Få kontoen i plus med 10 tips
Kender du følelsen af aldrig at have råd til noget, imens kollegaen og veninden altid har plads til et par nye støvler i budgettet? Og har du måske overvejet at finansiere årets sommerferie med et lille forbrugslån? Så får du her 10 tips til at få en sund privatøkonomi, før du ender i minus.
– I Danmark er den mest almindelige grund til, at man havner i økonomisk uføre, at man har et forbrug, der er for højt i forhold til indtægten. Det forbrug forsøger man så at dække med lån, og det er her, det går galt, siger Louise Frost.
Det bliver starten på en ond spiral, hvor man typisk tager nye lån for at dække afbetalingen på det første lån, og så kører bussen, som måske først stopper, når der står dårlig betaler i ens papirer. Danskerne er faktisk et af de mest forgældede folkefærd i verden, og den udvikling ser ikke ud til at ændre sig lige med det samme.
Louise Frost tror, at ideen om, at man har krav på at bruge penge, er skabt af den forbrugskultur, vi lever i. Det handler om at have det nyeste nye inden for alle områder, og det er flovt at indrømme, at der er noget, man ikke har råd til. Men de mange indkøb kan også være et symptom på, at noget ikke er, som det skal være.
– Der er især mange kvinder, som har et slags trøste-shopping-gen. Hvis de har det lidt skidt, så tænker de, at det hjælper med et par nye sko, siger hun.
Hun opfordrer derfor til, at du altid spørger dig selv, om det er et reelt behov, du har, før du svinger dankortet og valser hjem med en ny kjole. Det andet hjælper alligevel ikke i længden.
– Når folk har fået greb om deres økonomi, så kører alle aspekter af livet bare bedre. De er sim-pelthen så glade og lettede, fordi de endelig har fået styr på det, siger hun.
Louises 10 tips til en sund økonomi:
1. Gå i en stor bue uden om kviklån
2. Spar op
3. Handl dagligvarer i discountbutikker
4. Dyrk genbrugsbutikker og loppemarkeder
5. Pas på impulskøb
6. Lav en madplan for en uge ad gangen
7. Undgå fastfood. Det er både usundt og dyrt
8. Få tænder og hår ordnet på tandlægehøjskolen og frisørskolen
9. Lav et budget, og hold det
10. Tænk dig om, før du foretager større køb. Er det et reelt behov?
Læs også: Klatter du dine penge væk?