Ondt i maven
Foto: Getty Se her, hvordan du kan undgå mavepine efter julens mange måltider.

7 tips: Jul uden mavepine

Julemaden smager fantastisk, men kan også give en slem mavepine. Du kan forebygge med bl.a. natron og ingefær.

Da jeg arbejdede som kirurg på mavetarmkirurgisk afdeling på Gentofte Amtssygehus, havde vi særligt mange akutte indlæggelser juleaften og i juledagene. Det skyldes simpelthen, at mange patienter havde spist for meget og for godt. Ofte endte det med en akut operation. Her er tips til, hvordan du undgår maveproblemer ved årets dejligste fest.

LÆS OGSÅ: Ondt i maven: En ændring i kosten kan hjælpe dig af med problemet

  • VAND. Begynd med at drikke en kvart liter vand om morgenen og drik derpå kogt varmt vand, gerne med friskrevet ingefær, i små slurke ind imellem måltiderne.
  • INGEFÆRMOS. Efter maden kan du tage dig en fordøjelsesfremmende dessert i form af friskrevet ingefær med citronsaft og honning. Det hjælper også til, at du ikke spiser for meget.
  • DRIK EARL GREY TE med friskpresset citron i stedet for kaffe med fløde eller te med sukker. Drik også gerne mineralvand med kulsyre, gerne tilsat citronsaft, imellem måltiderne.
  • NATRON. Tag et glas vand med ½ tsk. natron før og efter julemiddagen. Natron virker basedannende og dæmper syre. Bagepulver kan ikke bruges.
  • SLÅ MAVE. Lig ned og hvil på venstre side efter måltiderne i et kvarter, når det er muligt.
  • MERE FRUGT OG GRØNT. Spis mere tilbehør som rødkål, asier, grønkål, kartofler, ærter, brød, salat samt appelsiner – og mindre af den tunge kødmad med meget fedt.
  • MOTION. Kom ud i den friske luft på en lang, rask gåtur, eller tag en cykletur indimellem de mange julemåltider.

EKSPERTEN

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul og Fordøjelsen