Line og hver 7. kvinde har homonsygdommen PCOS, men kan den behandles?
SPONSORERET indhold

"Jeg har PCO, og det er der ikke noget at gøre ved - eller er der?"

Hver 7. kvinde har en hormonforstyrrelse, der bl.a. viser sig ved symptomer som vægtproblemer og infertilitet. Forstyrrelsen er tegn på en krop ude af balance, men mange kvinder er ikke klar over, at det er dét, der er på spil - eller at den rette kost kan få kroppen tilbage på plads. Line oplevede selv konsekvenserne af en krop i ubalance og fortæller her, hvordan hun opdagede det - og hvad hun gjorde ved det.

Af:: Line Hviid Foto: Privat
21. jan. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

KLUMME: Jeg kan stadig huske den frokost, hvor jeg fortalte en kollega om de konkrete, fysiske årsager til, at jeg havde kylet de officielle kostråd ud ad vinduet og i stedet havde skåret voldsomt ned på kulhydraterne. Med en let bekymret mine havde kollegaen set på mig og sagt:

"Det lyder som om, at der er er et eller andet, der har været helt ude af balance."

Hun anede ikke, hvor meget hun havde ret.

At gøre alt det rigtige
Jeg gjorde ellers officielt alt det rigtige, inden jeg skiftede kost: Spiste fedtfattigt, sørgede for mellemmåltider og fik masser af grøntsager og fuldkorn. På trods af dét havde jeg et blodsukker, der cyklede op og ned, jeg blev glubende sulten få timer efter et måltid, og jeg tog lettere og lettere på.

Udadtil var jeg en sand rollemodel for sund livsstil, men indadtil skreg jeg i stille desperation og måtte modstræbende erkende, at jeg enten måtte gå gennem livet med en konstant fornemmelse af sult, eller også måtte jeg give efter og tage de 10, 20 eller guderne-måtte-vide-hvor-mange kilo på. Det var dét, der i første omgang fik mig i gang med at eksperimentere med kosten.

En anden ting, som også bekymrede mig - og som jeg slet ikke overvejede havde noget med mad at gøre - var, at min menstruation glimrede med sit fravær, på trods af at jeg flere måneder tidligere var stoppet med p-pillerne pga. en række problemer, de gav.

Og nej, jeg var ikke gravid. Det skulle vise sig, at jeg har PCOS - og at dét betyder, at den manglende menstruation meget vel kan have noget at gøre med min tidligere så glubende sult.

Skulle det være hormon på pille, lille De?
De fleste læger har fokus på hormonbehandling og vægttab, når det kommer til behandling af PCOS, men mange kvinder kan faktisk lette deres symptomer - i nogle tilfælde få kroppen helt tilbage i balance - ved at spise den korrekte kost. Det var der dog ingen af de hvide kitler, der nævnte for normalvægtige mig, da jeg fik diagnosen.

Min daværende læge var for eksempel mest af alt interesseret i at stoppe kunstige hormoner i form af p-piller i mig, men dét var jeg ikke interesseret i: For det første var jeg jo netop stoppet med dem, fordi de gav problemer. For det andet havde jeg dem mistænkt for at være en af årsagerne til, at der nu var komplet kuk i mine naturlige hormoner. Men det sidste sagde jeg ikke til nogen af kitlerne.

Hvad jeg til gengæld sagde var, at jeg var både bekymret og mystificeret over, at min formodede sunde og raske krop ikke kunne finde ud af komme i gang med en cyklus, der burde ligge den helt naturligt. Det var dog ikke et faktum, der lod til at forundre lægerne det fjerneste - eller gav dem lyst til at hjælpe mig med at forsøge at få gang i kroppen igen. Som en af dem sagde om den døde cyklus: "Dét er der ikke noget at gøre ved."

Skær ned på kulhydraterne og få ro på
Som den moderne kvinde jeg er, gik jeg selvfølgelig hjem og googlede 'PCO' i stedet - og det var ad den vej, at jeg opdagede, at kosten kunne gøre en forskel.

Den PCO-venlige kost afviger fra de officielle kostråd ved at indeholde færre og langsommere kulhydrater, og den udelukker dermed almindelige, dagligdags fødevarer som fx hvedemel, kartofler og visse frugter. Pludselig gav min nye kost rigtig god mening: Jeg havde smidt sukker, ris, korn og kartofler på porten, og et af de første, konkrete resultater var bl.a., at jeg begyndte at blive mæt af den mad, jeg spiste.

Siden 2011 har jeg haft madbloggen linesopskrifter.dk, og efterhånden som min hverdag er blevet mere og mere striks PCO-venlig, er mine opskrifter også blevet det. Som madblogger har jeg syntes, det var sjovt at tage udfordringen op, men jeg ved, at mange har svært ved at indarbejde kosten i hverdagen, på trods af at den rette kostsammensætning kan gøre underværker for PCO-kroppen.

For mit eget vedkommende er der kommet balance i både mæthed og energiniveau, og til min store forbløffelse føler jeg mig mindre stresset og sover bedre. Årsagen er, at min krop falder til ro, når jeg spiser PCO-venligt - og omvendt går komplet balalajka, når jeg spiser 'normalt'. Menstruationen mangler dog stadig, men jeg håber, at en konsekvent tilgang til kosten vil lokke den frem igen.


LÆS OGSÅ: Disse 3 Instagram-profiler holder træningsmotivationen oppe

LÆS OGSÅ: Så sundt er det at gå en tur

LÆS OGSÅ: 3 tips til hypokondere: Ny behandling mod helbredsangst