Karina Brotoft og hund Texas
SPONSORERET indhold

Karina og hendes golden retriever Texas startede en løbeklub

Karina Brotoft trak jævnligt i løbetøjet, når hun skulle lufte sin golden retriever, Texas. Det var hyggeligt med en lille motionstur sammen. Endnu hyggeligere er det at løbe flere hunde og hundeejere sammen, opdagede Karina, der i dag er tovholder for løbeklubben HPM Dirty Paws i Roskilde.

Af: Lise Petersen Foto: Søren Jansby
27. sep. 2022 | Sundhed | Hjemmet

Der logres ivrigt med hundehalerne, da medlemmer af løbeklubben HPM Dirty Paws en sommereftermiddag samles på parkeringspladsen ved naturområdet Hedeland ved Roskilde. Selvom flere af hundene kender hinanden, trækker deres ejere dem dog lidt væk fra hinanden. De skal ikke lege lige nu.

"Hundene får lov til at hilse på hinanden, men under træningen er reglerne, at de skal holde god afstand. Det er ikke en legeaftale, vi er en løbeklub, siger løbeklubbens lokale tovholder," 49-årige Karina Botoft.

Det specielle ved netop denne løbeklub er, at hunde og mennesker løber sammen. Canicross hedder træningsformen, som er udbredt i en række andre lande. Klubben her blev etableret af veterinærvirksomheden Virbac i foråret 2020 og har i dag lokalklubber over hele landet.

LÆS OGSÅ: Annette mikrotræner: "Det har også haft positiv indflydelse på min overgangsalder"

Så starter dagens træning. Hundene er iført en løbesele, nogle af hundeejerne hægter hundesnoren fast til sig selv, så hunden kan trække dem, andre tager snoren i hånden, og så går det afsted ud på naturstierne.

Karina og hendes med-tovholder, Mette Mørck, løber i front og viser vej. Efter de første par kilometer er der pause. Solen skinner, vejret er sommervarmt, og med en tyk hundepels får man hurtigt løbet sig meget varm. Det er der taget højde for.

"Her om sommeren vælger jeg naturområder med søer til træningen," siger Karina.

Hundene trækker da også ivrigt til for at komme ud i vandet, hvor de både kan blive kølet ned og tage noget at drikke.

Fællesskab

Mens hundene tumler i søen, så meget som de nu kan komme til, når de skal blive i deres seler og snore, fortæller Karina, hvordan hun derhjemme begyndte at løbe med sin golden retriever, Texas. 

"Jeg har altid løbet lidt for motionens skyld. Og jeg går altid en lang tur med Texas, når jeg kommer fra arbejde. Jeg opdagede, at det var hyggeligt at kombinere det," siger Karina.

Da hun for to år siden læste om den dengang nystartede løbeklub, hvor hunde og mennesker løber sammen, var det derfor oplagt for hende at melde sig ind. Nærmeste lokalafdeling var dengang Nordsjælland, Karina bor i Tune ved Roskilde, men hun kørte gerne derop, så hun og Texas kunne være med.

"Fællesskabet i klubben var hyggeligt, og det gjorde det nemmere at komme afsted på en løbetur," siger Karina.

LÆS OGSÅ: Mette Abildgaard”Jeg havde brug for egoisttid, hvor jeg havde min krop for mig selv”

Hun forklarer, at klubben blev startet for at inspirere hundeejere til at motionere mere med deres hunde – og derved gøre noget ved den stigende overvægt blandt hunde.

På turene har Karina ikke oplevet hunde, der havde problemer med vægten, men hun har set flere hunde med en tendens til at blive bange for andre hunde, og her har løbeturene i klubben en god effekt.

"Netop fordi vi på turene holder god afstand og løber i samme retning er det en tryg måde for dem at vænne sig til de andre," siger Karina.

For at undgå de lange køreture til forskellige nordsjællandske træningssteder, valgte hun i foråret 2021 at starte Roskilde-afdelingen, hvor hun nu deler tovholdertjansen med Mette.

Forhindringer

Så er det tid at løbe videre. Men først bliver gruppen delt i to, så Mette løber fem kilometer med dem, der vil det, mens Karina fører an på en to kilometers tur.

"Texas har haft problemer med et bagben, så han skal ikke så langt i dag," siger hun.

På ruten i Hedeland er der etableret forhindringer, der lægger op til, at man kan variere sin træning. De er tiltænkt mennesker, men hvorfor ikke lade hundene prøve.

På Karinas rute er der et såkaldt balance-reb – en slags hængebro, hvor man går på et tykt tov. Når man er menneske, kan man holde fast i tovværk, der er spændt ud langs siderne. Men lige den øvelse er ikke så nem, når man er på fire ben. Heldigvis kan Karina et trick med at løfte tovværket i siderne op, da en hund giver op undervejs.

LÆS OGSÅ: ”Løb er det rum, hvor jeg ikke forventer noget af mig selv”

"Den øvelse fungerer bedre for hundene om vinteren, når tovet er frosset, siger hun. Så går det bedre på en bane, hvor hunde og mennesker skal hoppe over og kravle under en række forhindringer."

"Jeg går også til agility med Texas. Her er det kun hundene, der skal lave øvelserne, mens ejerne dirigerer. Jeg kan godt lide, at det hos os både er hunde og mennesker, der skal ned og kravle," siger Karina.

I dag er der otte hunde med til træning, nogle dage er der flere – eller færre.

"Men uanset hvor mange vi kommer, er det hyggeligt at løbe med hundene. Folk er glade – og hvis ikke de er det, når de kommer, smiler de altid fra øre til øre, når de tager herfra. Hundene smiler også, man kan se på dem, når de kommer, at de gerne vil afsted ud at løbe," siger Karina.

Så er gruppen samlet igen, og nu hvor træningen er klaret, må hundene gerne tumle lidt rundt sammen. For de hunde, hvis ejere har tid, er der også endnu en badetur.

Læs mere: hpmdirtypaws.dk

Anbefalet til dig