Du har sikkert allerede bemærket det: Du har det altid lidt bedre efter en gåtur i det fri. Og det er der en grund til. Din krop reagerer simpelthen positivt på lyden af fuglepip, synet af grønne træer og følelsen af vind i håret.
– Når vi er i naturen, påvirker det vores nervesystem på en måde, så man via målinger kan konstatere, at hjerterytmen og niveauet af stresshormoner sænkes, og blodtrykket bliver lavere. Undersøgelser har også vist, at du bliver hurtigere rask, mere omgængelig og skal have mindre medicin, hvis du som patient på et hospital har udsigt til natur, siger psykolog Dorthe Djernis. Udover at være psykolog er hun også ledende haveterapeut i Danmarks første forskningsbaserede terapihave, Nacadia, der ligger ved Hørsholm, nord for København, hvor alvorligt stressramte behandles med såkaldt haveterapi. Her kombineres terapi og mindfulness med haveaktiviteter, der tilpasses den enkeltes behov.
– Nogle har f.eks. brug for at hugge brænde, mens andre helst vil ligge i hængekøjen og suge indtrykkene fra naturen til sig. Der er også nogle, der bedst kan lide, at det, der gror, er helt vildt, mens andre gerne vil have det mere ordentligt, siger hun og fortæller, at en af de ting, naturen kan, er at fungere som et slags forbillede.
– Hvis du er helt udbrændt, hjælper det at spejle dig i naturen, der er vital i modsætning til alle de døde ting, vi ellers omgiver os med som huse, biler og veje. Du kan f.eks. gå i en køkkenhave og så frø, vande og pleje den og derefter se, hvordan det hele vokser op igen. Du kan også selv opleve, hvordan naturen opretholder sin balance: selvom en storm måske river et par grene af, så rejser naturen sig igen – og det er godt at drage paralleller ud fra til sit eget liv, siger hun og fortæller, at man netop nu er ved at analysere resultatet af opholdet for havens første hold, der bestod af danske soldater med posttraumatisk stress. Endnu er man ikke er færdig, men de foreløbige resultater tyder på, at folk har fået det bedre. Ifølge Dorthe Djernis er naturens helbredende kræfter da også noget, der i stigende grad er ved at gå op for byplanlæggere og andre ansvarlige for vores omgivende miljø.
– Det er helt sikkert noget, der kommer mere fokus på i takt med, at man kan se, at det også har en økonomisk værdi, siger hun og fortæller om f.eks. et stigende antal grønne områder i byerne.
LÆS OGSÅ på Fitliving.dk: 8 tips til sjov sommertræning: Sådan holder du formen
Stress ned med en gåtur
Det er da heller ikke kun alvorligt stressramte, der kan have gavn af naturens gaver. Undersøgelser har bl.a. konkluderet, at der findes en sammenhæng mellem grønne områder og mindre kriminalitet og vold. Ligesom de har vist, at folk, der bor bare en kilometer fra natur, har et bedre helbred end folk, der bor længere væk fra naturen. Og ifølge Dorthe Djernis vil alle os, der af og til er lidt semistressede, halvdeprimerede og småsure da også nyde godt af lidt mere grønt miljø i vores hverdag.
– Naturen er afbalancerende. Lige så snart du er lidt stresset eller har lidt kort lunte, kan du få nervesystemet mere i ro, hvis du går ud i naturen. Her bliver du mere nærværende, og får fat i dig selv på en anden måde. Der bliver plads til fordybelse, siger Dorthe Djernis. Ifølge det nordiske projekt Frisk i Naturen har det vist sig, at selv korte ophold på fire-fem minutter i naturen kan have en beroligende effekt. Og i et koreansk studie viste testpersoner positive følelsesmæssige udslag, allerede da de var på vej ud til en skov, ligesom bare et foto med et naturmotiv også kan påvirke nogle positivt. Dorthe Djernis mener heller ikke, at du behøver opholde dig flere dage i skoven for at mærke en effekt.
– Selv en kort gåtur i naturen hver dag vil give dig et dagligt input. Men det kræver, at du bruger dine sanser. Du skal lytte efter lydene, dufte og mærke vinden mod huden. Hvis du bare går med øretelefonerne i ørerne og tænker på arbejde, mærker du det jo ikke, og så kan det jo være lige meget, siger hun. Når det kommer til spørgsmålet om, hvorfor naturen er så stabiliserende for vores krop og sjæl, lyder en forklaring, at vores hjerne og nervesystem er skabt til at leve blandt planter og dyr frem for biler og motorveje.
Tryg i naturen
– Vi har noget urmenneskeligt i vores nervesystem, der gør, at vi er mere trygge i naturen. Vi slapper af og skal ikke bruge særlig meget energi på at analysere og forstå, hvad der foregår. I modsætning til når vi går i byen og skal tage stilling til biler, der kører hurtigt, lyskryds osv., siger Dorthe Djernis, der påpeger, at det ikke er helt ligegyldigt, hvilken natur du vælger, når du vil pleje din småstressede sjæl. Naturen rummer nemlig alskens scenarier, der kan virke alt fra overvældende og imponerende til trygt og roligt. Så det handler om at finde ud af, hvad du har brug for, og hvor du har det bedst.
– Naturen byder på forskellige oplevelsesværdier, men hvis du er stressramt, vil den vilde natur med mange forskelligartede planter som regel være mest effektiv. En smuk rosenhave vil også være dejlig, men det vil som regel ikke have samme afstressende effekt, siger hun og fortsætter:
– Miljøet skal desuden være trygt og ikke for udfordrende. Det vil sige, at der helst skal være noget afskærmende beplantning, og samtidig skal du have mulighed for at se, hvad der kommer mod dig. Hvis du er stresset, kan en udfordring også være samvær med andre mennesker, derfor er det også en idé at vælge et fredeligt sted, hvor du kan gå for dig selv, siger Dorthe Djernis og fortæller, at dine tidlige oplevelser og minder med naturen også vil spille en rolle for, hvor du har det bedst. Ved du ikke helt, om du er til tætte træer, en smuk udsigt eller åbne vidder, foreslår Dorthe Djernis, at du f.eks. går en tur i Dyrehaven nord for København eller i en større park, hvor der som regel er mange forskellige former for beplantning.
– Og så er det bare at mærke efter, hvad der føles rart, lyder opfordringen fra psykologen og haveterapeuten.
LÆS OGSÅ: Bliver vi lykkeligere af terapi?
Om eksperterne
Dorthe Djernis er psykolog med speciale i stress og ledende haveterapeut i terapihaven Nacadia, der blev etableret af Skov og Landskab, som hører under Københavns Universitet, i 2011. I haven bliver folk med alvorlige stressdiagnoser behandlet bl.a. ved hjælp fra naturen.
Charlotte Sloth Lassen er projektleder i Naturstyrelsen, der hører ind under Miljøministeriet, som bl.a. har til formål at skabe de overordnede rammer for natur og by i Danmark.