Dette skal du drikke til din julefrokost.
SPONSORERET indhold

Øl, vin eller cocktails - hvad er mindst usundt?

Julefrokosterne er over os. Få svaret på, hvad der egentlig er sundest at skylle julemaden ned med.

Af: Redaktionen Foto: Getty
18. dec. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Af Christina Bølling 

Det kedelige svar midt i alle julefrokostinvitationerne er, at en sund drink ikke er noget, du kan bestille i baren – uanset, hvad ordren lyder på – øl, cocktails eller vin. Hvis du vil være sund, skal du faktisk ikke drikke, heller ikke et enkelt glas vin. Det er ny viden for de fleste danskere, at det formentlig er sundere ikke at drikke overhovedet end at drikke et glas vin i ny og næ, konkluderer forsker og postdoc Lasse Folkersen fra Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, som nødig vil citeres for, at al alkohol er skadeligt, "den slags advarsler tager Sundhedsstyrelsen sig af".

LÆS OGSÅ: Wauw, drikker jeg så meget?

– Det nye for os er, at det i hvert fald ikke kan kaldes sundt. Myten om, at vin for eksempel skulle have en beskyttende virkning over for hjertesygdom, holder helt enkelt ikke. Hvis man går kritisk til de undersøgelser, der har kaldt "et glas i ny og næ for sundt", kan man se, at der ikke er en sammenhæng mellem vinen i sig selv og den nedsatte risiko for hjertesygdom, siger Lasse Folkersen. Han var selv ret overrasket, da han dykkede ned i nogle store europæiske studier, hvor 261.991 europæeres alkoholvaner, gener og sygdomshistorik blev analyseret.

LÆS OGSÅ: 6 uventede fordele ved at sove nøgen

– Efter at have gennemtrawlet de såkaldte korrelationsundersøgelser, er vi kritiske. Man kan ikke sige, at et glas rødvin eller et moderat alkoholforbrug er godt for hjertet: Det eneste, man kan se, er, at de, der drikker moderat rødvin, har lav forekomst af hjertesygdom. Men det er jo ikke rødvinens skyld. Det kan hænge sammen med alt mulig andet i personens livsstil, som at personen i det hele taget har råd til at drikke rødvin, at han eller hun har selvbeherskelse nok til at stoppe efter et glas, plus en række andre livsstilsfaktorer.

– Du kan ikke undskylde din brandert med, at det er sundt at drikke. Og når det er sagt, så er det op til dine smagsløg, om du vil have øl, vin eller drinks. Vær festlig, når du er det, og sund på andre tidspunkter.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger lyder på syv genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd og højst fem genstande per gang. Den nyeste lyder "Drik ikke alkohol for sundhedens skyld".

Kilde: Lasse Folkersen, Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

LÆS OGSÅ: Ønsker du at skære ned på sukker- og kalorieindtaget i 2016?

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker alkohol

LÆS OGSÅ: 3 kopper af denne drik nedsætter din risiko for depression og diabetes