på køkkenbordet hjemme hos familien Hansen i Kastrup. 13-årige Liva Maj Hansen har skåret kvarte stykker af jordbær, som er klar til at blive lagt på kagerne. Hendes far, 49-årige Morten Hansen, tager fat i stykkerne og lægger dem på i et ensartet mønster.

Er det godkendt?! spørger han sin datter, som bekræfter med et smil.

Så griber hun en pensel og smører forsigtigt smeltet ribsgelé på til sidst. Kagerne er klar til servering, og Livas lillebror, Villum på ni år, er den første til at høre, om han må smage. Han og mor Cathrine plejer at lege smagsdommere, når Liva og far har bagt. Og det skete især rigtig tit, mens de deltog i "Den store bagedyst" på DR – Morten var med i 2020, mens Liva charmerede tv-seerne i juniorudgaven i dette forår. Derfor er der ikke uden grund blevet rullet deje og rørt mousser til den helt store konditormedalje i det hvide parcelhus.

Vi har haft fedtede køkkenlåger, klistrede greb og hindbærpuré i loftet i noget, der ligner et år. Det er godt, at Cathrine har været så overbærende med os, siger han med et grin. Til daglig bager han ikke kun kager – han arbejder også på fuld tid som assistancekoordinator i et forsikringsselskab i København.

Liva_køkken.jpg
Pyntning og æstetisk udtryk er vigtigt for Liva, mens Morten går mest op i den gode smag.

Hjertebanken og kvalme

Morten ville egentlig ikke på tv, men Liva syntes, han skulle melde sig, fordi han er en dygtig fritidsbager. Og da fjernsynsskrækken havde lagt sig, syntes han, det var en fest at være med – og endte med en sjetteplads. For hende selv var det en drøm at være med, så da DR lancerede bagedyst for juniorer, var hun mere end klar. Hendes bedrift førte til en plads i finalen – dog vandt hun ikke.

"Jeg havde faktisk ikke bagt så meget andet end drømmekage, men jeg var klar til at øve mig, og jeg elsker at pynte og gøre kagerne flotte", siger hun.

Livas store lyst til at deltage i programmet gav i første omgang Morten og Cathrine betænkeligheder. For indtil Liva var 11 år, led hun voldsomt af angst i forskellige former. Og de var bekymrede for, om angsten ville bryde ud igen, når hun blev sat under pres ved at bage på tid. Men heldigvis blev bekymringerne gjort til skamme.

"Liva oplevede at få hjertebanken og kvalme, når hun blev stresset under optagelserne. Men hun kunne jo se, at alle andre deltagere havde det på samme måde", siger Morten, mens Liva nikker.

Hun har undergået en stor udvikling de senere år – fra at være en forsigtig, sky pige til at have masser af mod på livet. Derfor var det heller ikke uden grund, at Morten dedikerede en kage til hende i "Den store bagedyst.

"Opgaven var at bage en kage til et forbillede. Og det er Liva for mig", siger han og husker tydeligt, hvor rørt han blev i programmet.

"Jeg havde forinden besluttet mig for at fortælle om Livas angst, hvis det faldt naturligt. Det er vigtigt for os at være åbne om det at have psykiske problemer", siger han, mens Liva tilføjer, at hun ofte får beskeder fra andre unge piger, som har haft eller har en angstproblematik inde på livet.

Forholdet mellem far og datter er blevet styrket af Livas angst, fordi det ofte var Morten, som tog med hende hjem, når det for eksempel blev for meget for hende at være social til en familiefødselsdag eller på en Tivoli-tur.

Liva_familie.jpg
Der skal være plads til andet end kager i familien Hansen. Her er Morten, Cathrine, Villum og Liva i gang med at banke hinanden i en gang bordfodbold.

Far mest fornærmet

Deres relation er også tæt, fordi de har været sammen om at lave mad, siden Liva var helt lille.

"Kan du huske, at jeg serverede tuc-kiks med makrelsalat pyntet med en vindrue?" spørger Liva sin far, som bryder ud i grin ved mindet.

I dag laver hun stadig mad, men bager også kage flere gange om ugen. Faktisk kan der næsten være kamp mellem far og datter om at komme til i køkkenet. Og de elsker at sparre om opskrifter og idéer med hinanden, mens bølgerne sommetider går højt.

"Liva kan godt blive så sur, at hun går ind på værelset og smækker med døren. Så kan hun være sur i den tid, det tager for moussen at sætte sig", driller Morten, mens han øjeblikkelig får igen af sin datter.

"Du bliver mest fornærmet, far! Hvis jeg ikke holder mig til opskriften, eller hvis jeg vil eksperimentere med en ny ingrediens", siger Liva og får sin far til at grine højt.

De to hygger sig også med at købe nyt, nørdet bageudstyr på nettet eller tage sammen på tur til Specialkøbmanden inde i København.

"Med den alder Liva har nu, kunne vi godt glide fra hinanden. Men det tror jeg ikke, at vi gør, fordi vi har en fælles passion. Det er rigtig fedt", siger Morten, der har fået en idé sammen med Liva: De vil lave en bagebog for børnefamilier.

Anbefalet til dig