Fokus på sex: Er det virkelig så sundt, som de siger?
SPONSORERET indhold

Fokus på sex: Er det virkelig så sundt, som de siger?

Sex er ikke bare dejligt. Det booster også dit selvværd, immunforsvar og forbrænding, toner dine muskler og kurerer depression, stress og smerter. Altså en mirakelkur mod alting, næsten. Men kan det virkelig passe? Eksperterne giver dig svaret.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Getty
11. okt. 2017 | Sundhed | Fit living

Hvor vigtigt er sex for dig? Ni ud af ti danskere mellem 16 og 95 år mener, at et velfungerede sexliv er med til at give et godt, sundt og meningsfuldt liv, viser en rapport om seksualitet og sundhed fra Vidensråd for Forebyggelse. Rapporten anbefaler endda, at lægerne bør spørge ind til deres patienters sexliv, fordi det har så stor betydning for både den generelle sundhed og eventuelle sygdomme.

EN STÆRKERE KROP

Er du en rigtig vildkat på lagnerne, så du får sved på panden og sender hjertet på overarbejde, kan du faktisk betragte en god omgang sex som en væsentlig sidegevinst i dit daglige motionsregnskab, siger Eva Christiansen, der er sexolog og parterapeut.

“Du skal selvfølgelig ikke dyrke sex blot for at få motion, men også fordi du vil være tæt på din partner, og det er dejligt. Det kan heller ikke sammenlignes med en kilometerlang løbetur, men jeg mener godt, det kan sammenlignes med fx styrketræning. Du bruger nemlig rigtig mange muskler, især i arme, ben, mave, lår og balder, når du dyrker sex,” siger hun og fortsætter:
“Det kommer selvfølgelig an på både stillingen og din ‘arbejdsindsats’, men sidder du på manden og rider ham, så har de fleste kvinder jo nok prøvet at få virkelig ømme lårmuskler. Så er du aktiv og giver den gas, kan du styrke og tone dine muskler under sex.”

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du kysser?

Undersøgelser viser, at hvis du dyrker sex i en time, så forbrænder du cirka 200 kalorier. Men okay, det er nok alligevel et fåtal, der kan prale af at holde så længe på regelmæssig basis i en travl hverdag. Hvis sex skal give plus på aktivitetskontoen, skal du have mindst to-tre gange om ugen af en vis varighed − og du skal være mere aktiv end i missionæren, siger sexologen.
Overlæge og professor Bente Klarlund, som har været med til at udarbejde rapporten om seksualitet og sundhed fra Vidensrådet for Forebyggelse, mener dog heller ikke, at sex kan sidestilles med motion.

“Selvfølgelig er der et vist forbrug af kalorier forbundet med at dyrke sex, men det er ikke noget, som på den måde påvirker ens sundhed. Det har ikke nævneværdig betydning for din forbrænding af kalorier. Men et velfungerende sexliv kan derimod være en beskyttende faktor i forhold til både sundhed og sygdom,” siger overlægen.

FOREBYGGER SYGDOMME

Frem for kalorier og styrketræning vil Bente Klarlund langt hellere fokusere på alle de positive ting, som sex ellers kan bidrage med til vores sundhed:

“En mere positiv livskvalitet, forebyggelse af depression og forskellige sygdomme samt et eksistentielt ‘helle’, hvor man kan få mere overskud og ressourcer til at komme igennem fx kronisk sygdom. Når sexlivet ikke kører på grund af seksuel dysfunktion som fx rejsningsproblemer, kan det faktisk være ét af de første tegn på alvorlige sygdomme som hjerte-kar-lidelser og sukkersyge,” understreger overlægen.

SE OGSÅ: Kan sex forbedre dit løb? + 6 andre facts om sex

Hun mener derfor, at det er mere end relevant at sætte fokus på, hvor vigtigt vores sexliv er for både vores helbred og velvære. Og det med helbredet er Eva Christiansen enig i. “Sex kan også styrke dit hjerte og kredsløb, når det får hjertet til at slå hurtigere og sender mere blod rundt i kroppen, og det kan nedsætte risikoen for hjertesygdomme. Men sex udløser også endorfiner − kroppens naturlige smertestillende − så det kan være med til at styrke vores immunforsvar, løsne muskelspændinger og lindre smerter som fx hovedpine,” siger hun og punkterer dermed ‘ikke i aften, skat, jeg har hovedpine’-undskyldningen.

Undersøgelser viser desuden, at når en mand jævnligt har udløsning, nedsætter det risikoen for prostatakræft, mens det for kvinden afhjælper menstruationssmerter. Og nå ja, de der knibeøvelser, vi ofte glemmer … ? Sex styrker også bækkenbunden.

ONANI ER OGSÅ GODT

Hvis du ikke har adgang til regelmæssig sex, er der ingen grund til at gå i panik.
“Du kan sagtens være sund, selvom du ikke har sex. Man er jo ikke usund, fordi man ikke dyrker sex,” understreger overlæge Bente Klarlund og fortsætter: “Og så hører onani også under kategorien sex og kan give lige så mange gode sundhedsfordele.”
“Onani er utrolig sundt, både fysisk og psykisk, uanset om du har en partner eller ej. Du lærer dig selv og din krop godt at kende, og man siger faktisk, at man skal have god sex med sig selv for at have god sex med sin partner, fordi man finder ud af, hvad man godt kan lide,” siger Eva Christiansen.

Og så er der jo altså også lige det der med orgasmen, som en del kvinder har svært ved at få. Er den et must? Nej, siger sexologen. For selvom en orgasme udløser kærlighedshormonet oxytocin, som bl.a. virker beroligende og afstressende, så får du stadig masser af fantastiske fordele ud af sexakten.

“Når man er tætte og intime sammen, frigiver kroppen endorfiner. For kvinden handler det ofte om nærhed, kys og kram, hun behøver ikke nødvendigvis en orgasme for at blive tilfredsstillet. Blot det at kysse frigiver endorfiner, og du får stadig de gode ting som at styrke muskler og immunforsvar.”

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?

BOOSTER SELVVÆRDET

Sex kan også være sundt for din psyke. The American Archives of Sexual Behavior har slået fast, at niveauet af det antidepressive stof serotonin stiger efter sex, og den danske rapport om seksualitet og sundhed konkluderer ligeledes, at sex har stor effekt på vores psykosociale trivsel.
“Sundhed − både fysisk og psykisk − og sex påvirker hinanden. Det er svært at vide, hvad der kommer først, for det er lidt af en vekselvirkning. Bliver man sund af at have sex, eller har man bedre sex, når man er sund? Vi ved, at hvis man gennem længere tid fører en usund livsstil, hvor man spiser usundt, ikke motionerer og ryger, kan det forringe ens evne til at have sex,” forklarer Bente Klarlund.

At sex kan gøre underværker for dit selvværd, er Eva Christiansen ikke i tvivl om. Ikke nok med at det giver dig en følelse af glæde og overskud midt i en hverdag, der måske ellers tørster efter energi, så kan det også booste både dit selvværd og dit parforhold.
“Under sex kan du opnå en følelsesmæssig connection med din partner, og den kan virkelig booste dit selvværd, så du både får mere lyst til sex, men også føler dig mere elsket, attraktiv og får lyst til at gøre mere ud af dig selv − fx ved at dyrke mere motion og spise sundere.”
“Jeg tror, nogle sygdomme opstår, når vi ikke passer på os selv. Har vi det godt og føler os elskede og respekterede, bliver vi bedre til at passe på os selv. Men det kræver, at vi fylder på hinandens kærlighedsbeholder, for hvor sex kan dække et fysisk behov, kan sex med følelser også dække et mentalt og følelsesmæssigt behov. Det kan føre til mere lyst, energi og glæde, både personligt og i parforholdet,” forklarer sexologen. 

SE OGSÅ: Ny kalorieberegner: Sæt fut i forbrændingen med sex

SEX SOM WORKOUT

· Kvinder forbrænder ca. 69 kalorier under sex og mænd 100.

· Et typisk samleje tager 25 minutter fra forspil til klimaks.

· Udregn din forbrænding af kalorier ved at gange antallet af minutter, samlejet tog, med 3,1 for kvinder og 4,2 for mænd.

· For at tabe 5 kilo skal en kvinde på ca. 75 kg dyrke sex i 20 minutter dagligt i et helt år.
Kilder: Birgitte Nymann, prevention.com, videnskab.dk

SPIS DIG TIL BEDRE SEX

Boost din sexlyst ved at spise …
1. Jordbær! Ifølge britiske studier kan en håndfuld jordbær gøre dig kåd. De er fulde af zink, som stimulerer produktionen af det mandlige kønshormon testosteron og øger blodgennemstrømningen.
2. Mørk chokolade! Det vækker sanserne og øger sexlysten, da chokoladen indeholder et stof, der frigiver de samme endorfiner, som udløses under sex.
3. Østers & skaldyr! Indeholder store mængder af zink, der kan booste sexlyst og fertilitet.
4. Ginseng & safran! Canadiske forskere har fundet frem til, at ginseng kan booste seksuel ophidselse hos kvinder − og erektionsevnen hos mænd. Også safran skulle kunne spice sexlivet op − frem med krydderierne!
5. Bananer! Udover at se fræk ud indeholder bananer også vitaminer, der øger energiniveauet, og lystenzymet bromelain.

SE OGSÅ: Grøn te og ugentlig sex + 8 andre vaner, der giver et langt og godt liv

SE OGSÅ: Test dig selv: Hvilken sextype er du?

SE OGSÅ: Er der knas i parforholdet? Her er tips til at fikse det og gøre det endnu bedre