Christian Bitz & Arne Astrup: Verdens bedste kur
SPONSORERET indhold

Vi har testet verdens bedste kur: “Jeg føler, jeg kan leve sådan her resten af mit liv”

En uge på Verdens bedste kur fik 33-årige Pernille Rysgaard til at indse, hvor ofte hun bliver fristet af søde sager. Og at det er langt nemmere at sige nej tak, når hun er mæt af en proteinrig kost.

Af: Susanne Knutzen Foto: Mikkel Adsbøl & Klaus Rudbæk
29. jan. 2018 | Sundhed | Fit living

Hvis du vil tabe dig, skal du glemme alt om strikse diæter og løftede pegefingre. Ifølge forfatterne bag Verdens bedste kur er vejen til varigt vægttab at fylde tallerkenen med det, der mætter. Verdens bedste kur er en titel, der ikke sætter sit lys under en skæppe. Men den har noget at have det i. Faktisk verdens mest omfattende koststudie kaldet Diogenes. Det studie har sammenlignet de officielle kostråd i Europa med al den nyeste forskning om proteiner og kulhydraters påvirkning på din appetit. Og den dømmer de officielle kostråd ude – i hvert fald, hvis du vejer for meget.

For skal du tabe dig og holde vægten, kræver det en mere proteinrig kost med flere magre kød- og mejeriprodukter, linser og bønner samt færre raffinerede kornprodukter.

Det lyder nemt at være på Verdens bedste kur, men holder det i længden? Vi har fået 33-årige Pernille Rysgaard til at teste kuren i en uge.

Mandag

“Jeg har ikke vejet mig længe, så jeg starter med at gå på vægten, hvilket er ret grænseoverskridende. Jeg kan fornemme, at det ikke er et tal, jeg bryder mig om. 73,4 kilo. Av. Det var mere, end jeg troede, men nu er jeg ekstra motiveret. Af sted på arbejde, hvor morgenmaden venter. Skyr med mysli og honning. Det er noget mindre, end jeg plejer at spise, men jeg er faktisk mæt. God start. Klokken 10.00 føler jeg mig rastløs og har lyst til alt muligt, så jeg spiser 15 mandler og drikker en kop kaffe. Frokosten går godt. Jeg fylder tallerkenen efter principperne med masser af grove grøntsager og protein. Jeg bliver dejligt mæt og ligeså om aftenen. Opskrifterne er enkle med råvarer, der er til at komme i nærheden af. En rigtig god dag.”

Læs også: Bitz og Astrup om Verdens bedste kur: Fyld protein på tallerknen, og bliv mæt

Tirsdag

“Tirsdag morgen træner jeg på tom mave, og det fungerer fint. Jeg er glad for, at jeg har planlagt ugen lidt på forhånd, for jeg kommer langt med en ordentlig mysli og en pose mandler. På den måde klarer jeg morgenmaden og mellemmåltiderne uden problemer. Min dag fungerer superfint indtil frokost, men allerede en time efter har jeg lyst til noget mad, og jeg forsøger at tænke på noget andet ved at holde mig i gang og drikke en kop kaffe. Eftermiddagen er til gengæld super. Jeg henter min datter i vuggestue og laver en smoothie, som hun ender med at drikke over halvdelen af, og det forstår jeg godt. Mellemmåltiderne er som små lækre desserter.”

Onsdag

“Op og i gang. Dagens første optur er klokken 8.00, hvor jeg ser, at der er blødkogte æg i kantinen. Jeg elsker æg og snupper ét og en portion havregrød. Så er vi i gang. Dagen glider, og jeg føler mig allerede slank. Aftensmaden står på kylling, endnu en nem ret, og det er det bedste ved bogen: der er ikke noget hokus pokus. Jeg skal ikke veje min mad eller tælle kalorier, og alt er tilladt så længe, jeg følger principperne. Det føles ikke som en kur, men handler blot om at spise fornuftigt, og på den måde er det holdbart i længden. Jeg føler, jeg kan leve sådan her resten af mit liv.”

Torsdag

“Piv. Min krop har fundet ud af, at der er kommet andre boller på suppen, og jeg har hovedpine hele dagen. Jeg kommer igennem, men ikke uden kamp. Der ryger en del kaffe ned, og jeg hygger mig med smoothie om eftermiddagen med min datter. Om aftenen er jeg sulten, så jeg spiser et ekstra mellemmåltid, en portion skyr blandet med hytteost, æble og mørk chokolade. Det er trods alt bedre end at gå amok i slik, som jeg normalt har meget svært ved at holde mig fra. På grund af min lille datter, er jeg meget udfordret på søvn, så jeg har brug for nogle hurtige kulhydrater, men jeg kan mærke, at mellemmåltiderne har gjort en forskel i forhold til mit blodsukker. Det daler ikke voldsomt, fordi jeg hele tiden får lidt at spise.”

Læs også: Det mener eksperterne om Verdens bedste kur

Fredag

“Jeg har lykkeligt glemt alt om fællesmorgenmaden på arbejde med boller, juice og wienerbrød. What to do? Jeg deltager med en kop kaffe i hånden, og ingen påpeger, at jeg ikke spiser noget. Halleluja, hvor det kører. Indtil klokken 14 hvor en af vores fuldmægtige har bestået retssagsprøven og giver slik. Jeg elsker slik, men holder mig fra det. Klokken 15 er der is i kantinen, og en kollega har bagt kage. Jeg holder mig også fra det, men det er forfærdelig hårdt, og det føles uhøfligt at sige ‘nej tak’. Ulempen ved kuren er, at du ikke kan spare op til at spise noget sødt. Jeg savner nogle regler på det område, så dem må jeg lave for mig selv, og få principperne til at passe ind. Fremover vil jeg leve efter en livsstil, der hedder 80/20, så jeg gerne må spise noget sødt i weekenden.”

Lørdag

“Lørdag står den på fødselsdagsbrunch, og jeg spiser masser af æg og frugt. Det går fint, indtil der kommer pandekager på bordet. Igen bliver jeg ramt af, at kuren ikke fortæller mig, hvad jeg gør til fødselsdage, eller hvis jeg bliver inviteret ud at spise med vin. Jeg elsker pandekager og spiser to med god samvittighed. Til gengæld spiser jeg ikke nogen mellemmåltider, men kun aftensmad. Jeg synes selv, jeg er sej.”

Søndag

“Søndag kører derudaf. Jeg hygger med at lave en skøn morgenmad og frokost, og om aftenen spiser vi lækker kylling. Jeg planlægger den næste uge og får handlet ind, fordi jeg ved, at det vil gå nemmere, hvis jeg er forberedt. Ugen har fået mig til at indse, hvor meget slik, kage og usund morgenmad, der er på mit arbejde, og hvor meget det kræver at sige nej, men det giver så god mening for mig at spise mere protein og flere grøntsager og holde mig væk fra de ting, som jeg godt ved ikke gavner noget. Og da vægten viser, at jeg har tabt ét kilo, giver det blod på tanden til at forsætte.”

Du kan læse hele artiklen i FIT LIVINGS januar magasin, hvor vi også har fået to eksperter til at gå kuren efter i sømmene. Her får du også 14 kalorielette opskrifter samt 14 øvelser, som giver spændstige balder og en flad mave.

 

test sense-kost

Christina tester sensekost: “Jeg føler mig mindre oppustet efter en uge på Sense”

Vi tester KETO: "Min mave har været mindre oppustet og jeg har sovet virkelig godt"

Vi tester KETO: "Min mave har været mindre oppustet og jeg har sovet virkelig godt"

Test af 5:2-kuren

Sabina tester 5:2-kuren: "Er jeg reelt sulten, eller er det bare fordi, jeg er vant til at gå og snacke?”

test nupo kur

Julie tester nupokuren: “Jeg fik brudt en masse dårlige vaner”

Christian Bitz & Arne Astrup: Verdens bedste kur

Vi har testet verdens bedste kur: “Jeg føler, jeg kan leve sådan her resten af mit liv”

Vi tester 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost

Vi tester 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost

pioppi kuren

Fit tester middelhavsdiæten: “Jeg synes, det er fantastisk med alt det grønne”

Tarme i topform Ida Gabriella Banck

Vi har testet "Tarme i topform": “Jeg kan se og mærke stor forskel på min mave. Den ser meget fladere ud”

test lchf

Veronica tester LCHF: “Den største udfordring var at droppe kulhydrater”

8 timers kuren

Angelica testede 8 timers kuren: “Jeg glemmer at spise alle mine måltider”

Vi tester Suppekuren: "Jeg har tabt 4,6 kilo og særligt på maven"

Vi tester Suppekuren: "Jeg har tabt 4,6 kilo og særligt på maven"

Vi har testet sellerikuren: "Juicen har gjort en forskel for min fordøjelse"

Vi har testet sellerikuren: "Juicen har gjort en forskel for min fordøjelse"

Slankekur & vægttab

Stina testede Atkins: “Jeg har hele tiden en god fornemmelse i kroppen”

test blodtypekost

Maria tester blodtypekost: “Min lyst til at snacke er blevet mindre, og jeg har en bedre følelse af mæthed”

Vegansk vægttab test

Vi har testet vegansk vægttab: “Min krop har det meget bedre, når den får overvejende grønt”

Christina Gross Jarnit

Christina efter 4 uger på low fodmap: “Jeg føler mig mere frisk og min mave er mere stabil”

FIT LIVING tester juicekur

FIT LIVING tester juicekure: Er det en kur, der dur?

Vi tester boostkuren: "Jeg føler slet ikke, at jeg er på kur"

Vi tester boostkuren: "Jeg føler slet ikke, at jeg er på kur"

Anbefalet til dig