Deprimeret
Depression

Det sker i kroppen, når du er deprimeret

Depression kan skade dit immunforsvar, øge din vægt og få dig til at føle smerte, som ikke burde være der.

Hjertet og immunforsvaret
Depression sænker immunforsvaret og er blevet kædet sammen med en række sygdomme som astma og autoimmune lidelser. Derudover øger depression risikoen for hjertesygdomme og dødeligheden hos dem, der er ramt af hjertelidelser. For eksempel har en undersøgelse vist, at folk med klinisk depression havde en højere risiko for at dø i månederne efter en blodprop i hjertet. Ifølge forskningen kan en forklaring være, at folk med depression har sværere ved at passe på sig selv og følge deres læges
anbefalinger og for eksempel få sovet, spist og motioneret.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en sund mor-krop i 6 trin 

Søvn
Et typisk tegn på depression er et ændret søvnmønster. Således oplever 80 procent af deprimerede problemer med søvnløshed. Og da for lidt søvn muligvis i sig selv kan øge risikoen for depression, kan det meget vel føre til, at man kommer ind i en uheldig spiral. Modsat oplever 15 procent af de deprimerede, at de sover mere, end de plejer.

Sexlyst
Sex kræver overskud, hvilket vil sige, at depression også ofte går ud over sexlysten. Således oplever omkring halvdelen af dem, der lider af depression, nedsat sexlyst.

Smerter
En stor del af de deprimerede har problemer med smerter i for eksempel ryg, muskler og led. Man mener, at det skyldes, at depressionen ændrer kemien i kroppen, så man som deprimeret bliver mere modtagelig overfor smerte. Det, der er helt normale sanseindtryk, kan blive opfattet som noget ubehageligt eller smertefuldt på trods af, at der ikke er noget galt.

Fordøjelse
Ligesom stress kan gå ud over din fordøjelse, fordi kroppen prioriterer sine ressourcer anderledes, kan det samme gøre sig gældende med depression. En del deprimerede oplever at få problemer med maven for eksempel i form af forstoppelse og kvalme.

Vægt
Er du deprimeret, er der også større risiko for, at du er overvægtig. Og omvendt. Men om det er overvægten, der fører til depression, eller depression, der fører til overvægt, ved man endnu ikke med sikkerhed. Men man ved, at der med depression følger en række symptomer, der kan være med til at øge overvægten. Det gælder blandt andet appetitforstyrrelser og en generel mangel på energi og lyst til at gøre ting, hvilket vil sige, at man forbrænder mindre energi. Man ser også, at nogle deprimerede mister appetitten, hvilket ligeledes kan være med til at øge graden af depression. For eksempel er patienter med anoreksi ofte deprimerede, hvilket nogle mener blandt andet kan skyldes, at hjernen bliver udsultet.

Kilder: Webmd.com, Livestrong.com, Psychologytoday.com. Netdoktor.dk og Samvirke.dk

LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du motivationen til et sundere liv

LÆS OGSÅ: Denne kur hjalp Signe af med en irriteret tyktarm 

LÆS OGSÅ: Tina spiste sig fra sin PCO 


Se, hvad vi ellers skriver om: Depression og Søvn