Frustreret chef og ansat ser ind i computerskærmen
SPONSORERET indhold

Er din chef narcissist? Her er 5 tegn, du skal holde øje med

Hvis du mistænker, at din chef er narcissist, er det vigtigt at tage nogle forholdsregler for at passe på dig selv. Bliv klogere på tegnene her, og find ud af, hvordan du skal handle i den svære situation.

Af: Julie Nolsöe Foto: Getty Images
26. feb. 2024 | Sundhed | ALT.dk

En narcissist er af natur charmerende, indlevende og fuld af god energi. Umiddelbart lyder det ikke som dårlige karaktertræk for en chef, vel?

Artiklen fortsætter under videoen ...

Men kombineret med narcissistens manipulerende natur, manglende empati og overdrevne behov for magt og beundring, så har du opskriften på et usundt arbejdsmiljø.

Det er dog langt fra let at blive sikker på, at din chef virkelig er narcissist – ikke mindst fordi vi som mennesker kan have en tendens til at undskylde andres dårlige opførsel.

”Hun plejede jo at være sød – hvorfor spiller hun mig nu ud mod min kollega? Måske har hun en presset uge”

”Hvorfor afreagerer hun på mig foran alle de andre? Før i tiden støttede hun mig i mine projekter. Hun mener det nok ikke så slemt”

Kan du genkende nogle af ovenstående tanker og situationer? Så har du måske en narcissist som chef og bør læse videre for at spotte tegnene.

Hvorfor skal du vide, om din chef er narcissist?

At være i en nær relation med en narcissist kan være utroligt skadende for dig, dit selvbillede og din tro på din egen intuition.

En narcissist kan nemlig på udspekuleret vis sørge for, at dine personlige grænser bliver overskredet igen og igen, indtil de er helt udviskede.

”En narcissist ønsker at få dig til at tvivle på dig selv, simpelthen. Du kommer til at tænke over den mindste ting og tvivle på dig selv og din egen ageren. ”Ej, det kan jeg ikke sige” eller ”Ej, det går heller ikke, hvis jeg gør sådan her.” Du kommer til at sidde og føle dig forvirret og i tvivl, og både din selvtillid og dit selvværd bliver påvirket,” siger Berith Siegumfeldt, der i sit virke som foredragsholder og forfatter med speciale i narcissisters adfærd har mødt mange mennesker, som er blevet ofre for narcissistens nedbrydende væsen.

Læs også

”Hvis din chef er narcissist, kan han eller hun få dig til at tvivle på alting. Hvem du er, hvad du kan tilbyde, hvordan du ser ud, hvordan du ser verden. De får dig til at tvivle så meget på dig selv - de lyder nemlig selv til at have svaret på alt. De fortæller dig, hvad der er det rigtige, så du begynder at tvivle på det du tror på og dine egne meninger.”

Har du oplevet dette? Så er din chef måske narcissist

Her er ifølge Berith Siegumfeldt nogle typiske adfærdsmønstre hos din chef, som du skal være opmærksom på, hvis du mistænker, at han/hun er narcissist:

1. Først tror du nok, at du har fået den perfekte chef. Han/hun forstår dig og ser dine talenter, som ingen chef har gjort før. Din chef ser alle de bedste sider i dig, og de ser også alt det, de ikke selv kan – og i bund og grund bliver han/hun misundelig på dig. Men han/hun vil starte med at rose dig og dine kvaliteter til skyerne ved at sige ting som ”Jeg har aldrig haft så dygtig en medarbejder som dig”. Denne fase i mødet med den narcissistiske chef kan komme til at gøre dig ubevidst afhængig af vedkommendes ros. Fasen kaldes ”lovebombing” eller idealiseringsfasen.

2. Herefter begynder den yderligere tilknytningsfase, som har til formål at binde dig endnu mere til din narcissistiske chef. Her vil chefen betro dig noget, som giver dig følelsen af, at det er synd for dem. Han/hun vil sørge for at booste din medfølelse for dem som en del af det afhængighedsmønster, de skaber hos os. Denne fase er mere subtil en den første, og hver gang, du bider på, får din chef det, der kaldes ”narcissistisk forsyning”.

3. Den tredje fase, du typisk vil gennemgå i relationen med en narcissistisk chef, kaldes ”triangulering” – altså en form for trekantsdrama. Her vil din chef spille folk på arbejdspladsen ud mod hinanden på subtile måder for at få dem hver især mest muligt knyttet til sig.

4. Til slut kommer devalueringsfasen. Her bliver du godt og grundigt pillet ned fra den piedestal, som din chef ellers først havde sat dig op på. Du kan risikere at blive ”den ignorerede” på arbejdspladsen, eller hvor du før var ”den gyldne medarbejder”, kan du risikere nu at være ”syndebukken”. En narcissistisk chef kan også vælge at lægge dig på is og ikke tale med dig i ugevis og gøre dig fortvivlet over, hvad du mon har gjort forkert. Narcissister er nemlig verdensmestre i iskold ignorering.

Hvad skal du gøre, hvis din chef er narcissist?

Hvis din chef er narcissist, kan det desværre have nogle konsekvenser, som er endnu mere omfattende end det følelsesmæssige stormvejr, du gennemgår på daglig basis på dit arbejde.

”Det kan være, at du bliver nødt til at skifte job”, lyder et konkret råd fra Berith Siegumfeldt.

Læs også

”Men hvis det ikke er muligt, skal du som det første sætte dig ind i, hvordan du genkender tegnene, så du kan gardere dig imod dem. Du må nemlig aldrig konfrontere en narcissist direkte med de situationer, hvor du synes, at han/hun ikke har været okay. Den mindste kritik opfatter de nemlig som voldsom kritik. Derfor er det DIG, der skal lære at styre og kontrollere dine egne følelser. Det kan læres, selvom det ikke er nemt,” siger Berith Siegumfeldt, og kommer med sine anbefalinger til den svære situation:

”Du skal have et sted, hvor du kan læsse af. Om det er hos en terapeut, en gruppe eller en god veninde afhænger af, hvad der passer bedst for dig. Det er vigtigt, at du får afløb, for vi skal overfor narcissisten hele tiden holde på os selv, og hvem vi er, og det kan være udmattende.”

”Og så skal du benytte dig af en metode, som hedder ”Grey Rock”-metoden, som handler om, at du ikke skal dele noget personligt med din chef. Egentlig skal du blive lidt kedelig. For hvis du deler dine styrker og succeser bliver de misundelige. Og deler du dine sårbarheder, bruger de det imod dig”, lyder rådet fra Berith Siegumfeldt.

Sig farvel til din narcissistiske chef – og lær af dine erfaringer

Hvis du alligevel ender med at forlade dit arbejde og din narcissistiske chef, så har Berith Siegumfeldt et råd til, hvordan du gør det bedst:

”Når du har sagt op kan det være en idé at sygemelde dig, indtil du stopper på din arbejdsplads, for at passe på dig selv. Og du skal endelig ikke begynde at sige, at du overvejer at finde et andet arbejde, før du har fundet et, for så bliver det et helvede for dig at være der.”

Hvis du ved tidspunktet for din afsked med arbejdspladsen og din chef stadig ikke er helt sikker på, at din chef er narcissist, kan hans eller hendes reaktion på din opsigelse i sig selv afsløre meget.

”Når man foreslår overfor en narcissist, at man stopper relationen til dem, så får du den vildeste reaktion af skuffelse eller vrede,” forklarer Berith Siegumfeldt, som også anbefaler, hvad man gør for fremtiden:

”Du skal lade tingene gå langsomt frem og ikke acceptere en så intens indledende reaktion, som narcissisten ønsker. Og så skal du stole på din mavefornemmelse – virker det til at være for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også.”

Anbefalet til dig