Tørshampoo guide

Foto: James Devaney/WireImage Tørshampoo giver håret volumen og følelsen af at være nyvasket, men der er også en bagside af medaljen...

Guide til tørshampoo

Hårstylist Cim Mahony: ”Tørshampoo er som pomfritter, det er okay en gang imellem”

Du har den sikkert også stående på badeværelseshylden. Tørshampooen. Produktet, der gang på gang redder dit hår fra at se småfedtet og uvasket ud. Men bruger du den egentlig rigtigt? Og leverer den lutter mirakler? Det korte svar er: Nej.

Imellem vaskedage tyer du til tørshampooen, sprayflasken med det magiske pudderstøv, der absorberer fedstof og får de daggamle lokker til at se nærmest nyvaskede ud. En sand helt.

LÆS OGSÅ: 15 skønhedstricks, vi ville ønske, vi altid havde kendt

Den mest skudsikre måde at anvende tørshampoo på, er ifølge frisør og hårstylist Cim Mahony, at fordele produktet i baner ved hårrødderne, lade det sidde et par minutter, inden håret redes igennem med en god børste. Det kunne ifølge Cim Mahony, der blandt andet har arbejdet for Vogue, Harper’s Bazaar og Saint Laurent og er medejer af hårsalonen Studio Cim Mahony i København, være en børste a la Mason Pearsons, som med sine svinehårsbørster formår at suge olien med ud i længderne. Har man langt og kraftigt hår, kan man med fordel give spidserne lidt olie. Og voíla! Håret ser friskt og lækkert ud.

Bagsiden af medaljen

Det lyder alt sammen godt og effektivt, men som med så meget andet, er der også en bagside af medaljen. Tørshampoo kommer nemlig ikke kun med lækker volumen og følelsen af friske lokker, den kan også give kløe og irritation i hovedbunden. Derfor har vi bedt hårstylist Cim Mahony om at forklare, hvad tørshampoo egentlig er for en størrelse.

cim-mahony-om-toershampoo.jpg
Frisør og hårstylist Cim Mahony har det med tørshampoo, som han har det med pomfritter, det er okay en gang imellem.

“Traditionelt set blev tørshampoo lanceret i en tid, hvor det var almindeligt for både mænd og kvinder at gå til frisøren for at få sat deres hår, og ikke vaske det i mellemtiden. I dag bruger mange kvinder tørshampoo for at give håret mere volumen og et mere daggammelt look,” indleder Cim Mahony og fortsætter:

“Jeg har det egentlig med tørshampoo, som jeg har det med pomfritter, det er okay en gang imellem. Det er et supergodt produkt til at give volumen til håret, men det er bedst at begrænse brugen af den til specielle lejligheder. Bruger man tørshampoo hver dag i en længere periode, vil hovedbunden stoppe til og blive tør, og den vil ofte begynde at klø,” fastslår Cim Mahony og påpeger i samme ombæring: ”Tørshampoo er IKKE en erstatning for shampoo og giver kun illusionen af rent hår, det er vigtigt at huske.”

Et overforbrug af tørshampoo vil typisk udtørre hårlængder og hovedbund, og det vil typisk sætte gang i en overproduktion af kroppens naturlige fedtstof, og du bliver som følge heraf blive tilbøjelig til at vaske dit hår for hyppigt, som igen kan virke udtørrende. En ond cirkel er skabt.

Kan du nikke genkendende til netop dét scenarie, handler det ifølge Cim Mahony om at få genskabt et sundt miljø i hovedbunden ved blandt andet at få den naturlige olieproduktion tilbage i balance. Til dét kan det være en god idé at bruge en oliebaseret shampoo og balsam uden sulfater som fx Less Is Mores Cajeput Pure Balance-serie.

Desuden kan det være en god idé at detoxe hovedbunden grundigt med en skrub a la Hair & Scalp Detox Scrubben fra Hair Lust eller med en dybderensende shampoo som Kevin Murphys Maxi.Wash.

Fire gode tørshampooer

toershampoo med tal.jpg

1. Stylistens favorit

Cim Mahonys favorit er Dry Texturizing Spray fra Oribe og den eneste han bruger i sit arbejde. Den tilhører håret den perfekte mængde volumen og er nem at arbejde med.

Dry Texturizing Spray, Oribe, 330 kr.

2. Igen og igen

Kevin Murphys tørshampoo efterlader håret med en mat finish samt volumen og hold uden at stive det af, så du kan forme din frisure igen og igen.

Doo.Over, Kevin Murphy, 216 kr.

3. Både og

Rispulver absorberer overskydende snavs og opfrisker hovedbunden, mens arganolie, som er nøgleingrediensen i Moroccanoils produkter, virker blødgørende og plejende på håret.

Moroccanoil Dry Shampoo, Moroccanoil, 219 kr. (sponsoreret)

4. En apotekerdarling

Tørshampooen fra Klorane er i stand til at give dig følelsen af nyvasket hår samtidig med, at den tilfører både hold og struktur til håret.

Klorane Dry Shampoo, Klorane, 100 kr.

Sådan bruger du din tørshampoo

  1. Sørg for, at dit hår er helt tørt.
  2. Ryst sprayflasken grundigt, så produktet blandes sammen.
  3. Lav en hurtig inddeling af håret, og spray derefter din tørshampoo ved hårrødderne med en afstand på omkring 20 cm samt ved hårgrænsen.
  4. Vent et par minutter efter appliceringen, inden produkter arbejdes godt ind i håret med fingrene eller en børste, så pudderet fordeles.
  5. Brug din tørshampoo i tide, og håret fedter for meget til, så opnår du det bedste resultat.
Se, hvad vi ellers skriver om: Hår, Makeup og Skønhed