Sexolog Jakob Olrik
SPONSORERET indhold

Sexolog Jakob Olrik: Han skal helst have lidt mere lyst end dig

Han skal helst have lidt mere lyst end dig så han skal kæmpe lidt, og du føler dig begæret”, siger Jakob Olrik. Mød den 41-årige sexekspert, der om nogen ved, hvad mænd og kvinder tænder på, og få opskriften på et frækt, dejligt, liderligt, uforudsigeligt sexliv.

Af: Anne Hermansen Foto: Pernille Ringsing
01. aug. 2014 | Sundhed | Fit living

HVORDAN HAR DANSKERNES SEXLIV DET EGENTLIG?
I det store og hele som en opvask, der hober sig op, mens vi forsøger at holde den nede. Og hvis vi kan få en maskine til at tage den, så gør vi det. Det er svært at holde sexlivet kørende i et parforhold, og den største årsag er, at vi mister interessen. Det bliver en vane, og vi glemmer, hvad benzinen for liderligheden og passionen er: Nemlig det overraskende. Og skal det være rigtig liderligt, må det også gerne være en lille smule forbudt. Ikke juridisk, men lidt farligt…

ER ET FORUDSIGELIGT SEXLIV DEN STØRSTE TRUSSEL MOD PARFORHOLDET?
Det er i hvert fald der, det kommer til udtryk. Når man mister den seksuelle gnist, opstår der frustrationer, fordi vi ikke længere føler os attråede og tiltrækkende. Hvis manden f.eks. holder op med at prøve at forføre kvinden.

HVORFOR SKAL MANDEN BLIVE VED MED AT FORFØRE?
En mand skal helst have lidt mere lyst end kvinden, så han hele tiden tilbyder sig. Så hun kan få lov til at sige: „Nej, altså ikke nu”. Det er et vigtigt spil. Han skal kæmpe lidt. Den dag, han ikke gør det mere – begynder hun at sætte spørgsmålstegn ved sig selv og forholdet. Omvendt vil en mand, der aldrig får lov, begynde at tænke: „Kan jeg overhovedet noget? Har jeg overhovedet en evne?” Og så vil han gå ud og søge det ude i byen for at få den succesoplevelse. For den har han brug for.

HVOR LÆNGE KAN EN MAND UNDVÆRE SEX, FØR HAN TÆNKER PÅ UTROSKAB?
Efter tre til seks måneder, så kan jeg love dig for, at han seriøst overvejer det. Ellers har han virkelig travlt foran computeren. Seks måneder uden sex er meget lang tid for en mand. Det virker, som om at I kvinder har en kontakt, hvor I kan slukke for seksualiteten, den knap har mænd ikke. Det ophober en masse frustration, og til sidst føler han sig som en fiasko. Mænd ser anderledes på utroskab end kvinder: Han ønsker ikke at forlade dig, når han er utro. Det er slet ikke et issue. Så hvis det ikke bliver opdaget, så er det ikke et problem. Det er faktisk aldrig sket. Men du kan være næsten 100 pct. sikker på, at når en kvinde er utro, så betyder det, at hun seriøst overvejer at gå.

ER KVINDER OGSÅ UTRO, NÅR DE IKKE FÅR SEX?
Ja, men ikke pga. den succesfølelse, som driver mænd. Kvinder søger en kærlighedsfornemmelse, en oplevelse af at være attrået og elsket. En lykkelig, gift og gravid kvinde kunne aldrig være utro, men det kan en lykkelig gift mand, der venter barn, sjovt nok godt.

NU UNDERSTØTTER DU EN FORDOM OM, AT MÆND IKKE ER TIL AT STOLE PÅ?
Ja, men omvendt kan du sige, at det er de faktisk. Du kan stole på, at hvis jeres sexliv er ikke-eksisterende, så søger han det et andet sted. For han skal have succesoplevelsen for at føle sig som en mand. Groft sagt. Alle mænd er ikke sådan. Men generelt er det smart at være sammen med en partner, hvor libidoen og den seksuelle lyst er på samme niveau. Hvis den ene har rigtig meget lyst, og den anden sjældent har, så giver det problemer.

HVORDAN KAN MAN VIDE DET, NÅR MAN ER FORELSKET OG HAR LYST HELE TIDEN?
Det kan man ikke. Derfor skal man vente med at være kærester og par, til forelskelsen er ovre. Forelskelse skal man bare nyde – uden at tage nogen som helst beslutninger. Lad være med at skrive under på et skøde, lad være med at få børn. Man har jo lyst til det hele, når man er forelsket. Men man ser ikke klart. Det afgørende spørgsmål for et kærlighedsforhold er efter min mening: „Hvis vi ikke havde sex og intimitet, er det her så et menneske, jeg ville være venner med?” Hvis du siger nej – så lad være med at flytte sammen og få børn. For så er det et forhold, der er baseret på begær. Og så er det en tidsindstillet bombe, for begæret stopper en dag, hvis det ikke udvikler sig.

HVORFOR UDVIKLER BEGÆ- RET I PARHOLD SIG IKKE?
Fordi vi tager patent på det og siger, at vi ejer hinanden. Efter et par år har vi kørt 300.000 gange ud og ind og op og ned, og det er ikke så spændende mere.

HAR DU SELV VÆRET UTRO?
Ja, det har jeg selvfølgelig.

HVAD ER KÆRLIGHED?
Kærlighed er altomsluttende. Det er det højeste abstraktionsniveau, vi kan bevæge os på. Det nærmeste, jeg kommer ren kærlighed, er min kærlighed til min datter. Der kan jeg mærke min egen uselviskhed 100 pct., okay måske 98 pct… Den kan jeg kun opleve i momenter med en kvinde, fordi vi kommer med hver vores forestilling om kærlighed, som den anden skal indfri.

HAR DU EN KÆRESTE?
Nej.

VIL DU HAVE EN KÆRESTE?

Både-og. Hvis jeg får det, vil jeg rigtig gerne. Ligesom jeg gerne vil have flere børn. Hvis det sker. Jeg har været gennem faser, hvor jeg virkelig gerne ville have en kæreste og flere børn og tænkte: Hvorfor sker det ikke? Jeg er 41, hvorfor bor jeg ikke i en villa med en familie? Hvorfor er jeg ikke så… normal som andre? Jeg følte mig pletvis forkert i 30’erne, hvor mine venner etablerede sig. I dag kan jeg se, at kærestebehovet især har været højt i perioder med krise. Og ikke så presserende, når det hele kører. Så min mentale hygiejne i den sammenhæng er at sige: Der er ikke noget, der skal komme – jeg er lykkelig, hvor jeg er nu!

HVILKEN TYPE KVINDE TÆNDER DU PÅ?
Jeg kan lide alle kvinder. Ikke, at jeg har lyst til at gå seng med alle, men jeg kan se noget smukt i alle kvinder. Hende, jeg især bliver fascineret af, har en flamboyant side, tør være en femme fatale og markere sig. Den generte stillepige har jeg sværere ved – jeg fylder for meget, så jeg ville slet ikke få øje på hende. Det er nødt til at være en kvinde, der også har lidt luft i stemmebåndet. Og så kan jeg godt lide kvinder, der er mere intelligente end mig, det gør mig tryg. Jeg snakker meget og tænker meget. Det er fedt med en kvinde, der skærer ind til benet.

HVORDAN SKAL KVINDER VISE, AT DE HAR LYST?
I skal ikke gøre det samme, som vi gør. En kvinde, der hele tiden aer en på røven, det er pisseirriterende. Men – og nu er der mange, der bliver sure – I har lidt glemt, hvad vi mænd tænder på: Har du nogensinde danset for din mand eller kravlet hen ad gulvet som en lille liderlig missekat og taget hans stolthed i munden? Du kan sagtens vise en mand, at du har lyst. Dét betyder ikke, at han bagefter ser ned på dig. Tværtimod. Han vil elske dig.

HVAD ER KVINDERS STØRSTE UDFORDRINGER I FORHOLD TIL SEX LIGE NU?
Kontrol. Selvkontrol. God sex er hengivelse, hvor man giver slip og er i et stort kaosrum. Hvis I lyttede til jeres lyst i stedet for at styre efter alt det, I synes, I skal nå, så ville der ske noget. Det er tankevækkende, at vi lever i en tid med så meget yoga, maraton og kropsdyrkelse – men nærmest ingen kropsnydelse. Der er en løbeklub med 50 kvinder, som mødes uden for mine vinduer og okser rundt i skoven. Tænk, hvis de havde sex med deres mænd i stedet. Gå nu hjem og knald, og mærk jeres krop, passionen, liderligheden.

ER DANSKE MÆND KEDELIGE?
Ja. Når jeg spørger kvinder: Hvorfor er du ikke hjemme og har sex med din mand, svarer de, at han ikke gider. Mange mænd bliver dovne. Måske, fordi det er for kedeligt og forudsigeligt. Det er derfor, vi tænder på utroskab – det er forbudt og uforudsigeligt. Men forbudthed kan du føre ind i forholdet ved at overraske: Mød op på hans job, og giv ham et blowjob på toilettet. Så tror jeg nok lige, at han kommer hjem med blomster! Det kan også være den anden vej: At du kommer hjem og finder et kort, hvor der står, at du skal møde på der her hotel. Hvor han så venter på dig med champagne og blomster i en stor seng, hvor han forkæler dig hele natten. Gør noget! Så det bliver overraskende, liderligt, frækt.

KAN MAN FÅ GNISTEN IGEN?
Ja, det kan du. Det er bare ikke sikkert, at du faktisk gider gøre det, der skal til. Det er livsvigtigt. Ligesom søvn, hvor vi bearbejder alle mulige mere eller mindre ubevidste følelser og oplevelser. Derfor er det også vigtigt, at vi adskiller sex og kærlighed. Det er to forskellige ting. Kærlighed er så stort. Sex er et basalt behov, som skal dækkes, for at vores psyke fungerer. Tænk på dagen efter god sex: Det afspejler sig i din energi og udstråling. Sex har enorm betydning for vores livskvalitet og velvære.

ER SEX SUNDT?
Det er livsvigtigt. Ligesom søvn, hvor vi bearbejder alle mulige mere eller mindre ubevidste følelser og oplevelser. Derfor er det også vigtigt, at vi adskiller sex og kærlighed. Det er to forskellige ting. Kærlighed er så stort. Sex er et basalt behov, som skal dækkes, for at vores psyke fungerer. Tænk på dagen efter god sex: Det afspejler sig i din energi og udstråling. Sex har enorm betydning for vores livskvalitet og velvære.

HVOR TIT HAR DU SEX?
Så ofte som muligt og helst hver dag.

MED DIG SELV ELLER ANDRE?
Andre.

DET ÅBNE FORHOLD, HVORDAN HAR DU DET MED DET?
Det kan fungere rigtig godt. Når man som par kan finde en balance, hvor der både er tryghed og frihed.

MÅ DIN KÆRESTE VÆRE SAMMEN MED ANDRE MÆND?
Ja, det er helt okay. Det kan være frækt og liderligt at høre hende fortælle om det. Jeg har oplevet jalousi, men jeg har transformeret den følelse til, at jeg faktisk tænder på den. Den gør også, at jeg opper mig over for hende. Ikke alle mine kærester har kunnet håndtere det, og så må jeg møde hende. Man kan også som par være sammen med andre samtidig. Det er jeg mest til.

HAR DU HAFT SEX MED FLERE PÅ ÉN GANG?
Ja, jeg kan godt lide orgier, dvs. flere end fire. Jeg er ikke sammen med mændene, men to mænd om en kvinde, det er ret frækt. Jeg synes også, at det er frækt at se en mand, der ordner min kvinde, så føler jeg mig meget mandig – sådan lidt høvdingeagtig.

HVAD SYNES MÆND OM KVINDERS YNDLINGSSEXSTILLINGER?
Kvinden ovenpå: Mange kvinder ved det ikke, men jeres yndlingsstilling er at ride. Hvis nogle er uenige, er det, fordi I ikke har lært at ride. Her kan kvinden styre tempo og pres på klitoris. Mandens opgave er at tage fat i hendes hofter og køre hende frem og tilbage. Ikke op-ned. Og i hendes tempo. Så virker han som en stor, stærk mand, der styrer. Det er den bedste stilling at tilfredsstille en kvinde i, og den er også dejlig for manden, for han har frit udsyn til det hele. Bagfra: Doggystyle er mandens favorit. Kvinden er helt åben, og den form du får, når du stritter med røven, sætter et eller andet i gang i hovedet på en mand. Kvinden kommer ikke, for der er ikke klitorisberøring. Men det kan godt være frækt f.eks. foran et spejl, hvor I kan have øjenkontakt.
Missionæren: Personligt holder jeg meget af missionærstillingen. Faktisk er det nok den bedste for både kvinden og manden. Der er klitorisberøring, det kan være hårdt, blødt, vildt, tæt, man kan kysse og trække sig lidt op igen. Den stilling kan det hele og er samtidig meget intim.

JAKOB OLRIKS BEDSTE RÅD TIL KVINDER

VÆR VARM, ÅBEN OG POSITIV.
Du tiltrækker det, du sender ud. Hvis du er lukket og kold, mister du din kvindelige magnetisme på mænd.
BRUG DE VIRKEMIDLER, DU HAR.
Spil op til ham. Det er helt ubegribeligt, hvad en frodig kavalergang kan gøre.
SLIP DIG SELV FRI.
Tænk mere på, hvad han tænder på − end hvad andre kvinder mener. Slip dig fri, og vær en fræk missekat.


Jakob Olrik: Mine 5 leveregler

1. Jeg spiser… jeg kan godt lide at lave mad, især simremad med gode ingredienser, det er meditativt. Jeg spiser også meget ude. I det hele taget er alt, der er nydelse lige mig. Da jeg boede i LA, fik jeg 8-10 friske østers og et glas champagne hver morgen. Og så lige et glas friskpresset juice. Perfekt.

2. Jeg undgår…
kvinder, der er for negative, skeptiske og mistroiske. Det gider jeg ikke.

3. Jeg slapper af…
med et godt knald. Aj, jeg kan godt lide at ligge på min sofa og læse et par linjer i en bog og så falde hen i en lur.

4. Jeg er glad…
i nærværet med min datter.

5. Jeg træner…
ved at løbe. Og så har jeg dyrket yoga, siden jeg var teenager. For mig er sundhed allermest lig med nydelse. Herunder også sex og et glas rødvin. Jeg synes, at det er ærgerligt, at vores sundheds- og renhedsdyrkelse medfører så meget kontrol og så lidt lyst og nydelse.