Kvinde overspiser
SPONSORERET indhold

Spiser du også, selvom du er mæt?

Rigtigt mange mennesker spiser uden at mærke efter, om de reelt er sultne, og derved kommer de til at spise for meget. Vil du undgå at falde i overspisningsfælden, er det vigtigt at lytte til kroppen og lære dine sult- og mæthedssignaler at kende.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
06. jan. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Spiser du sommetider, selvom du egentligt ikke er sulten? Eller spiser du til, maven er ved at sprænge? Rigtig mange af os har mistet evnen til at føle sult og mæthed. Vi har måske vænnet os helt af med at føle sult, fordi vi spiser på forhånd af frygt for at blive sultne, og dermed kommer vi nemt til at spise for meget i løbet af en dag.

Det kan også være, at vi har lært os selv at ignorere sultsignalerne i løbet af dagen for at spare på kalorierne, og det får os til at overspise, når vi så endelig får mad. På den måde kommer vi nemt til at overdøve vi vores naturlige mæthed.

Let adgang til mad

Rent fysiologisk handler sult og mæthed om udskillelsen af en række hormoner, særligt sulthormonet ghrelin og mæthedshormonet leptin. Men sult og mæthed handler også om psyke og vaner.

De fleste af os har let adgang til mad på alle tider af døgnet, og derfor er vi blevet vant til at gå og småspise i løbet af dagen, og for mange betyder det, at de ikke oplever at blive rigtigt sultne. Når vi mister kontakten til den fysiske sult, bliver det også sværere at skelne mellem reel fysisk sult og andre former for sult.

Fysisk sult er jo ikke den eneste årsag til, at vi spiser. Vi spiser af alle mulige årsager. Vi spiser, når vi keder os, er stressede, kede af det, rastløse eller trætte. Vi spiser også, når vi trænger til en pause, for hyggens skyld, fordi det smager godt eller fordi vi plejer at spise på bestemte tidspunkter.

Læs også: Hvor meget sukker er der i broccoli, hvidvin og æble? Få styr på det skjulte sukker

Test din sult

For at genvinde kontakten til din naturlige sult- og mæthedsfornemmelse og undgå at overspise, er det først og fremmest vigtigt, at du lærer nuancerne af sult at kende. Er du utrænet, så mærker du typisk kun, når du er rigtig sulten – der, hvor maven rumler og blodsukkeret falder. Men jo mere, du lærer din krops signaler at kende, vil du kunne mærke sulten længe inden, du når til det kritiske punkt, hvor fornuften ryger og du kommer til at overspise.

Vil du lære at mærke din sult, kan det være en god idé at tage en periode på fx et par uger, hvor du kun spiser tre hovedmåltider - morgen, middag og aften. På den måde kan du igen begynde at registrere fysisk sult og få opmærksomhed omkring, om du reelt er sulten, eller om du bare spiser på vanen.

Prøv samtidigt at være opmærksom på, hvad der sker med dig, når du ikke længere kan spise mellem måltiderne. Bliver du sur, træt, rastløs, frustreret?

Ved at bruge sultskalaen vil du hen ad vejen blive mere opmærksom på din sult og samtidig blive bedre til at mærke din krop, så du udelukkende spiser, når du er moderat sulten, og stopper, når du er behagelig mæt og derved undgår du at overspise.

Kort og godt handler det om at genetablere tilliden til din krop og til de signaler, som den sender til dig – og stole på din mavefornemmelse!

Læs også: Hvilken eftermiddagssnack er bedst, når jeg vil holde mit blodsukker stabilt?

Kilder: Krop-fysik.dk, Madmentor af Marie Steenberger og Sofia Manning, Samvirke.dk

Anbefalet til dig