aloe vera

Foto: getty Aloe vera planten kan kurere mange forskellige ting.

Aloe vera: Diabetes, forstoppelse &

Aloe Vera: Her får du plantens mange sunde fordele

Aloe vera kan hjælpe, hvad enten du lider af diabetes, eller solen har skoldet din hud. Se alle fordelene ved Aloe vera her.

Aloe vera planten stammer fra Afrika, men dyrkes i både Afrika, USA og Sydamerika. Bladene indeholder en slimet, klar gelé. Planten er sukkulenter, dvs. planter der kan oplagre store mængder vand i bladene. Man mener, at planten har været kendt allerede i antikkens Grækenland. Naturlægemidler med indhold af Aloe vera gel anvendes til supplerende behandling af lettere forbrændinger, solskoldning, frostskader og mindre sår. Drik med saft fra planten har længe været brugt – og bruges også i dag – som afføringsmidlel.

Læs også: 10 tips til fordøjelsen: Fibre, Aloe vera & ananas 

Hjælper ved diabetes

En undersøgelse fra Korea viser, at planten kan hjælpe ved diabetes. I undersøgelsen indgik 136 deltagere, der alle sammen var overvægtige og havde diabetes eller et forstadium til diabetes, men som endnu ikke tog medicin for det. Deltagerne blev tilfældigt udvalgt til at indtage enten Aloe vera gel eller placebo. Deltagerne blev undersøgt efter fire uger og igen efter otte uger. Undersøgelsen viste, at Aloe vera gruppen tabte sig mere i vægt, fik mindre kropsfedt og en lavere insulinresistens – alt sammen tegn på bedring i tilstanden.

LÆS OGSÅ: Hvad fortæller dit ansigt om din sundhed?

At planten har fantastiske evner til at dulme, hele og helbrede, har mange af os for længst opdaget, når vi har været for længe i solen eller fået mindre rifter. Men det viser sig også, at saft fra plantens blade kan bruges til behandling af så forskellige ting som:

  • Forstoppelse
  • Nyresten
  • Mavesår
  • Infektion i mave-tarm-kanalen

Pst: Vidste du, at drik af Aloe vera også kan øge hudens elasticitet indefra på grund af det høje indhold af polysakkarider, svovlforbindelsen MSM og antioxidanter.

Sådan bruger du Aloe vera

Planten findes i mange cremer og gels, men du kan også sagtens have din egen plante stående i vindueskarmen, så du altid har helt frisk gel ved hånden. Ønsker du at bruge plantens saft indvendig, kan du finde aloe vera, der kan drikkes, i mange supermarkeder. 

Dyrk planten selv

Det er let at dyrke planten. Den skal have det varmt og stå i en potte i vindueskarmen i et vindue med sol. Planten skal have rigeligt med jord, men kun lidt vand. Når du skal bruge geléen, skærer du et blad over, så saften løber ud. Kom saften på insektbid, små rifter, mindre sår, irriteret hud, kløende hud eller hud, der har fået for meget sol. Du kan også købe saft og tage en spiseskefuld efter hvert måltid eller et æggebægerfuld om morgenen på fastende hjerte.

Kilde: University of Maryland Health Center og Livestrong.com

Eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

4 hurtige: Aloe vera til feriehjælp

 1. Solcremer forebygger forbrændinger. 
 2. Ren gel lindrer forbrændinger. Smør på hvert kvarter, til smerten er væk. 
 3. Ren gel plejer udpint feriehår. Gnid godt ind efter sidste hårvask.
 4. Drik og kapsler med planten en har gavnlig effekt på tarmens slimhinder og mikroflora.
Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Hudpleje