Øjenfarve og blå øjne
Foto: Getty Images

Øjenfarve og blå øjne

Du ser forkert: Blå øjne er i virkeligheden IKKE blå

Der er en logisk forklaring på hvorfor.

Hvis du hører til den del af verdens befolkning, som stolt kalder sin øjenfarve for "blå", vil følgende måske komme som lidt af en overraskelse:

For i virkeligheden er ingen mennesker født med blåt pigment i deres øjne.

Hvad?! Ja, det kan lyde lidt skørt. For hvad er det så, du ser, hvis du er så heldig at kigge dybt i nogle smukke, blå øjne?

LÆS OGSÅ: 5 øvelser: Sådan holder du dine øjne i topform

Det er nemmere at forklare det med brune øjne. For når folk har brune øjne, er det fordi, de har en masse af det mørkfarvende pigment kaldet melanin, som absorberer det meste af det lys, som kommer ind i øjet, og skaber den brune farve. Melanin er også det, som din hud og dit hår indeholder.

Men når der er en mangel på melanin i en persons øjne, får det lyset til at sprede sig i disse øjne og tilbage i atmosfæren, hvilket skaber en illusion af en blå nuance. Dette kaldes Tyndall-effekten. Det er den samme effekt, som gør, at himlen ser blå ud, uden at den reelt er det. 

Og hvis det stadig lyder en kende komplekst, anbefaler vi denne video fra Mashable, hvor omtalte naturfænomen forklares, så de fleste af os kan være med (selvom det stadig er lidt skørt, ja..)

Er det hele så bare en stor illusion? Tja, på en videnskabelig måde er det lidt. Men det gør ikke, at hverken blå øjne eller himlen er mindre smukke, hvis I spørger os.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kroppen