Amsterdam City Guide
Foto: Morten Reimar

9 ting du skal opleve på weekend i Amsterdam

Kanaler, shopping og en fisk i en jungle.

Som min kæreste bemærkede en af de første dage i den hollandske hovedstad: "Amsterdam er lidt en blanding af Venedig og Christiania". Her cykler unge, spraglede mennesker rundt med en joint i den ene hånd og et cykelstyr i den anden, kun centimeter fra at falde i den ene eller den anden kanal, mens par, der er som taget ud af et modeblad, catwalker den i stiletter på brostenene mellem caféborde, butikker og restauranter.

LÆS OGSÅ: Her er Pernille Teisbæks bedste tips til Paris

Samtidigt er Amsterdam helt sin egen: Det er sådan en by, amerikanerne tror, alle europæere bor i. Her er brandhyggeligt, alle husene ligner et nyt Instagramfoto, og der er en lokkende café på snart hvert et gadehjørne. Desuden kommer man naturligvis ikke udenom Amsterdams verdenskendte kanaler, der bringer en afslappet atmosfære til selv de travleste fortove.

LÆS OGSÅ: Kom med til Oh Lands New York

Med sådan et tagselvbord kan det være svært at vide, hvor man skal gå hen, når man har været forbi Anne Franks hus, været på kanalrundfart og stået i kø til Van Gogh-museet. Vi har samlet 9 punkter på folde-ud-kortet, der så absolut er værd at besøge, når du forkæler dig selv og en du holder af med en tur til en af de hyggeligste byer, verden har at tilbyde.

1. Cool klasse: Loftet hænger et eller andet sted langt over dig, men kanalerne er lige udenfor vinduet. Du befinder dig enten på et slot eller i Rums midteropslag, og tiden synes at stå stille – på den gode måde. Grand Hotel Amrath blev i sin tid bygget som hovedkvarter for nogle stenrige rederier i tidens art nouveau-stil, men blev i 2007 omdannet til et femstjernet luksushotel, der har mixet den fornemme bygnings elegance med et mere cool interiør i varme og indbydende farver. Hotellet ligger i et roligt kvarter langt fra coffee shops'ne og de røde lamper, men med flere fine restauranter og morgenmadscaféer tæt på hoveddøren. I kælderen er der en udmærket spaafdeling med saunaer, dampbad, en pool og et jacuzzi, der virkelig ved, hvor det skal tage fat.

Grand Hotel Amrath
Prins Hendrikkade 108

2. Minimalmad: Navnet betyder 'himmelsk mudder', fordi maden, ifølge overtjeneren, ligner mudder, men smager himmelsk. Det visuelle fejler dog absolut ingenting på Hemelse Modder. Få et bord ud mod kanalen, bestil noget frisk, smagfuld fisk og husets hvidvin og bemærk det minimalistiske interiør med de enkle træstole og de hvide borde uden dug. Udenfor stormer cyklerne forbi, men herinde er der masser af tid, og selvom du er et pænt sted, er alle velkomne. Og tag nu bare deres mørk/hvid chokolademousse til dessert, den er hvert et sukkerkorn værd.

Hemelse Modder
Oude Waal 11

3. Som vor moder lavede den: På caféen Winkel 43 er maden egentligt ikke noget at råbe hurra for, selvom en morgenomelet glider relativt ubesværet ned. Som på næsten alle caféer i byen kan man også få the på store, fede, friske mynteblade, men det er heller ikke derfor, du skal lægge vejen forbi Winkel 43. Nej, det du skal komme her for er forklaringen på, at man nogle gange må vente på at få bord, nemlig deres berømte æblekage. Det store stykke er naturligvis hjemmelavet og flødeskummen hjemmerørt. Den bedste måde at beskrive den på er, at caféen på én enkelt dag sælger 100. Ikke 100 stykker, men 100 hele kager.

Winkel 43
Noordermarkt 43

4: Een chique plaats: The Hoxton er Amsterdams funky must see af tre årsager: Dels er selve hotellet nok det bedste, min kæreste og jeg efter grundig research nogensinde har oplevet. Det gamle byhus har nemlig en række individuelt møblerede værelser, der strækker sig fra de, der er tro mod 1600-talshuset til de, der er 70'er chikke og topmoderne. Flere har udsigt til kanalerne på den ene eller den anden side og kommer i tre forskellige størrelser og prisklasser. Her er kælet for detaljen, her er hjemligt og personligt, og du overvejer gang på gang, hvor meget af værelset, du kan komme i kufferten, uden de opdager det.

For det andet skal du opleve baren i lobbyen. Så snart du går igennem hoveddøren for at tjekke ind på 'The Hox', som det kaldes blandt venner, er du midt i en af de cooleste cocktailfester, du nogensinde har set – og du er inviteret. Lobbyen er fyldt med grupper af designsofaer, pyntepuder og teaktræsborde, og det er gjort med sådan en finesse, at der hverken er for overfyldt eller for tomt.

For det tredje er der hotellets restaurant Lotti, der ligger i den lave stueetage. Her går temaet fra de to foregående bestanddele med det retrosmarte igen, og de serverer en steak tartar, der er en konge værdig.

Alt i alt er huset ved Herengracht et af de absolut vigtigste go-to steder i byen, og selvom det, som alt andet i denne grusomme verden, koster, er det hver en euro hver, uanset hvor i huset du bruger den.The Hoxton
Herengracht 255

5. Smukkere shopping: En gruppe amerikanere i ens 'I <3 Amsterdam'-T-shirts og pommesfrittes-mayonnaise i hele masken er ved at kollidere med en segway-tourguide og tre teenagere i Bob Marley-trøjer, der vælter ud af den femte H&M indenfor øjevidde. Ja, shoppinggader kan være forfærdelige selv i en fantastisk by som Amsterdam.

Søg derfor væk fra Nieuwendijk og Kalverstraat, som er de to store shoppinggader, og har omtrent samme charme som en tur ned ad den billige ende af Strøget sidst i juli. Gå i stedet til De 9 gader, der kan minde om en udvidet udgave af latinerkvarteret i Aarhus. Små butikker, små caféer, små gader og små huse sørger for en hyggelig atmosfære og indkøb, du ikke kan gøre dig i alle andre storbyer, og Ree7 eller Pluk sørger for en velfortjent kaffepause. Er du mere til frokost, er Van Harte det oplagte valg.

Skal det være lidt mindre pusse-nusse-hyggeligt og en tand mere eksklusivt, går du bare mod Cornelis Schuystraat. Her er der længere mellem turisterne end mellem de dyre biler, det samme kan siges om P.C.Hooftstraat, du kan nå på vejen derned. Her er, modsat de to tidligere nævnte shoppinggader længere inde i centrum, rart at være – selv for kæresten der venter med poserne ude foran. Parker ham gerne i isbutikken IJsboutique.6. Hip to be DDR: Ude på fortovet sidder de unge intellektuelle amsterdammere og ryger medbragt fed, drikker kaffe og diskuterer lavmælt et eller andet på hollandsk, der lyder interessant. Servitricen tegner dagens frokostret med kridt, mens den hollandske Bob Dylan summer fra musikanlægget. Café Brecht er opkaldt efter den østtyske dramatiker Bertolt Brecht og stedet er indrettet som DDR-rodebutik med bløde lænestole, og de serverer en ufatteligt god madpandekage med tun. Selvom stedet ligger skråt overfor Heinekens turistmagnet, er her roligt og frit for fulde øl-entusiaster. Pladsen overfor sørger for rigeligt med people watching-muligheder, og du kan bare lade timerne flyve ud over den nærved liggende kanal.Café Brecht
Weteringschans 157

7. Junglemad: Først en subtropisk tur højt oppe i trækronerne i en hede og en luftfugtighed, der får frisuren til at falde sammen og kameralinsen til at dugge til. Dernæst et smut forbi Sahara-afdelingen med kaktusserne og så ud i haven med åkanderne og tulipanerne. Amsterdams botaniske have er en fredfyldt grøn oase midt i den travle storby, hvor tempoet kommer helt ned sammen med skuldrene. Slut af med en frokost i det gamle orangeri, der i dag er en smuk café omgivet af guds grønne natur, hvor du kan få en forbløffende lækker treretters med dagens hovedret bestående af, ved vores besøg, helleflynder af en anden verden.Hortus Botanicus
Plantage Middellaan 2a

8. I hjertet af rette sted: Hartenstraat, eller hjertegade, ligger centralt i de førnævnte 9 gader. Skal du bo sådan et dejligt sted, så lad det være Hotel IX. Hotellet er drevet af to veninder, der har gjort et gammelt, amsterdamsk byhus til et indbydende sted at gå sent i seng og stå tidligt op. Værelserne er indrettet som en blanding af New Yorker-lejligheder og skandinavisk cool med et uforklarligt hollandsk twist. Her er rå vægge, lækre Danish design-stole, bløde senge og søde ejere, der står på spring for at sørge for, at du får lige præcis det personlige og afslappede ophold, de ville ønske for sig selv.Hotel IX
Hartenstraat 8

9. Det hele og lidt til: Det er Aladdins hule af mudcakes, the, nybagt brød og fudgekarameller. Indkøbskurven fylder sig selv med alle mulige lækkerier, der ser bedre ud end den forrige, og før du ved det, har du fredagsguf nok til de næste mange, mange uger. Hvis der stadig er plads i kufferten efter tøjindkøbene, så smut en tur forbi en eller flere af de seks Stach-butikker i Amsterdam. De er alle både café og delikatessebutik med fokus på kager, chokolader, the og kaffe, og hvis man skal købe sig fattig, er dette det rette sted. Husk nu at få en rulle hollandske stroop-vafler med hjem.Stach
Nieuwe Spiegelstraat 52

LÆS OGSÅ: "Der er så meget, man kan købe i Marokko, og en hovedregel er altid at bestille 20 kg ekstra bagage med hjem"

LÆS OGSÅ: Uanset om du leder efter en biks, der kun sælger paraplyer, mekanisk legetøj eller tørrede blomster, findes det i Paris

LÆS OGSÅ: Maiken Winther guider til sit Nørrebro

Som min kæreste bemærkede en af de første dage i den hollandske hovedstad: ”Amsterdam er lidt en blanding af Venedig og Christiania”. Her cykler unge, spraglede mennesker rundt med en joint i den ene hånd og et cykelstyr i den anden, kun centimeter fra at falde i den ene eller den anden kanal, mens par, der er som taget ud af et modeblad, catwalker den i stiletter på brostenene mellem caféborde, butikker og restauranter.

 

Samtidigt er Amsterdam helt sin egen: Det er sådan en by, amerikanerne tror, alle europæere bor i. Her er brandhyggeligt, alle husene ligner et nyt Instagramfoto, og der er en lokkende café på snart hvert et gadehjørne. Desuden kommer man naturligvis ikke udenom Amsterdams verdenskendte kanaler, der bringer en afslappet atmosfære til selv de travleste fortove.

 

Med sådan et tagselvbord kan det være svært at vide, hvor man skal gå hen, når man har været forbi Anne Franks hus, været på kanalrundfart og stået i kø til Van Gogh-museet. Vi har samlet 9 punkter på folde-ud-kortet, der så absolut er værd at besøge, når du forkæler dig selv og en du holder af med en tur til en af de hyggeligste byer, verden har at tilbyde.

 

 

1: Cool klasse

Loftet hænger et eller andet sted langt over dig, men kanalerne er lige udenfor vinduet. Du befinder dig enten på et slot eller i Rums midteropslag, og tiden synes at stå stille – på den gode måde. Grand Hotel Amrath blev i sin tid bygget som hovedkvarter for nogle stenrige rederier i tidens art nouveau-stil, men blev i 2007 omdannet til et femstjernet luksushotel, der har mixet den fornemme bygnings elegance med et mere cool interiør i varme og indbydende farver. Hotellet ligger i et roligt kvarter langt fra coffee shops’ne og de røde lamper, men med flere fine restauranter og morgenmadscaféer tæt på hoveddøren. I kælderen er der en udmærket spaafdeling med saunaer, dampbad, en pool og et jacuzzi, der virkelig ved, hvor det skal tage fat.

 

Grand Hotel Amrath

Prins Hendrikkade 108

 

 

2: Minimalmad

Navnet betyder ’himmelsk mudder’, fordi maden, ifølge overtjeneren, ligner mudder, men smager himmelsk. Det visuelle fejler dog absolut ingenting på Hemelse Modder. Få et bord ud mod kanalen, bestil noget frisk, smagfuld fisk og husets hvidvin og bemærk det minimalistiske interiør med de enkle træstole og de hvide borde uden dug. Udenfor stormer cyklerne forbi, men herinde er der masser af tid, og selvom du er et pænt sted, er alle velkomne. Og tag nu bare deres mørk/hvid chokolademousse til dessert, den er hvert et sukkerkorn værd.

 

Hemelse Modder

Oude Waal 11

 

 

3: Som vor moder lavede den

På caféen Winkel 43  er maden egentligt ikke noget at råbe hurra for, selvom en morgenomelet glider relativt ubesværet ned. Som på næsten alle caféer i byen kan man også få the på store, fede, friske mynteblade, men det er heller ikke derfor, du skal lægge vejen forbi Winkel 43. Nej, det du skal komme her for er forklaringen på, at man nogle gange må vente på at få bord, nemlig deres berømte æblekage. Det store stykke er naturligvis hjemmelavet og flødeskummen hjemmerørt. Den bedste måde at beskrive den på er, at caféen på én enkelt dag sælger 100. Ikke 100 stykker, men 100 hele kager.

 

Winkel 43

Noordermarkt 43

 

 

4: Een chique plaats

The Hoxton er Amsterdams funky must see af tre årsager: Dels er selve hotellet nok det bedste, min kæreste og jeg efter grundig research nogensinde har oplevet.  Det gamle byhus har nemlig en række individuelt møblerede værelser, der strækker sig fra de, der er tro mod 1600-talshuset til de, der er 70’er chikke og topmoderne. Flere har udsigt til kanalerne på den ene eller den anden side og kommer i tre forskellige størrelser og prisklasser. Her er kælet for detaljen, her er hjemligt og personligt, og du overvejer gang på gang, hvor meget af værelset, du kan komme i kufferten, uden de opdager det.

 

For det andet skal du opleve baren i lobbyen. Så snart du går igennem hoveddøren for at tjekke ind på ’The Hox’, som det kaldes blandt venner, er du midt i en af de cooleste cocktailfester, du nogensinde har set – og du er inviteret. Lobbyen er fyldt med grupper af designsofaer, pyntepuder og teaktræsborde, og det er gjort med sådan en finesse, at der hverken er for overfyldt eller for tomt.

 

For det tredje er der hotellets restaurant Lotti, der ligger i den lave stueetage. Her går temaet fra de to foregående bestanddele med det retrosmarte igen, og de serverer en steak tartar, der er en konge værdig.

 

Alt i alt er huset ved Herengracht et af de absolut vigtigste go-to steder i byen, og selvom det, som alt andet i denne grusomme verden, koster, er det hver en euro hver, uanset hvor i huset du bruger den.

 

The Hoxton

Herengracht 255

 

 

5: Smukkere shopping

En gruppe amerikanere i ens ’I <3 Amsterdam’-T-shirts og pommesfrittes-mayonnaise i hele masken er ved at kollidere med en segway-tourguide og tre teenagere i Bob Marley-trøjer, der vælter ud af den femte H&M indenfor øjevidde. Ja, shoppinggader kan være forfærdelige selv i en fantastisk by som Amsterdam.


Søg derfor væk fra Nieuwendijk og Kalverstraat, som er de to store shoppinggader, og har omtrent samme charme som en tur ned ad den billige ende af Strøget sidst i juli. Gå i stedet til De 9 gader, der kan minde om en udvidet udgave af latinerkvarteret i Aarhus. Små butikker, små caféer, små gader og små huse sørger for en hyggelig atmosfære og indkøb, du ikke kan gøre dig i alle andre storbyer, og Ree7 eller Pluk sørger for en velfortjent kaffepause. Er du mere til frokost, er Van Harte det oplagte valg.

 

Skal det være lidt mindre pusse-nusse-hyggeligt og en tand mere eksklusivt, går du bare mod Cornelis Schuystraat. Her er der længere mellem turisterne end mellem de dyre biler, det samme kan siges om P.C.Hooftstraat, du kan nå på vejen derned. Her er, modsat de to tidligere nævnte shoppinggader længere inde i centrum, rart at være – selv for kæresten der venter med poserne ude foran. Parker ham gerne i isbutikken IJsboutique.

 

 

6: Hip to be DDR

 

Ude på fortovet sidder de unge intellektuelle amsterdammere og ryger medbragt fed, drikker kaffe og diskuterer lavmælt et eller andet på hollandsk, der lyder interessant. Servitricen tegner dagens frokostret med kridt, mens den hollandske Bob Dylan summer fra musikanlægget. Café Brecht er opkaldt efter den østtyske dramatiker Bertolt Brecht og stedet er indrettet som DDR-rodebutik med bløde lænestole, og de serverer en ufatteligt god madpandekage med tun. Selvom stedet ligger skråt overfor Heinekens turistmagnet, er her roligt og frit for fulde øl-entusiaster. Pladsen overfor sørger for rigeligt med people watching-muligheder, og du kan bare lade timerne flyve ud over den nærved liggende kanal.

 

Café Brecht

Weteringschans 157

 

 

7: Junglemad

Først en subtropisk tur højt oppe i trækronerne i en hede og en luftfugtighed, der får frisuren til at falde sammen og kameralinsen til at dugge til. Dernæst et smut forbi Sahara-afdelingen med kaktusserne og så ud i haven med åkanderne og tulipanerne. Amsterdams botaniske have er en fredfyldt grøn oase midt i den travle storby, hvor tempoet kommer helt ned sammen med skuldrene. Slut af med en frokost i det gamle orangeri, der i dag er en smuk café omgivet af guds grønne natur, hvor du kan få en forbløffende lækker treretters med dagens hovedret bestående af, ved vores besøg, helleflynder af en anden verden.

 

Hortus Botanicus

Plantage Middellaan 2a

 

 

8: I hjertet af rette sted

Hartenstraat, eller hjertegade, ligger centralt i de førnævnte 9 gader. Skal du bo sådan et dejligt sted, så lad det være Hotel IX. Hotellet er drevet af to veninder, der har gjort et gammelt, amsterdamsk byhus til et indbydende sted at gå sent i seng og stå tidligt op. Værelserne er indrettet som en blanding af New Yorker-lejligheder og skandinavisk cool med et uforklarligt hollandsk twist. Her er rå vægge, lækre Danish design-stole, bløde senge og søde ejere, der står på spring for at sørge for, at du får lige præcis det personlige og afslappede ophold, de ville ønske for sig selv.

 

Hotel IX

Hartenstraat 8

 

9: Det hele og lidt til

Det er Aladdins hule af mudcakes, the, nybagt brød og fudgekarameller. Indkøbskurven fylder sig selv med alle mulige lækkerier, der ser bedre ud end den forrige, og før du ved det, har du fredagsguf nok til de næste mange, mange uger. Hvis der stadig er plads i kufferten efter tøjindkøbene, så smut en tur forbi en eller flere af de seks Stach-butikker i Amsterdam. De er alle både café og delikatessebutik med fokus på kager, chokolader, the og kaffe, og hvis man skal købe sig fattig, er dette det rette sted. Husk nu at få en rulle hollandske stroop-vafler med hjem.

 

Stach

Fx Nieuwe Hoogstraat 1a eller Nieuwe Spiegelstraat 52

 

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide