Sara Maria Franch-Mærkedahl

Foto: Luka Roné Kom indenfor i Sara Maria Franch-Mærkedahls gaderobe.

Tv-værten om sit mest opsigtsvækkende stykke tøj: De får folk til at rette henvendelse til mig

Kig ind i tv- og podcastvært Sara Maria Franch-Mærkedahls garderobe, der bugner af bløde bluser, smukke kjoler og bukser.

Stil

"Min stil er meget afhængig af mit humør og selvfølgelig af, hvad jeg skal. Jeg kan godt lide at mikse det stilrene med noget mønstret eller nogle fine, feminine detaljer."

Inspiration

"Jeg bliver ofte inspireret af farver og blomster hos blomsterhandleren eller af følelser og stemninger ved en oplevelse, en film eller under en rejse. Men det kan også være en forside af en bog. De ting får mig til at skabe et billede af, hvad jeg synes, jeg mangler i min garderobe, eller hvilken følelse jeg har lyst til at gå med. Men ellers er jeg jo inspireret af de nye kollektioner, der toner frem i vinduerne og det, der bliver vist og skrevet om i modemagasinerne."

Favoritdesigner

"Jeg har været meget glad for Julie Fagerholt, da hun selv havde Heartmade. Hendes fine print, smukke linjer og kvaliteter er i særklasse. Men jeg savner en designer på det danske marked, nemlig Rikkemai. Hun var genial og kunne noget helt særligt."

kjole.jpg
Kjole fra RDS, hat fra Red Herring og taske fra Marc Jacobs.

Hverdag

"Stramme jeans, en basic T-shirt, en blazer og et par boots, sneakers eller stiletter. Det er altid en sikker vinder."

Fest

"Jeg tager oftest en kort kjole på, gerne med en blazer udenpå – og så afhænger fodtøjet af festen. Jeg tager med glæde stiletter på, men kan også sagtens hoppe i både sneakers, rå støvler eller sandaler."

Mest & flest

"Jeg har rigtig mange kjoler, både lange og korte. For mig er det et nemt stykke tøj at iklæde mig, og det kan både gøres casual med flade sko og en strik og festligt med stiletter og glitter."

Læs også: "Bukserne vil nok altid have en særlig plads i mit hjerte, da det er alle slags kvinder – og kvinder i alle aldre – der køber dem"

taske_strik.jpg
Strik fra Trois Pommes, bukser fra Isabel Marant, taske fra See by Chloé og øreringe fra Facon Facon.

Igen & igen

"Strik, strik og strik. Jeg har lovet mig selv ikke at købe flere, da mit klædeskab er fyldt med masser af bløde sager. For nyligt købte jeg et lyseblåt kashmirsæt fra Treasure Atelier, og her fandt jeg ud af, at mit klædeskab nu bugner med strik."

Undertøj

"I lang tid har Love Stories været mit yndlingsmærke. Jeg elsker deres blanding af materialer og farver. Og så synes jeg, at det er sofistikeret med et tvist af boheme. Hvis jeg skulle vælge et andet mærke, ville jeg købe Aubade for det feminine og Underprotection for den gode samvittighed. JEANS – Jeg kan altid regne med Rag & Bone. De har en fantastisk pasform for mig og laver et utal af forskellige modeller, så man kan variere lidt mellem slimfit og mere løstsiddende, pæne jeans til mere rå med huller. Men jeg er nu også blevet rigtig glad for Levi's. Igen."

Sko

"Favoritsko til hverdag er støvler eller sneakers og selvfølgelig sandaler i sommerhalvåret. Men jeg elsker også følelsen af at have hæle på. På en eller anden måde ændrer fodtøjet lidt den måde, man møder hverdagen med, og det er derfor også ofte bestemt af mit humør – og selvfølgelig også tøjvalg – hvad jeg tager på. Men alle tre varianter gør noget godt. Til fest foretrækker jeg stiletter, men jeg har altid sneakers med i tasken, så jeg kan skifte i løbet af aftenen, hvis det bliver nødvendigt i forhold til de sidste timer på dansegulvet."

sko.jpg
Buksedragt fra & Other Stories, sko fra Tom Ford og Apair

Smykker

"Mine armbånd og ringe er ofte de samme, dog pifter jeg det indimellem lidt op alt efter anledningen. Min smykkesamling består af guld eller oxyderede smykker."

Tasker

"Jeg kan godt lide små tasker. De store tasker bliver hurtigt for rodede for mig, fordi jeg kommer til at proppe dem med alt muligt dumt. Favoritten må deles mellem min See by Chloé i brunt ruskind og min Marc Jacobs i bordeaux – min yndlingsfarve."

Altid i tasken

"Udover penge, nøgler og telefon har jeg altid Lip Cure fra Tromborg med mig. Den redder mine læber gang på gang. Og jeg er ikke stor fan af for meget farve på læberne til mig, så derfor er det vigtigt for mig med bløde, sunde læber."

beauty.jpg
Et lille udvalg af Saras beautyfavoritter fra mærker som Byredo, Yroli, Tromborg og Karmameju.

Shopping

"Jeg er enormt draget af nuet, og mine shoppevaner er 90% af tiden impulskøb ud fra en følelse eller inspiration, jeg pludselig får. Måske burde jeg planlægge det mere. Ofte ender det nemlig tit ud i, at jeg har brugt lidt for mange penge. Jeg bliver altid glad for det, jeg har købt og er også tro mod min stil, og derfor fortryder jeg heller aldrig et køb."

Butikker

"Jeg elsker at shoppe i Iro, Isabel Marant eller Julie Fagerholt Heartmade, men det kræver, at jeg ikke går derind for tit, for det bliver hurtigt en dyr fornøjelse. Jeg handler også ofte i Trois Pommes på Strandvejen i Hellerup eller OZ på Østerbrogade. De har blandet deres mærker på en virkelig fin måde: det casual og stilrene med print og det mere rå. Og ellers er Moshi Moshi, & Other Stories eller Cos også nogle af mine favoritter. Og i Aarhus lægger jeg gerne vejen forbi Støy og FF2."

Største samling

"Man finder mange jakker i mit skab. Både store jakker, skindjakker og blazere. Det er nok det, jeg altid har haft meget af. Men efterhånden synes jeg også, der er en overvægt af kjoler, skjorter, bukser og trøjer. Måske er det nemmere at sige, hvad man ikke finder meget af. Og det må være accessories. Det er ikke der, jeg har det største udvalg."

Sara_2.jpg
Sara i en kjole fra Isabel Marant.

Mere af

"Jeg skal helt klart have nye sandaler til sommeren. Det mangler jeg virkelig. Men jeg synes, sandaler er svære at købe herhjemme. Hvis jeg kan komme ud at rejse denne sommer, kunne det meget vel være et køb, jeg ville rejse for at få fat i."

Tendenser

"Jeg elsker egentlig mest af alt, at folk er sine egne. At de går med det, der behager dem og har det godt med det. Det skaber en dejlig balance i modebilledet. Men skulle jeg vælge en tendens, så er jeg vild med hatte og jakker. Der gemmer sig en del strik i Saras garderobe, og kashmirsættet fra Treasure Atelier er det nyeste sæt på hylden."

Bedste køb

"Jeg har købt en sort blazer fra Iro, et par stiletter fra Gianvito Rossi og en sort hat fra Zadig & Voltaire. De tre ting kan jeg altid bruge, og jeg tænker, at de skal være i mit klædeskab for altid."

Læs også: Designeren bag Lollys Laundry: Det her undertøj får mig til at føle mig godt tilpas

Sara.jpg
Der gemmer sig en del strik i Saras garderobe, og kashmirsættet fra Treasure Atelier er det nyeste sæt på hylden.

Seneste køb

"Det er et gult jakkesæt fra Naja Lauf. Jeg faldt for farven og den forårsagtige lethed, som jeg synes, sættet har. Det glæder jeg mig til at have på, på solskinsdage. Og så skal jeg nok også have mig en ny bikini fra Hanne Bloch."

Mest opsigtsvækkende køb

"Umiddelbart kan jeg ikke komme i tanker om noget specifikt, men jeg tror, at det der typisk får folk til at rette henvendelse til mig, er, når jeg har mine Iro-kjoler på. Eller generelt tøj fra dem. Deres stil og snit passer rigtig godt til mig, og af en eller anden årsag kommenterer folk ofte på det, når jeg er iklædt ting fra deres kollektion."

Fejlkøb

"Jeg købte engang et par højhælede sorte sko fra Gianni Barbato, og jeg får dem simpelthen aldrig på. De er hamrende fede, men hver gang jeg tager dem på, føler jeg mig ikke rigtigt tilpas i dem. Det var dumt."

skjorter.jpg
Skjorter fra Mango, Munthe og Isabel Marant. Hat fra Maison Scott.

Aldrig uden

"Det må være en del af mine smykker. Jeg har en Ole Lynggaard Copenhagen ring, som der er så mange minder i, så den har stor betydning for mig. Og så har jeg fået en ring af min far, som jeg heller aldrig vil af med."

Klar på 5 minutter

"Jeg starter altid morgenen med rens, ansigtsmist, serum, dagcreme og øjencreme. En mineralpudder og mascara. Og så er det noget med at trække vejret ned i maven og stå foran skabet, få et hurtigt overblik over humør, dagens program, og hvad der er til rådighed i skabet. Det burde ikke tage mere end 5 minutter på en hurtig morgen."

Love_Stories.jpg
Love Stories er et af Saras yndlingsmærker, når det kommer til undertøj.
smykker.jpg
Øreringe fra Gas og Bahr Studio og halskæde fra Haniel.
sæt.jpg
Sara finder stor inspiration hos de lokale blomsterhandlere, og der gemmer sig også en del blomsterprint i hendes garderobe. Skjorte og T-shirt fra Iro og bukser fra Moshi Moshi Mind.

Tip:

  • Strik holder i mange år, og hvis du går efter kashmir, så har du et stykke tøj, som kan holde for evigt.
  • Kjoler kan redde enhver tøjkrise og kan nemt styles op og ned ved bare et skoskifte.
  • Klæd dig altid i noget, du føler dig godt tilpas i. Det er dig, der bærer tøjet – ikke omvendt.

God stil er...

... at følge dit hjer te og gå i det , du føler dig godt tilpas i, af hæng ig t af hvad dagen bringer. Om det er rødt eller blåt , stramt eller løst, det er sagen uvedkommende. Føler du dig godt tilpas, så bærer du tøjet , og der med også dig selv, på en stilfuld måde.

Sara Maria Franch-Mærkedahl

40 år, arbejder som tv- og podcastvært, forfatter og foredragsholder. Bor i Hellerup sammen med sine to piger på 9 år og 12 år. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Tøj og Stil