Det sker der i kroppen, når du er dehydreret
Dehydreret

Det sker der i kroppen, når du ikke får nok væske

Din krop skal have vand, hvis den skal fungere optimalt. Læs med her, og find ud af, hvad der sker, når du ikke drikker det, du skal.

Væskebalance
Normalt består din krop af omkring 2/3 vand. Væsken transporterer blandt andet næringsstoffer rundt i de enkelte celler, ligesom den sørger for at fjerne affaldsstoffer. Kroppen mister væske, både når du ånder ud, sveder og via din urin og afføring. Dehydrering er den tilstand, hvor din krop mister mere væske, end den indtager. Årsagerne til dehydrering kan være sygdom som diabetes eller feber, men ellers er for meget varme, for meget træning og/eller for lidt væske ofte forklaringen. Der skelnes mellem mild, moderat og alvorlig dehydrering. Almindelige, raske mennesker vil sjældent opleve alvorlige symptomer.

Hjerte og blodtryk
Når kroppen er meget dehydreret, er der ikke nok væske i blodet, hvilket vil sige, at blodtrykket kan falde, og at der ikke kommer nok blod til hjernen. For at få mere blod til hjernen, begynder hjertet at slå hurtigere.

LÆS OGSÅ: Dét sker i kroppen, når du holder op med at ryge

Ånde
Får du ikke nok væske igennem længere tid, producerer du mindre spyt, og da spyt har antibakterielle egenskaber, kan dehydrering betyde flere bakterier i munden og dårlig ånde.

Nyrer
Dine nyrer renser blodet for affaldsstoffer, men er kroppen alvorligt dehydreret kommer der ikke nok blod til nyrerne, hvilket kan skade dem og føre til nedsat nyrefunktion eller nyresvigt, hvilket igen betyder, at kroppen ikke kan komme af med sine affaldsstoffer. Hvis du er alvorligt dehydreret igennem lang tid, kan skaderne på nyrerne være permanente.

Hoved og hjerne
Når du er dehydreret, fungerer din hjerne ikke optimalt. Derudover kan dehydrering også føre til hovedpine. Nogle eksperter mener, at de sker, fordi blodkarrene trækker sig sammen med det formål at holde på væsken.

LÆS OGSÅ: Brød gør dig tyk og andre myter om sundhed 

Forstoppelse
Når din krop mangler væske, tager den det, den kan få fat i. Det betyder, at den optager væske fra tyktarmen. Dermed bliver din afføring hård, og du får forstoppelse.

Hud
Når kroppen tørrer ud, sker det samme for din hud, hvilket kan føre til kløe, irritation og rødmen.

Urin
Vil du gerne vide, om du får nok væske, kan du kigge på din urin. Er den lys og klar, er du sandsynligvis velhydreret, mens en meget mørk urin kan være tegn på dehydrering. Løsning: Drik mere væske. Pas dog på, at du ikke drikker for meget væske. Det er heller ikke sundt.

Kilder: Webmd.com, Livestrong.com, Everydayhealth.com, Mayoclinic.org og Netdoctor.co.uk

LÆS OGSÅ:  Derfor hjælper det at have et kæledyr, hvis du er stresset 

LÆS OGSÅ: Se Lisbeth Østergaards perfekte træningsform

LÆS OGSÅ: Her er kosttilskuddet, der løser dit problem