Forskellen på introvert og ekstrovert
Nyder du at lade op alene og føler du dig sjældent ensom, så er du nok introvert.

Introvert eller ekstrovert?

Her er forskellen på at være introvert og ekstrovert

Hvis du er typen, der holder af fordybelse, kreativitet og dybe samtaler, så hører du nok til kategorien introvert. Ekstroverte, derimod, har store armbevægelser og får energi af at være sammen med andre mennesker.

Det kendetegner en introvert person 

 • Du holder af at fordybe dig og vil helst ikke forstyrres imens
 • Du forbereder dig ekstra meget til præsentationer og lign.
 • Du elsker din alenetid og slapper bedst af i dit eget selskab
 • Du er ikke til smalltalk og store forsamlinger
 • Du tænker, før du taler
 • Du kan bedre lide at lytte end at tale
 • Du kan ikke lide at blive afbrudt og afbryder derfor sjældent andre
 • Du er kreativ og har en god fantasi

Tag testen: Er du introvert eller ekstrovert?

Det kendetegner en ekstrovert person

 • Du får energi af at være sammen med andre mennesker
 • Du slapper bedst af i selskab med andre mennesker
 • Du taler højt og gestikulerer gerne med armene imens
 • Du taler, før du tænker
 • Du arbejder bedst i grupper
 • Du er glad for multitasking 
 • Du kan godt komme til at afbryde andre uden at tænke over det

Se galleriet: 10 fine tegninger, der illusterer det at være introvert

Ekstroverte favoriseres i samfundet

Erhvervspsykolog Lene Thomsen, partner i firmaet HR7, har igennem ti år arbejdet med coaching af både indadvendte og udadvendte, også kaldt introverte og ekstroverte:

- I den vestlige verden er der tendens til at favorisere det ekstroverte. Det er idealet i tiden. Det giver introverte nogle særlige udfordringer, og jeg møder jævnligt mennesker, der i coachingsituationer siger til mig, at de ”må se at blive noget mere ekstroverte”. De føler, at de er forkerte, at de opfører sig kejtet eller bliver tomme i hovedet, når de indgår i nye, sociale sammenhænge – og de vil gerne være anderledes. 

Men man skifter ikke personlighed efter forgodtbefindende. Vejen frem er i stedet at acceptere, hvem man er, og finde sine styrker, siger Lene Thomsen, der beskriver sig selv som ”ægte introvert”:

– De fleste af os har både introverte og ekstroverte træk, men jeg tror, at vi er født med en tendens til at være mest det ene eller det andet. Og er man ekstrovert, kan man lide at være i kontakt med andre og har lettere ved at smalltalke, mens den introvertes kvaliteter især handler om evne til at fokusere og fordybe sig i et emne.

Man kan ikke uden videre skifte til at være mere ekstrovert – til gengæld kan man som introvert sagtens varetage ekstroverte funktioner. De behøver ikke at være på den introvertes hadeliste, men måske kræver de mere forberedelse, forklarer psykologen.

Fordelen ved at kende sin personlighed

Nogle af de mennesker, hun coacher, er som udgangspunkt i tvivl om, om de har en introvert eller ekstrovert personlighed. For nogle er det en aha-oplevelse at få det afklaret. Det går pludselig op for dem, hvorfor de reagerer på en bestemt måde i bestemte situationer – for eksempel hvorfor de henter energi i nogle oplevelser og drænes af andre. Eller hvorfor de ikke trives i en ny jobfunktion, hvor de er tvunget til at være sammen med andre 90 procent af tiden, mens de havde det fint i et tidligere job, hvor de ikke var tvunget til at indgå i sammenhæng med andre hele tiden. Det er vigtigt at vide, hvad man har præference for – måske er det noget andet end det, man gør i hverdagen.

Firkantet sagt taler ekstroverte mere, end de lytter. De kan komme til at afbryde uden at bemærke det – og de får energi af aktivitet og handling, meget gerne sammen med andre. Når de indgår i en ny gruppe, er de særligt snakkende, har psykologen observeret. Ekstroverte kan blive drænet, hvis de skal koncentrere sig om det samme i lang tid og udføre større opgaver alene.

Introverte er mere reflekterende og bryder sig ikke om smalltalk. De er lyttende og observerende, men er det et emne, der har deres interesse, kan de sagtens få munden på gled. De har brug for tid alene og løber tør for energi, hvis de skal være ”på” for længe ad gangen. De er gode til at koncentrere sig i lange perioder uden en række overspringshandlinger som at hente kaffe eller tjekke mobilen, og de er ikke så påvirkelige af, hvad andre mener om deres måde at løse en opgave på.

– De ekstroverte kvaliteter er nemmere at få øje på, når man er sammen med andre mennesker. Så de introverte skal være klar over, hvor deres styrker ligger, og bruge dem rigtigt for at gøre sig gældende, siger Lene Thomsen.

Hun arbejder i coaching blandt andet med at lære introverte deres egen energiøkonomi at kende. For med den viden kombineret med de øvrige styrker har introverte ofte en udholdenhed, som gør dem bedre i stand til at nå deres mål end de ekstroverte, der er mere påvirkelige af modstand fra omgivelserne.

Selvom verden kan forekomme lettere tilgængelig for de udadvendte, er der også tendenser i tiden, der peger på en udvikling til fordel for de indadvendte.

Mindfulnessbølgen handler f.eks. om at få ro på og søge ind i sig selv og ligger dermed godt til dem.

Kilde: Anna Skyggebjerg: Introvert - stå ved dig selv.

5 bøger om at være introvert

 • Fordelen ved at være indadvendt i en udadvendt verden af Marti Olsen Laney
 • Introvert Eller Særligt Sensitiv af Ilse Sand
 • Når Introverte Og Ekstroverte Skaber Resultater Sammen af Jennifer B. Kahnweiler
 • Introvert Doodles af Maureen Marzi Wilson
 • Introvert: Stå ved dig selv af Anna Skyggebjerg
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi