Frosne jordbær
Foto: Getty Her får du tre sunde facts om kost.

Er frisk frugt og grønt altid sundere end frossen?

Vi har spurgt ekspert Lars klingenberg om forskellen på frossen og frisk frugt og grønt.

Er frisk frugt og grønt altid sundere end frossen?

Nej, sommetider er det faktisk lige omvendt. Nogle af de frugter og grøntsager, du kan få i de danske butikker, er dyrket langt væk og bliver transporteret hertil. For at kunne holde sig under transporten bliver de høstet, før de er helt modne, og dermed også før de har fået dannet alle de sunde plantestoffer.

De grøntsager, der skal bruges til nedfrysning, høstes senere i væksten og kan derfor indeholde flere sunde plantestoffer. De frosne grøntsager nedfryses desuden straks efter høsten, og dermed bremses nedbrydningen af vitaminer. I nogle tilfælde indeholder de frosne alternativer altså flere vitaminer end de friske. Frosne bær er som regel også af udmærket kvalitet og bevarer både smags- og sundhedsstoffer, når de fryses straks efter plukningen.

Læs også: Derfor skal du spise rugbrød

Prutter man mere, når man spiser kål?

Der er ikke megen seriøs forskning på dette område. Man ved dog, at prutter opstår, når bakterier i tyktarmen nedbryder de rester af fødevarer, som ikke er blevet nedbrudt i tyndtarmen. Man ved også, at nedbrydning af protein giver mere lugtende prutter end for eksempel nedbrydning af fuldkorn og grøntsager.

Når det er sagt, prutter man generelt mere, hvis man spiser meget fuldkorn og flere fibre. Da kål er meget fiberrigt, kan man godt forestille sig, at en kost rig på kål giver lidt mere luft i systemet – men prutterne lugter altså ikke så fælt som proteinprutter.

Jeg får altid lyst til noget sødt efter aftensmaden. Er søde sager afhængighedsskabende?

Entydigt, nej. Sukker eller søde sager generelt er ikke afhængighedsskabende i fysiologisk forstand. At du kan have en stærk trang til sødt, er noget andet, men det er mentalt betinget og derfor ikke en afhængighed. Den trang kan dog være umådelig stærk og ikke noget, du bare kan negligere. Prøv at tilsætte lidt sødt til måltidet for eksempel i form af drikkevarer for at mindske trangen til sødt efter maden.

Om eksperten

Lars Klingenberg er Cand.scient i humanfysiologi og har en ph.d. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund kost og Sukker