Dét skal du spise i 2014: 20 nye superfoods
Foto: Line Thit Klein Superfoods

Slank og sund i 2014: 20 nye superfoods

Se hvilke mad- og drikkevarer, du vil støde på i det sunde køkken i 2014.

De hotteste superfoods lige nu er dem, som ikke er pakket ind i plastic og fragtet langvejs fra. Her får du mad- og drikkevarer, du vil støde på i det sunde køkken i 2014.

1. Torskerogn er rig på vitaminerne A, D, og K2 samt zink, jod og de for hjernen så vigtige DHA- og EPA-fedtsyrer.
Find torskerogn her: Køb røget, kogt og fersk hos fiskehandleren. Undgå dåserogn.

2. Tang er fuld af mineraler og omega-3- fedtsyrer, som virker antiinflammatorisk. Brun tang indeholder meget jod, som gavner stofskiftet.
Find tang her: Find bl.a. blæretang, klørtang og sukkertang i havet eller på Gourmettang.dk.

3. Yoghurt indeholder bakterierne lactobacillus bulgaris og streptococcus thermophilus. Lyder det livsfarligt? Tværtimod er de gode for tarme og dit immunforsvar.
Find yoghurt her: Køb økologisk med naturligt fedtindhold (ca. 10%) og uden sukker.

4. Gurkemeje har sin gule farve fra curcumin. Støtter lever og immunforsvar og kan måske ”slukke for” uheldige gener og forebygge hjerteproblemer og blodpropper.
Find gurkemeje her: På krydderihylden.

5. Kombucha er te, som fermenteres til en syrligtsød mousserende drik. I følge nye studier forebygger kombucha kræft og ledproblemer.
Find kombucha her: Køb i helsekostbutikker, eller bryg selv. Se Kombuchasvampen.dk.

LÆS OGSÅ: Få Chris MacDonalds tip til sund aftensmad

6. Æg indeholder 13 essentielle næringsstoffer i æggeblommen. Æg fra fritgående økologiske høns indeholder desuden store mængder D-vitamin. Endelig er ægs indhold af cholin med til at holde cellemembranerne sunde og har indflydelse på nervesystemet, immunforsvaret og den kognitive funktion.
Find æg her: Gå efter de økologiske fra høns, som har gået frit, da næringsstofferne heri er flere og bedre.

7. Søde kartofler virker meget sukker- og stivelsesholdige, så man tror det ikke, når man smager dem, men de kan rent faktisk forbedre blodsukkerregulationen. Kartoflerne indeholder desuden anthocyaniner og antioxidanter, som kan de hjælpe med at mindske effekten af tungmetaller og frie radikaler.
Find søde kartofler her: I visse supermarkeder.

8. Sardiner har bl.a. et meget højt indhold af vitaminerne B12, A, og D, og den lille fisk kan gøre det nemmere at blive gravid samt give bedre humør, mere energi, et bedre immunforsvar, stærkere knogler og sundere tænder. Indholdet af omega-3-fedtsyrer kvalificerer for alvor sardiner som superfood. De styrker hjernen, har antiinflammatoriske egenskaber og reducerer risikoen for livsstilssygdomme.
Find sardiner her: På hylden med fiskekonserveres.

9. Basilikum betragtes som en af de sundeste krydderurter, vi har. For eksempel indeholder basilikum betacarotener, som beskytter mod frie radikaler. Basilikum er også en bombe af vitaminer og mineraler som jern, calcium, mangan, magnesium, vitamin C og kalium. Derudover yder den beskyttelse mod uønsket bakterievækst.
Find basilikum her: I ethvert supermarked.

10. Røde vindruer kan forbedre dit hjerte-kar-system, din insulinproduktion, dit nervesystem og ikke mindst kan druer potentielt forlænge dit liv. Et nyligt amerikansk studie har desuden vist, at røde vindruer (og blåbær) booster immunforsvaret mere end noget lægemiddel.
Find røde vindruer her: Gå efter de økologiske. Der bliver nemlig brugt rigtigt mange sprøjtemidler i drueproduktionen i især Chile.

Se 10 ekstra superfood på næste side...

LÆS OGSÅ: Sådan bager du det gode brød11. Artiskokker har et højt indhold af inulin, et probiotikum som hjælper med til at holde tarmfloraen sund. Faktisk er det så effektivt, at det kan hamle op med de potentielt dødelige kolibakterier. Herudover beskytter artiskokker leveren mod giftstoffer og er en rigtigt god kilde til kostfibre, som hjælper på bl.a. fordøjelsen.
Find artiskokker her: Hos grønthandleren eller i supermarkedet.

12. Kokosolie presses af kokosnødder og indeholder stort set udelukkende en form for mættet fedt ved navn mellemlange triglycerider, som er lettere at fordøje end andre typer af fedt. Herudover indeholder mellemlange triglycerider laurinsyre, et fedtstof som bl.a. findes i modermælk og har antibakterielle, anti-virus og antioxidante egenskaber.
Find kokosolie her: Supermarkeder, helsekost eller i Matas.

13. Chiafrø kom for alvor til Danmark i 2013, og vi spår, at deres popularitet vil stige eksplosivt i år. Det lille frø indeholder masser af protein, det har tre gange så mange antioxidanter som blåbær, tre gange mere jern end spinat, seks gange mere calcium end mælk og syv gange så meget vitamin C som appelsiner. Læg hertil en høj mængde af fibre.
Find chiafrø her: Du skal i en helsebutik for at få fat i frøene.

14. Bouillon er lavet på knogler fyldt med collagen, som bliver til gelatine, når det koger i længere tid. Bouillon bidrager bl.a. til at holde dine led sunde, sikrer en bedre fordøjelse, et stærkere immunforsvar samt smuk hud, glansfuldt hår og stærke negle.
Find bouillon her: Ægte bouillon kan købes hos slagteren, hvis man ikke har mod på at koge den selv.

15. Hvidløg er rig på vitamin B6, C-vitamin, mangan og selen, og indeholder desuden den svovlholdige forbindelse allicin, som har vist sig at øge immunforsvaret og at reducere forkølelse med op til 75 procent. Forskning tyder også på, at hvidløg kan bidrage til at regulere antallet af fedtceller i kroppen – gode nyheder, hvis man gerne vil tabe sig.
Find hvidløg her: I alle supermarkeder og grønthandlere.

16. Østers er som andre af havets skatte fulde af omega- 3- fedtsyrer, som beskytter mod en lang række dårligdomme lige fra kræft og til ældning af huden. Østers er desuden rige på vitaminer og mineraler. De indeholder f.eks. zink, som omsættes til testoteron hos mænd, hvorfor østers har fået ry for at være et elskovsmiddel.
Find østers her: Hos fiskehandleren, Skagenfood.dk eller Irma.dk.

17. Sauerkraut er kål syrnet med mælkesyrebakterier. Kål er i sig selv sundt. Det er rigt på C-vitamin, virker kræftforebyggende og styrker immunforsvaret. Det mælkesyrnede sauerkraut hjælper desuden med at skabe en sund tarmflora og med at optage næringsstofferne i den mad, vi spiser.
Find sauerkraut her: Sauerkraut laver du nemt selv med kål og en smule salt. Nettet bugner af opskrifter…

18. Kakaonibs er indholdet af rå kakaobønner, som fermenteres nogle dage, inden de evt. ristes. Der er ikke tilsat sukker. Indeholder sunde enkeltumættede og mættede fedtstoffer, som påvirker kolesterolniveauet i blodet. Mørk chokolade kan forebygge hjertesygdomme og være med til at sænke blodtrykket.
Find kakaonibs her: I helsekostforretninger og i Matas.

19. Lever er den mest næringsrige fødevare på planeten. Den har flere antioxidanter, vitaminer og mineraler end de ellers supersunde blåbær og grønkål. Har et meget højt niveau af B-vitaminer, især B12 som ofte omtales som ”anti-trætheds-vitaminet”. Også fedtstofferne er af den gode slags.
Find lever her: Gå efter økologisk lever, da det ikke inderholder medicinrester. F.eks. hos Mineslund.dk. 

20. Oregano er på top-5 over de mest antioxidantrige urter. Olierne i den friske variant har kraftige bakteriedræbende egenskaber, som også kan kurere svampeinfektioner. Andre studier har vist, at oregano kan helbrede sygdomme som tarmproblemer, acne, menstruationssmerter, kræft og for højt blodtryk.
Find oregano her: I supermarkeder og hos grønthandlere.


LÆS OGSÅ: Det siger din køkkenmaskine om dig

Superfoods er…

råvarer med ekstra stort indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kost og Antiinflammatorisk kost