hjertevenlige madvarer
SPONSORERET indhold

Mandler, chokolade + 5 andre ting, der gør dit hjerte glad

Udover at være fysisk aktiv, holde øje med vægten og kvitte smøgerne, så spiller din kost også en vigtig rolle, hvis du vil tage hånd om dit hjerte. Se her, hvordan du spiser dit hjerte glad.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
15. mar. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Kalium

En kost, der er rig på kalium, beskytter også mod forhøjet blodtryk og slagtilfælde. Du finder kalium særligt i frugt, grøntsager og mejeriprodukter

Mandler og nødder

Usaltede mandler og nødder indeholder hjertevenlige umættede fedtsyrer, herunder planteomega-3 fedtsyrer samt magnesium og masser af fibre. Spis dem som en sund snack eller drys dem over yoghurten, havregrøden eller salaten.

LÆS OGSÅ: Spis dig til smuk hud & sundt hjerte: Guide til sunde nødder

Fisk

Fisk, særligt de fede som laks, makrel og sild, er fyldt med Omega-3 fedtsyrer, D-vitamin og en række andre stoffer, der gavner hjertet og blodtrykket. Spis 350 gram fisk og skaldyr om ugen, heraf 200 gram fed fisk.

Sunde fedtstoffer

Kroppen har brug for fedt, men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags fedt du spiser. Særligt oliven- og rapsolie, fede fisk, usaltede nødder, frø, kerner, mandler og avocado er rige på sunde umættede fedtsyrer og Omega-3, der har en gavnlig effekt på fedtindholdet i blodet og beskytter mod hjertekar-sygdomme.

Fibre og fuldkorn

Fuldkorn og kerner indeholder masser af kostfibre, vitaminer og mineraler, der virker sænkende på kolesterolet og nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Spis mindst 75 gram fuldkornsbrød eller andre fuldkornprodukter som havregryn og mysli hver dag.

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der øger din forbrænding

Frugt og grønt

Både frugt og grøntsager er rige på vitaminer, mineraler og kostfibre, der beskytter mod hjertekarsygdomme. Spis 600 gram dagligt og sørg for et varieret indtag. Prioriter grønt-sagerne og særligt de grove som kål, rod- og bælgfrugter

Flavonoider

Flavonoider er en gruppe stoffer, der primært findes i vegetabilske fødevarer og har en kraftig antioxydan virkning. Flavonoider findes i grøn te, rødvin og mørk chokolade (over 70 %). Det er med til at sænke det dårlige kolesterol og øge det gode og reducerer således risikoen for åreforkalkning.

TIP! Gå efter det grønne nøglehulsmærke, når du køber ind. Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre og gør det nemmere for dig at vælge sunde fødevarer og følge kostrådene i hverdagen. 

LÆS OGSÅ: 9 fødevarer, der giver dig en bedre søvn