Kira faste
SPONSORERET indhold

Kira faster 16-8: ”Kigger jeg i spejlet er fire genstridige kilo forsvundet”

Kira Eggers faster efter 16-8-metoden, og hun får rigt udbytte i form af mere energi, bedre nattesøvn og et vægttab.

Af:: Anette Sikjær Foto: Jacqueline Fluri
29. mar. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Hvordan faster du?

"Modellen kaldes populært 16-8, og det betyder i praksis, at jeg spiser indenfor et tidsrum på otte timer, og faster de resterende 16 timer af døgnet. Mit første måltid skubber jeg nogle timer, selvom jeg oftest er oppe og i gang klokken 7.

Jeg er veganer, men sørger for at få noget proteinholdigt fx ristet brød med tofu, en shake eller måske en middagsrest fra dagen før. Thaimad smager faktisk glimrende klokken 10 om formiddagen. Frokost er omkring klokken 14, og dagens sidste måltid klokken 18.

Bliver jeg meget sulten mellem måltiderne, tager jeg en snack, men jeg er bevidst om ikke at gå og fylde på som en ko, der tygger drøv. Let sult er ikke farlig, for det er jo i den tilstand, at kroppen bruger fra depoterne, og det, kan jeg mærke, er virkelig godt for mit system, min energi og min fordøjelse. Dog er det vigtigt at tilføje, at jeg altid spiser, hvis jeg er så sulten, at det distraherer mig. Der er intet tyrannisk ved min livsstil, for sådan nægter jeg at leve."

Læs også: Gitte faster et døgn om ugen ”Det har givet mig en større bevidsthed om, hvornår jeg er rigtig sulten”

Hvorfor faster du?

"Jeg var med i et tv-program, hvor jeg skulle tage mange kilo på og efterfølgende træne og coache en overvægtig person sådan skulder ved skulder med egen solidarisk overvægt. Konceptet lykkedes i den grad: Jeg tog 17,5 kilo på på seks uger, og det kan jo sammenlignes med en turbokylling. Som en del af programmets idé tabte jeg de fleste kilo igen sammen med min makker, men jeg havde fået en fedtpølse på maven, som ikke ville væk, selvom jeg vendte tilbage til en sund livsstil.

Allerværst var det dog, at min krop føltes stresset og i ubalance efter vægtudsvinget og perioden med dårlig mad. Jeg trængte til at reeboote og begyndte at skære ned på antallet af måltider, så der blev længere pauser, hvor maven og systemet fik ro. Resultatet kunne hurtigt mærkes, og jeg besluttede at fortsætte med en periodisk faste, som tydeligvis passer perfekt til mig og min krop."

Hvad er det mest udfordrende?

"De første uger med reduceret spisetid skulle jeg lære min sult at kende. Normalt tager man mad med det samme, det suger lidt i maven, men jeg øvede mig på at vente en omgang. Måske tage et glas vand, for tørst kan godt forveksles med sult. Og først og fremmest at mærke rigtig efter: Skal jeg have en snack nu, eller er det ok at vente til mit hovedmåltid?

Når let sult ikke længere forbindes med rød alarm, og man i øvrigt sørger for at få god, næringsrig mad til måltiderne, som holder mæt længe, så er der kun fordele ved at lade kroppen faste to tredjedele af døgnet. I særdeleshed når der ikke følger fanatisme med. Det er helt ok, hvis spisevinduet har åbent længere end de otte timer til en venindes fødselsdag eller en hyggeaften med slik. Succesen skal måles på ugentlig og ikke daglig basis."

Læs også: Zennie faster af varierende længde ”Det er som om, min krop fortæller mig, når den har brug for at få en pause”

Hvilken effekt har det?

"Helt konkret kan jeg mærke effekten af 16-8 på mit energiniveau. Jeg kører med en anden kontinuerlighed på brændstoffet også de dage, hvor jeg træner virkelig meget. Min nattesøvn er bedre, fordi sidste måltid bliver indtaget flere timer, inden jeg går i seng. Og kigger jeg i spejlet er fire genstridige kilo forsvundet sammen med fedtpølsen på maven."

Anbefalet til dig