Har du hyppig vandladning?
SPONSORERET indhold

Stærk mad og 6 andre ting, der gør, at du tisser mere end dine veninder

Er du den tissetrængende type? Her er 7 ting, der kan være årsag til hyppig vandladning.

Af: Amalie Holm
15. feb. 2017 | Sundhed | Fit living

Er du mere tissetrængende end dine veninder? Og har du svært ved at holde dig, når du står til en koncert, sidder i biffen eller løber en tur? Så skal du læse med her. Der er nemlig en række hverdagsting – som at spise stærk mad eller drikke meget kaffe - der kan forklare, hvorfor du går mere på toilettet end dine nærmeste.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at du skal kigge ned i toilettet, når du tisser

Det er ikke overraskende, at du skal tisse mere, når du har dukket en masse vand. Men det er altså ikke det eneste, der kan få dig på toilettet mere end 6-8 gange, svarende til hver tredje til fjerde time, som anses for at være det normale. Her er 7 hverdagsting, du kan tænke over, hvis du vil skære ned på toiletbesøgene.

1. Er du nervøs?

Har du en vigtig samtale med chefen på dit arbejde, skal du holde et oplæg foran mange mennesker, eller er der andre hverdagssituationer, du er nervøs for? Så kan det være forklaringen på, hvorfor du skal tisse mere end andre. Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor netop nerver øger antallet af toiletbesøg, men én teori går på, at fordi din hjerne er travlt optaget af de nervøse tanker, så har den mindre energi til at fortælle dig, at du skal holde på urinen.

2. Spiser du mange citrusfrugter og drikker juice?

Tisser du ofte, skal du overveje at undgå syreholdig mad og drikke som citrusfrugter og fristpresset juice, fordi disse fødevarer kan få blæremusklen til at krampe. De små spasmer, der opstår, kan give en pludselig trang til at tisse, skriver everydayhealth.com.

3. Er du glad for rødvin og kaffe?

Indebir Gill, professor og formand ved University of Southem California Department of Urology, fortæller The Huffington Post, at der er stor forskel på, hvad der irriterer folks blærer, men at især rødvin har det med at udløse hyppige toiletbesøg hos flere, mens øl eller kaffe kan gøre det for andre.

 

4. Har du for meget chili i din mad?

På samme måde som syreholdige fødevarer kan stærk mad også irritere blæren, fortæller urolog Inderbir Gill til The Huffington Post. Næste gang du står i køkkenet, skal du måske overveje at finde på en anden ret end chili con carne, hvis du vil mindske tissetrangen.

5. Er du mon gravid?

I artiklen 16 tidlige tegn på graviditet kan du læse, at ømme bryster, hovedpine og en øget tissetrang kan være tidlige tegn på, at du er gravid. Du producerer nemlig mere væske, når du er gravid, hvilket får din blære på overarbejde. Får du pludseligt problemer med at sove igennem om natten, fordi du skal op og tisse, så snup en graviditetstest.

6. Er din blære overaktiv?

Hvis du oplever pludselig uimodståelig vandladningstrang, der kan føre til ufrivillig vandladning, er det muligt, at dine mange toiletbesøg skyldes, at du ligesom 16 procent af befolkningen lider af overaktiv blære. Diagnosen rammer både unge og gamle og kan behandles med medicin. Læs mere om sygdommen på Sundhed.dk.

Her kan du læse, hvilke fødevarer du skal undgå, hvis din blære er overaktiv.

7. Er din blære i virkeligheden bare stor og slap?

"Din blære må være meget lille". Hvis du tisser meget, har du med garanti hørt denne sætning før. Men faktisk er det ikke en lille, men derimod en stor, slap blære, der øger din tissetrang, fortæller Jens Duelund Jacobsen, urolog og overlæge på Urologisk Afdeling på Frederiksberg Hospital.

-Problemet med en slap blære er, at det kan være svært at få den tømt ordentligt, når man er på toilettet. Og hvis ikke man får blæren tømt, så går der ikke længe, før den er fyldt igen. Det kan også give blærebetændelse, fordi der hele tiden står en sø af gammel urin, som aldrig bliver tømt helt ud,« siger Jens Duelund Jacobsen til Samvirke.dk.

 

 

Uanset hvad dine hyppige toiletbesøg skyldes, kan det være en god idé at opsøge lægen til en snak om dine vandladningsproblemer. Bare for at være på den sikre side. Urinvejsinfektion og diabetes er nemlig på listen over ting, du kan fejle, hvis du tisser meget.

LÆS OGSÅ: Nadia Nadim: Fra flygtning til fodboldstjerne

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser for meget?

LÆS OGSÅ: Fitnessblogger viser mavedellerne frem med vigtigt budskab