Træningseksperten: ”En rask gåtur er godt for kredsløb, muskler og taljemål"
SPONSORERET indhold

Træningseksperten: ”En rask gåtur er godt for kredsløb, muskler og taljemål"

En rask gåtur tre gange om ugen á 30 minutter er super effektiv træning for både kredsløb, muskler og taljemålet. Få flere gode tips her.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
29. jan. 2019 | Sundhed | Hendes Verden

Hvad er dit bedste råd, hvis man gerne vil i gang med at motionere – og hvordan kommer man i mål?

"Det er vigtigt at dyrke både konditionstræning, for at holde kredsløbet sundt og styrketræning for at styrke og holde musklerne vedlige. For at komme godt i gang med motion – og bevare motivationen – skal det være ”spiseligt”. Du skal altså dyrke motion, der er sjovt, nemt at overskue og kan tænkes ind i din hverdag.

Fx er en rask gåtur tre gange om ugen á 30 minutter super effektiv træning for både kredsløb, muskler og taljemålet. Sæt dig for at gå minimum 10.000 skridt om dagen og gør gåturen mere effektiv ved at sætte farten op, bruge armene eller gå i intervaller. Lav desuden styrkeøvelser et par gange ugentligt. Et simpelt træningsprogram på 10-12 minutter, hvor du laver squats, ligger på maven og laver armstræk, planke og rygøvelser samt stepper på stedet i 3 x 1 minut styrker de store muskler og holder kroppen stærk."

Hvordan ændrer man dårlige motionsvaner?  

"Undlad at se motion som en sur pligt, men se det som en livsinvestering. Noget, som på den lange bane holder dig rask og mobil og giver dig mulighed for at rejse, opleve og tilbringe tid med dem, som du holder af. Sørg for at sætte tid af og prioriter motion – betragt det som en slags MIG-tid. Er det svært at komme ud af døren og i gang, kan det være en god ide at forpligte dig overfor dig selv eller andre ved fx at træne på helt faste dage, gå til gruppe–/holdtræning eller finde en træningsmakker."

Læs også: 15 minute workout: Puls

Hvordan holder man fast i nye, sunde vaner?

"Vil du undgå at nye vaner fader ud, er det vigtigt at planlægge og sætte din træning i system og få den tænkt ind i din hverdag. Lav en træningsplan, hvor du sætter dig kortsigtede mål, fx for 4-6 uger ad gangen – det gør det mere spiseligt. Eller benyt en app eller køb en aktivitetstracker, der kan samle din aktivitetsstatus. Derved kan du holde regnskab med, hvor meget du får trænet og forpligter dig overfor dig selv. For at bevare motivationen kan det også være en god ide, at sætte sig små motivationsmål, som fx at gå længere, hurtigere eller tilmelde sig en event eller et løb."

Hvad vil være særligt fokus på indenfor motion i 2019?

"Foruden træning med egen kropsvægt og outdoortræning, hvor du skifter motionscentret ud med træning i det fri, så tror jeg, at vi i 2019 vil have meget mere fokus på transport som motion. Altså tænke motion ind som en del af vores transport som fx at cykle, gå eller løbe på arbejde i stedet for at tage bilen. Foruden at være godt for sundheden, så gavner det også miljøet."

Hvad er dit personlige, sunde nytårsforsæt?

"For at få en hektisk hverdag med tre små børn og et travlt arbejdsliv som selvstændig til at hænge sammen, er jeg nødt til at prioritere søvn og hvile. Som netop færdiguddannet yogainstruktør, vil jeg desuden forsøge at dyrke yoga nogle gange om ugen, hvor jeg vender blikket indad og dermed opnår mere ro og restitution."

Anbefalet til dig