Ugens klassiker: Crêpes suzette
SPONSORERET indhold

Ugens klassiker: Crêpes suzette

Crepes suzette er en festlig servering af tynde pandekager, som vendes i en appelsinsovs, flamberes med cognac og drysses med mandelfileter.

29. aug. 2013 | Mad | Hjemmet

De lækre, tynde flamberede pandekager med orangesovs er en fransk opfindelse og fra ca. 1895. Der er faktisk flere fortællinger om, hvorfra navnet Crêpes suzette kommer. Én fortælling lyder, at prinsen af Wales, den senere kong Edward 7., kom meget på Monte Carlos Café de Paris. Her havde tjeneren Henri Carpentier lovet ham en dessert, som ingen havde smagt før.

Det blev tynde pandekager med en sovs baseret på flere slags alkoholiske drikke. Alkoholen begyndte ved et uheld at brænde på serveringstallerkenen, og da tjeneren smagte på den brændte sovs, var den så velsmagende, at han satte mere alkohol til og lod flammerne brænde ved serveringen.

Prinsen værdsatte desserten og ville kende navnet på herligheden. Carpentier så på en smuk kvinde ved bordet og foreslog Crêpes Princesse. Prinsen blinkede til hende og foreslog Crêpes suzette. Andre mener, at det var prinsessen selv, der foreslog navnet.

Nogle indvender at det umuligt kan have været Carpentier, der serverede for kongelige, da han i 1895 var tjenerelev og bare 14 år, og at kun overtjenere serverer for kongelige gæster.

En helt anden fortælling lyder, at navnet på de lækre pandekager er til ære for skuespillerinden Suzanne Reichenberg (1853-1924), som arbejdede under navnet Suzette. I 1897 optrådte hun i en fransk komedie i rollen som stuepige, hvor hun serverer pandekager på scenen.

Monsieur Joseph, ejer af Restaurant Marivaux, fik den ide at flambere pandekagerne på scenen, så de tynde pandekager ville syne af mere.

Crêpes suzette

Festlig crêpes suzette