Getty
SPONSORERET indhold

6 ting du måske ikke vidste om mandens seksualitet

Hvor sidder mandens "million dollar spot", og hvordan får du ham til at holde længere til nydelse for jer begge? Jesper Bay-Hansen er klinisk sexolog og aktuelmed bogen ”Hvad alle bør vide om mænd – Pik, potens og parforhold”, hvor han giver fifs om alt fra handjobs til rejsningsproblemer og punkterer de værste myter om mænds seksualitet.

Af: Marie–Louise Truelsen
08. jun. 2018 | Sundhed | ALT for damerne

1. HANS ”TØRRE” ORGASMER ER OGSÅ GODE FOR DIG

– Multiple orgasmer er ikke kun reserveret kvinder. En mand kan godt få udløsning uden at opnå orgasme, men omvendt kan han også få en orgasme uden at få udløsning. Det sidste kan man kalde en tør orgasme. Og hvis en mand dyrker de tørre orgasmer, er det faktisk muligt at få flere orgasmer i træk, altså multiple orgasmer, hvor han ikke mister sin lyst og sin rejsningsevne. Multiple orgasmer er noget, manden skal træne sig i, og de mænd, der dyrker de tørre orgasmer, har nemmere ved det. Yngre mænd beretter også hyppigere om multiple orgasmer end ældre mænd, og man ved, at frekvensen falder med alderen. Efter 30-års alderen er det mindre end syv procent, der er i stand til at få flere orgasmer efter hinanden.

Hvor lang tid går der normalt efter en udløsning til, at manden ”kan igen”?

– Den tid, der går, fra manden har fået udløsning, til han er i stand til at få en mere, kaldes refraktærperioden. Det er minutter for den unge mand, det bliver til timer for den midaldrende mand, og det kan komme op på flere dage hos den ældre mand, som er 60 plus. Hos den midaldrende mand kan der sagtens gå et døgn, før han er i stand til at få udløsning igen, selvom han har lyst og er seksuelt tændt. Det er simpelthen noget fysiologisk. Det kan være lidt svært for en del kvinder at forstå, men de fleste mænd ved godt, at da de var unge, kunne de få en ny rejsning og ny udløsning få minutter efter, de var kommet, men den tid bliver altså forlænget med alderen.

Og så føler kvinder sig afvist?

– Nej, det er mere ved egentligt rejsningsbesvær. Hvor manden ikke kan få eller bevare rejsning. Der kan især yngre kvinder føle sig afvist. De kan komme til at vende det indad og tænke: Er der noget galt med mig, kan han ikke lide mine bryster, er jeg for tyk, elsker han mig i det hele taget? Hvorimod ældre kvinder – ved vi fra psykologiske undersøgelser – har en tendens til at reagere lidt sundere og vende det udad og tænke, at det nok er, fordi der er noget, der fungerer lidt langsommere i hans krop, ligesom de selv kan mærke, at der er ting i deres egen krop, der fungerer anderledes eller langsommere med alderen. Der er alt for få, der fremhæver netop dette, for vi lever i en tid, hvor der er en over-idyllisering af at være ung. Men der er altså også nogle positive ting ved at have gjort sig nogle livserfaringer.

Har du et godt tip til kvinder, der gerne vil være med til at eksperimentere med mandens orgasmer?

– Hvis manden har lyst til det – og har mod på det – kan man støtte ham i at eksperimentere med at få en tør orgasme, som også kommer hende til gode, fordi manden hurtigere får sexlyst igen, og generelt er mere liderlig – også i sexpauserne. Kvinden kan helt konkret trykke på ”the million dollar spot”. Det er et større område i mellemkødet mellem endetarmsåbningen og pungen. Hvis hun trykker der og holder trykket, når manden er tæt på at komme, kan udløsningen holdes tilbage samtidig med, at manden får en orgasme. En tør orgasme. Det er et punkt, manden selv har svært ved at trykke på. Et lille godt råd er, at kvinden lige skal tænke over, hvordan hun trykker, hvis hun har meget lange negle. Når manden dyrker tørre orgasmer, spares der på den seksuelle energi, uden at det går ud over den seksuelle nydelse.

LÆS OGSÅ: 7 tips til mere hed sex

2. DU VIL IKKE NØDVENDIGVIS KENDE ALLE HANS FANTASIER

– Alle kan fantasere om tabuiseret sex, og netop fordi det er tabuiseret og skamfuldt, får vi ikke talt om det. I min klinik er jeg ofte stødt på følgende fantasier: Manden, der fantaserer om at have sex med sin kæreste og en anden kvinde. Manden, der fantaserer om at have sex med sin kæreste og en anden mand, hvor kvinden bliver taget af begge mænd. Manden, der fantaserer om, at hans kæreste har sex med en fremmed mand, mens han selv kigger på og bliver ophidset af at se hende med en anden. Og manden, der fantaserer om at blive penetreret analt. I forhold til den sidste fantasi er det vigtigt at understrege, at det er en fantasi, som manden kan have uanset seksualitet. Den modige mand kan præsentere det ønske for sin kvinde, og så kan han måske få en tur med en dildo. Det har jeg flere eksempler på, og ofte handler det om, at han kan have lyst til at prøve at få en prostata-orgasme, altså orgasme som følge af stimulering af nerverne i blærehalskirtlen. Prostataorgasmen beskrives af mange mænd, både homo-, bi- og heteroseksuelle, som mere intens og langvarig i forhold til en ”almindelig” orgasme med udløsning. Og den kan være vanedannende!

Hvad skal vi som kvinder lægge i de fantasier, som mænd har?

– Ikke nødvendigvis for meget. Man skal passe på med at overfortolke seksuelle fantasier. Hvis en mand f.eks. har fantasier om at blive penetreret analt, behøver man ikke fare ud og tro, at han er på vej til at springe ud som biseksuel eller bøsse og er på vej ud af ægteskabet. Der er dog nogle fantasier, der kan være så afvigende og grænseoverskridende for omgivelserne – måske ligefrem sexistiske eller ulovlige – at det er bedst, at de vedbliver at være fantasier. Andre fantasier kan man vælge at udleve, og her er mit forslag, at man inviterer sin partner ind i fantasien. Det kan nemlig være en meget stor mundfuld lige pludselig at blive overrasket af sin partners seksuelle fantasi, som det f.eks. skete for et par i min klinik, hvor han havde inviteret en anden kvinde hjem til en trekant, uden at hans kone vidste det. Det er ikke nogen god idé. Man skal i stedet invitere hinanden indenfor via samtale, hvor man deler sin seksuelle fantasi, og derefter kan man sammen beslutte, om det er noget, man vil prøve at udleve. Det skal være okay at udtrykke et seksuelt ønske, men det er ikke ensbetydende med – som med alle andre ønsker i livet – at vi får det opfyldt. Tænk på det som julegaveønsker – der får man heller ikke alt, hvad der står på ønskesedlen.

Skal man som kvinde være jaloux på fantasierne?

– Jalousi handler i sin essens om frygten for at miste og frygten for ikke at være den eneste ene. Risikoen for, at kvinden reagerer med jalousi, bliver mindre, hvis manden inviterer hende indenfor, og det gælder selvfølgelig også den anden vej rundt. Hvis du er nysgerrig på din partners fantasier, kan du vælge at opfordre – eller udfordre – din kæreste ved at sige: ”Del en seksuel fantasi med mig.”

Er der ikke en risiko for at blive ked af det, hvis man spørger sådan, og han så f.eks. fantaserer om sex med en anden kvinde?

– Jo, og derfor vil jeg også sige, at man skal tænke sig meget om, før man spørger. Den, der spørger, påtager sig også et ansvar. Det siger jeg til alle mine klienter. De, der tror, at det er en gratis omgang at spørge, tager fejl. Ved at spørge påtager man sig et ansvar i forhold til at kunne rumme det, som ens partner fortæller. Det glemmer folk somme tider. Spørg ikke, medmindre du føler dig overbevist om, at du kan håndtere svaret. Helt grundlæggende er det sundt at tale om sex og seksuelle ønsker, men det er bare ikke alle par, der evner det.

3. BULEN I BUKSERNE ER IKKE ALTID SIGNAL TIL ANGREB

– Mange kvinder oplever, at det er et problem, hvis manden går direkte til hendes skridt, fordi hun som hovedregel først skal være seksuelt opstemt og have genereret noget lyst. Det er også de færreste kvinder, der bryder sig om, at manden behandler hendes klitoris som en startknap, der bare skal trykkes i bund. Mange mænd, der ikke har rejsningsbesvær, kan faktisk godt lide den direkte opmærksomhed, som pikken og bulen i bukserne får. Men for manden med rejsningsbesvær, manden med tidlig sædafgang og manden med manglende lyst kan det godt virke meget overvældende og grænseoverskridende at blive taget i skridtet. Her vil det gode råd til kvinden være, at hun kan sende en forsigtig prøveballon op. Hun kan f.eks. sige: ”Jeg får lyst til at tage dig i skridtet, ville det være okay?” Det handler om at dele sine lystfølelser på en inviterende og flirtende, men også udramatisk måde, uden at lægge pres på manden, i stedet for bare at gå direkte til bulen i bukserne.

Mange kvinder tænker, at mænd altid har lyst til sex. Er det rigtigt?

– Det er frygteligt stereotypt, det passer ikke. Det er en af de mange myter, der eksisterer om mænds seksualitet. Det er er ikke alle mænd, der altid har lyst, og det er ikke alle mænd, der altid kan præstere en stenhård rejsning. Langt fra.

I hvilket omfang har mænd brug for forspil?

– Nogle mænd værdsætter og nyder et forspil. Det kan f.eks. være manden med manglende lyst, som faktisk skal bruge noget tid på at varme op. Manden med rejsningsbesvær kan også have stor glæde af et forspil. Og så er der andre mænd, der foretrækker en quickie. Lige på og hårdt. Budskabet er, at der er mange måder at være mand på, ligesom der er mange måder at være kvinde på. Det er på tide, vi gør op med mandemyterne, der er mange af dem.

LÆS OGSÅ: Fokus på sex: Er det virkelig så sundt, som de siger?

4. HANS PUNKT HEDDER F-PUNKTET

– At spille den af på sin mand handler ikke kun om monotone stempelbevægelser. Det handler om variation, og en idé kan være, at man leger med det, der hedder f-punktet. F’et står for frenulumområdet, og det er nærmere bestemt strengen under penishovedet. Hvis man leger med den med en fugtet finger eller med en tungespids, er det enormt nydelsesfuldt og rigtig frækt for manden, for det er et sted med rigtig mange følenerver.

Alle har hørt om kvindens g-punkt, men der er ikke så mange, der kender mandens f-punkt.

– Det kan også være en god idé ikke kun at fokusere på hans pik, men faktisk også inddrage bollerne. Eller hele kroppen. Det er pivfrækt for manden, at der pludselig er en pause, hvor det ikke kun er pikken, der får opmærksomhed. Nogle mænd nyder kraftig stimulation af bollerne, mens andre bedre kan lide, at det er mere blidt. Der må man kende sin mand – eller lære ham at kende. Mange kommer til at kopiere noget, de har set i en pornofilm, men hvornår har man sidst set en pornofilm, hvor kvinden ligger meget sensuelt og kæler for mandens pung med spidsen af en fugtet finger eller en tungespids? Det ser man ikke. Det er bare derudaf. Men sådan er virkeligheden ikke.

Brystvorterne hos kvinder er ofte meget følsomme, gælder det også for mænd?

– Det er en god idé at inddrage mandens brystvorter eller andre følsomme steder på hans krop og i det hele taget tænke kroppen som ét stort seksuelt organ. Mænd er forskellige ligesom kvinder, og nogen kan lide at blive berørt på brystvorterne, andre nyder måske at blive slikket i øret eller på halsen. Nogle mænd synes også, det er frækt, at der lige er en nysgerrig finger, der leger helt overfladisk med anus. Eller mellemkødet. Mandens mellemkød og anus får for lidt opmærksomhed. Mange mænd er ikke klar over, hvor meget nydelse der kan ligge gemt i disse områder, og hvis de ikke engang ved det, hvordan skal kvinderne så vide det?

5. FOKUS PÅ MIDTLIVSFASEN KAN AFVÆRGE MIDTLIVSKRISEN

– I medierne læser og hører man somme tider om mandens ”andropause” som pendant til kvindens menopause og overgangsalder. Kvindens overgangsalder er hormonelt set karakteriseret ved et brat fald i østrogen. Hos manden er der derimod normalt tale om et gradvist fald i testosteron på ca. 1-2 procent om året fra omkring 30-årsalderen og resten af livet. For nogle, men ikke alle mænd, vil testosteronniveauet over en årrække være faldet så meget, at de mærker det. Det er denne tilstand, der kaldes andropausen, men det er en misvisende betegnelse, da der ikke er tale om en decideret pause i produktionen af mandligt kønshormon. Det lavere testosteronniveau giver symptomer hos nogle mænd, når de er midt i livet, altså 50 år plus/minus fem år eller efter 55-årsalderen.

Hvordan giver det sig udslag?

– Ud over hormontabet er der også en masse sociale, psykologiske og eksistentielle forhold, som spiller ind, og derfor foretrækker jeg at bruge ordet midtlivsfase om den tid i mandens liv, hvor han pludselig kan miste livslysten og livsenergien. Det kan være børnene, der flytter hjemmefra, og hvor efterlader det så manden og konen? Det kan være manden, der har mistet sit arbejde, eller som overvejer at skifte arbejde, fordi hans nuværende job opleves meningsløst. Eller det kan være manden, der føler, han skal udleve en fortabt ungdom og tager på motorcykeltur i Afrika.

Hvordan opdager vi mandens midtlivsfase, og hvad kan vi gøre for at hjælpe?

– Helt grundlæggende mangler der viden om mandens midtlivsfase. Og uden viden spørger kvinden ikke sin mand: ”Hvordan har du det, skat? Hvad mærker du i din krop?” De der helt jordnære spørgsmål, som ville være så afklarende, afmystificerende og aftabuiserende, får vi ikke stillet, fordi vi mangler viden. Og derfor er det super vigtigt, at både manden og kvinden ved noget om mandens midtlivsfase. Midtlivsfasen er – hvis man tager den alvorligt – faktisk er en chance for manden til at udvikle sig og undgå at glide fra sin elskede eller havne i en egentlig midtlivskrise. – Som kvinde kan man støtte manden i at søge hjælp hos en læge, for kvinder har generelt nemmere ved at gå til lægen end mænd. Støt din mand i at gå til lægen, hvis han mistrives kropsligt, mentalt eller seksuelt. Mænd vil ofte vente på, at det går over, men det er ikke en god strategi her. Det vigtigste en mand kan gøre i forhold til at passe på sin rejsningsevne og seksuelle trivsel er at holde op med at ryge, undgå at blive fed om maven, spise og drikke sundt og passe på muskelmassen ved at træne.

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?

6. REJSNINGSBESVÆR KAN TALES MINDRE BESVÆRLIGT

Hvornår skal man stille spørgsmålet: Har du overvejet en potenspille, skat?

– Det har han nok allerede selv overvejet. Men jeg tror, man skal gribe det anderledes an som kvinde. Man skal ikke tænke i problemløsning, men i stedet være nysgerrig på, hvorfor rejsningen svigter. Tænk, hvis det slet ikke skyldes noget, som en potenspille vil hjælpe på, f.eks. at man skændes meget, eller at han er ked af sit arbejde. Det er bedre at sige: ”Skat, jeg oplever, at vi har et seksuelt problem, og at det kan have noget med dig, men også mig eller os at gøre – må jeg dele min oplevelse med dig?” Hvis han siger ja, det vil de fleste gøre, kan man sige, at man helt konkret oplever, at hans rejsning er blevet lidt dårligere med årene, og om han selv har tænkt over det? Så man er sundt nysgerrig på mandens rejsningsevne i stedet for at tænke i quick fix-løsninger, for en potenspille kan ikke klare alt.

Men det er vel også et svært spørgsmål at stille – det går meget på hans mandighed?

– Ja, det kan det sagtens være, men nogle gange hjælper det altså at tale om det i stedet for bare at lade som ingenting og tænke, at det nok går over. Jeg taler ikke om, at rejsningen har svigtet én gang – der vil jeg fraråde kvinden at tale om det. Dét, jeg taler om, er, hvis det sker gentagne gange. Så er det som regel bedre at være ærlig og autentisk i sin tilgang til det og invitere til en samtale, hvor man deler sine oplevelser og savn og taler om, hvad rejsningsproblemet mon kan skyldes. Helt blødt og åbent. For man sætter virkelig spot på noget, som både manden og kvinden godt ved i forvejen.

Anbefalet til dig