Bliv gladere
Foto: Alamy

Bliv gladere

Boost dit forårshumør fra A-Z

Her får du de bedste tips og tricks til at blive lidt gladere i låget – helt naturligt.

Accept
Accepter, at du ikke altid når så meget, som du plejer, og bebrejd ikke dig selv, at tingene tager længere tid. Det hele går bare lidt langsommere en gang imellem, så forsøg at undgå at stresse unødigt over det.
Kilde: Psykiatriforeningen

Bryd ud i sang
Det lyder måske lidt fjollet, men er humøret nede, kan det hjælpe at skråle din yndlingssang så højt, du kan. Dit indre øre er nemlig forbundet med den del af hjernen, der registrerer glæde. Så syng løs i bilen, hjemme i stuen eller hvor du lige har chancen – også selvom du ikke er den mest fabelagtige sanger. Det virker!
Kilde: University of Manchester

Chokolade
Hurra! Snup bare et par ekstra stykker chokolade med god samvittighed. Det indeholder nemlig kemiske stoffer, der fremkalder en følelse af velvære og er desuden rig på magnesium, som virker beroligende på både muskler og nervesystem.
Kilde: Physorg.com

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker sex?

D-vitamin
Du ved det sikkert godt. D-vitamin er godt for humøret, men hvad gør du så, når solen nægter at titte frem, eller du ikke har tid og mulighed for at opholde dig udenfor? Spiser laks! Laks indeholder D-vitamin i en mængde, der svarer til 400 procent af den anbefalede dagsdosis, hvis du blot spiser 100 gram. Og så indeholder den fede fisk samtidig de sunde omega-3-fedtsyrer, der er nødvendige for, at hjernen kan fungere normalt, og du dermed føler dig glad og veloplagt.
Kilde: University of Pittsburgh

Elsk lidt mere
Skru op for intimiteten, for kærlig kropskontakt som bl.a. sex udløser både endorfin og dopamin, der gør os gladere.
Kilde: SELF Magazine

Flyv væk
Hvis alt andet kikser, så sørg for at planlægge en ferie til sydens sol. Alene tanken om solens varme stråler, varmt sand under tæerne og en iskold drink i hånden får humøret til at stige et par grader her på redaktionen.

Grin
Husk at grine mindst én gang om dagen. Fokuser på ting, der gør dig glad i stedet for hele tiden at tænke på ting, der gør dig ked af det. En god latter kan ofte gøre underværker og løse op for en spændt situation – også selvom den er lidt påtaget til at starte med. Så bare grin løs – måske følger kollegaerne på arbejdet med.
Kilde: Scientific American

Havregrød
Start dagen med en skål varm havregrød. Det giver varme i kroppen og indeholder masser af fiberrige fuldkorn, der øger mængden af feel good-signalstoffet serotonin i hjernen.
Kilde: Elizabeth Somer, Eat Your Way to Happiness

SE OGSÅ: 10 ting du skal vide om forbrænding

Indad
Det lyder måske lidt søgt, men tag et par minutter hver dag til at tænke over alt det fantastiske i dit liv. Det virker! Når du spørger dig selv, hvad du har været taknemmelig over, tvinger du alle de små ting frem, som du måske ellers ville have overset eller taget for givet.
Kilde: Lykkeforsker Sonja Lyubomirsky

Juice
Smid masser af frisk frugt og grønsager i juiceren, og boost humøret med en farverig vinterjuice. Prøv f.eks. en med persille, æble og citron – når du drikker den, kan du mærke energien helt ud i fingerspidserne.
Kilde: TV-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang

Kreativitet
Udfold din indre Picasso, og mal, tegn eller skriv alle dine negative følelser, så de kommer ud af dit system. Det skulle få humøret til at stige.
Kilde: Boston College

Lysterapi
Lysterapi stabiliserer din døgnrytme, giver mere energi og får niveauet af feel good-stoffet serotonin i hjernen til at stige. Sæt dig foran en lyslampe med intensivt lys, gerne 10.000 lux, i 30 minutter hver morgen – og sørg ellers for at komme så meget ud i lyset i løbet af dagen som muligt.
Kilde: American Journal of Psychiatry

Musik
Det kan være svært at tvinge sig selv til at tænke positivt – men hvis du lytter til en glad sang samtidig, bliver det meget lettere. Prøv for eksempel at lytte til en af de tre sange, som vi danskere ifølge en undersøgelse i GAFFA oftest sætter på, når vi vil løfte humøret.
- Kun For Mig, Medina
- Når Tiden Går Baglæns, Clara Sofie og Rune RK
- Gi’ mig Danmark Tilbage, Natasja
Kilder: University of Missouri og GAFFA

Nærvær
Menneskelig berøring udløser endorfiner og reducerer blodtrykket, så du føler dig mere afslappet og tilfreds. Så giv din kæreste et stort kys, inden du går ud ad døren, kram kollegaen på gangen, og nus din veninde i håret. Det tæller alt sammen.
Kilde: University of North Carolina

Omgiv dig med glade mennesker
En undersøgelse viser, at glæde spreder sig fra person til person som en kædereaktion. I gennemsnit stiger din chance for at være glad med 9 % for hver glad ven, du har, så skynd dig ud og fang de glade vibes fra andre.
Kilde: University of California

Pulsen op
Vil du booste dit humør, er det bare med at komme af sted. 30 minutters intens motion om dagen reducerer symptomer på depression, træthed og koncentrationsbesvær. Og virkningen holder i op til 12 timer.
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ræk ud
Ligesom kost og motion spiller en rolle for dit humør, gør gode gerninger det også. Ja, man taler ligefrem om helper's high. Er du idéforladt, når det kommer til gode gerninger, så gå ind på frivilligjob.dk, og lad dig inspirere. Ellers kan du jo altid begynde med at lade en (eller to) komme foran dig i køen i Netto.
Kilde: Psychologytoday.com

Samvær
Dit sociale liv er en af de bedste humørboostere. Inviter dine venner til middag, aftal en spinningdate med en kollega, eller snup en hurtig kaffe med din søster – det giver dit vinterhumør en indsprøjtning.
Kilde: Esther M. Sternberg, The balance within

Tænk hurtigt
Føler du dig irriteret og i dårligt humør? Så sæt 30 sekunder af til at opremse de ting, du er irriteret over. Det frigør kemikalier i hjernen, som får dig til at få det bedre og hæver dit humør øjeblikkeligt.
Kilde: Princeton University

Udenfor
Alene det at være udenfor kan gøre en forskel for dit humør – især hvis solen skinner. Morgensolen er den mest effektive, så snup en gåtur inden arbejde, og sørg ellers for at komme ud i løbet af dagen. Gå en tur, mens du taler i telefon, spis frokost udenfor, eller hold møde med din kollega gående. Du skal op på to timer i det fri, hvis effekten skal være helt sikker.
Kilde: Psykiatrisk Center København

Velvære
Massage øger produktionen af velværehormoner i kroppen, og det er derfor givet godt ud at sætte lidt ekstra tid og penge af til selvforkælelse. Prøv f.eks. en Hot Stone Massage, en gammel indiansk massageform, hvor opvarmede lavasten masseres med afstressende, rullende og blide bevægelser på kroppen.

Yoghurt
Hvis du spiser en skål yoghurt om morgenen, kan du faktisk komme i bedre humør. De probiotiske bakterier kan nemlig både dæmpe angst, depression, irritation og smerter. Samtidig forbedrer de fordøjelsen, og det giver signal om velvære til hjernen.
Kilde: Marianne Fjordgård, Spis dig glad. Depression og vinterdepression

Zzz
Er du træt helt ind i knoglerne? Så bare giv efter, hvis dit søvnbehov er lidt større end normalt i øjeblikket. Det kan være nødvendigt med lidt hi, så sov godt!
Kilde: Psykiatrisk Center København

SE OGSÅ: Det sker i kroppen, når du sover

SE OGSÅ: Får du en god start på dagen?

SE OGSÅ: Hvad gør 14 dage på sofaen ved din krop?

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil