Vibeke Dorphs brevkasse

Foto: Getty Images Min søn bliver ikke inviteret med til familiearrangementer, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min søn bliver holdt udenfor af sin stedfamilie

Min søn bliver ikke inviteret med til familiearrangementer af sin stedfamilie - min mands familie - og det undrer mig meget. Jeg har forsøgt at tale med min mand om det, men han vil ikke blandes ind i det, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om problemer i familien

Jeg er en kvinde sidst i 50’erne, som er gift med en lidt ældre mand. Vi mødte hinanden for 14 år siden. På det tidspunkt havde jeg en søn på 10 år fra et tidligere forhold, som min nye mand i den grad agerede far for. Jeg havde derudover en 25-årig datter, der lige var blevet mor til en lille søn, mens min mand havde to voksne sønner, der begge var omkring de 30.

Vi gjorde dengang alt, hvad vi kunne, for at få det til at fungere mellem børnene, og det gik heldigvis også rigtig fint. Dog var det selvfølgeligt lidt noget andet med min søn på 10, der jo var en hel del yngre end både sin storesøster og stedbrødre, men alt forløb godt.

LÆS OGSÅ: Jeg har lyst til at slå hånden af mine svigerforældre

Mit problem nu er, at jeg føler, at min i dag 24-årige søn bliver holdt udenfor af sine to voksne stedbrødre og faktisk også resten af sin stedfamilie. De inviterer ham aldrig med til hverken fødselsdage eller andre familiearrangementer, hvorimod min datter og hendes familie altid bliver inviteret med. Selv til jul undgår de at invitere min søn med, selvom alle andre – også min datter – bliver inviteret.

Når jeg har spurgt hvorfor, lyder svaret, at de ikke kan invitere alle. Det synes jeg er mærkeligt, for alle andre er jo inviteret, og desuden bor begge brødre i store huse, og da vi også altid deles om udgifterne, kan det heller ikke være økonomien i det, der er problemet. Jeg insisterer selv på at holde jul hver andet år med min søn, men de år, hvor jeg så ikke skal holde den med ham, bliver han alligevel ikke inviteret med.

Jeg har flere gange forsøgt at tale med min mand om problemet, men han nægter at blande sig. Min søn har flere gange givet udtrykt for, at han da meget gerne vil være en del af familien og således også deltage i alle familiefesterne. Det ønsker hans brødre åbenbart ikke, så hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at undre sig højlydt

Hvor ville jeg dog ønske, at det var én af dine to stedsønner, der havde skrevet til mig. For jeg forstår ganske enkelt ikke deres bevæggrunde for ikke at invitere din søn med, når der skal holdes jul eller andre fester i familien. Ja, undskyld, i mine øjne tangerer det voksenmobning. Det er ganske enkelt ikke i orden, for hvorfor skal din søn holdes udenfor? Sammenbragt eller ej, han er jo lige så meget en del af familien, som alle I andre er det.

Så hvad gør du? Jeg tænker, at du starter med at lufte din undren lidt mere højlydt. Sig det, som det er; I er en familie, og der findes ikke nogen ordentlige familier, hvor man udelukker et medlem, medmindre dette familiemedlem har gjort et eller andet uhyrligt, og det lyder det jo ikke til, at din søn har gjort.

LÆS OGSÅ: Skal jeg droppe min veninde, fordi min kone er jaloux?

Du kan godt diskutere emnet, uden at du behøver at rage uklar med dine stedsønner, for det kommer der jo aldrig noget godt ud af. Du skal simpelthen blot stille og roligt spørge til deres bevæggrunde, og så i den forbindelse gøre dem opmærksom på, at du som mor er ulykkelig over, at din søn ikke må være med. Dine to stedsønner har vel selv børn, så fungerer deres hjerne bare nogenlunde, så burde de kunne forstå dig.

Vil eller kan de ikke det, jamen, så ville jeg da helt sikkert foretrække konsekvent at holde en hyggelig jul alene med min søn og på den måde stille mig solidarisk med ham. Igen, gør det uden at vække postyr, for mon dog ikke dit fravær til jul og andre vigtige familiehøjtider vil få dine to stedsønner til at indse, at deres ubehøvlede opførsel ikke bare såre deres stedbror unødigt, men også dig – og at de derfor bare har at få smækket en ekstra tallerken på bordet, så din søn også kan få lov til at være sammen med sin familie. Det manglede da bare!

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Skilsmisse og Brevkasse

610x200_woordy_knap2.jpeg