Bøger påsken 2022

Foto: Getty Images og PR ALT.dk og ALT for damerne guider dig her til den bedste læsning i påsken.

Det skal du læse i påsken: 15 spændende bøger netop nu

Det er påskeferie, og det betyder tid til afslapning og læsning. Vi guider dig her til de bedste bøger, du kan gå ombord i i påskeferien.

Påsken står for døren, og for mange af os er det også en kærkommen lejlighed til at benytte helligdagene til fordybelse - og en rigtig god bog ikke mindst!

Men hvad skal du kaste dig over af nye bøger? 

Vi har samlet nogle af vores bogfavoritter blandt de nye udgivelser her i 2022. Der er masser af spændende læsestof at kaste sig over i forskellige genre. Fra gode krimier og (semi-)biografier til kærlighedsromaner, historiske bøger og nyt fra en Nobelprisvinder i litteratur. 

Vi har i alt samlet 15 gode bud på bøger til påsken 2022. 

Nyd påsken og god læselyst herfra!

1.) Hvad blev der af hendes kære lille dreng?

Hjerteknuseren

BOG: ”Hjerteknuseren”

Anne B. Ragde er en af Norges mest elskede forfattere og især kendt for sin Berlinerpopler-serie. I ”Hjerteknuseren” stiller hun skarpt på forholdet mellem Jonetta og hendes voksne søn Ragnar. Jonetta vil gerne slappe af og nyde livet i sin sommerhytte, men hendes hjemmeboende, indesluttede og arbejdsløse søn ødelægger idyllen med sin egoisme. Vil det lykkes Jonetta at nå ind til ham hen over et par dramatiske ferieuger? Og ønsker hun det overhovedet?  

”Hjerteknuseren”, Anne B. Ragde, People’s, 280 sider, 300 kr.  

LÆS OGSÅ: Her den ultimative guide til dig, der elsker at læse

2.) En hyldest til Mor

Mor et brøl en sang et suk

BOG: "Mor! – et brøl, en sang, et suk”

”Mor! – et brøl, en sang, et suk” er en bog til mødre. Eller til en, der snart skal være mor. Til en, der har mistet sin mor. Som savner sin mor. Eller til en, der måske har det svært eller nært med sin mor. Det er med andre ord en anledningsbog, og den består af 30 udsagn om, hvilken rolle en mor på forskellig vis kan spille i vores liv.  

”Mor! – et brøl, en sang, et suk”, Rebecca Bach-Lauritsen og Charlotte Pardi, Gutkind, 33 sider, 130 kr.

3.) Essaysamling fra Hustvedt 

Mødre fædre og andre

BOG: ”Mødre, fædre og andre”

”Mødre, fædre og andre” er en kraftfuld essaysamling, der både handler om den kærlighed og det had, der findes i enhver familie. Den handler om vores fordomme og om kunstens helende kraft. Den norsk-amerikanske forfatter Siri Hustvedt kombinerer sine stærke personlige erindringer om sin egen familie med sit altid skarpe, feministiske blik på verden.  

”Mødre, fædre og andre”, Siri Hustvedt, Lindhardt og Ringhof, 336 sider, 300 kr.

4.) Medier og mord

Blæst

BOG: ”Blæst”

I forfatter Anne Mette Kirks tredje kriminalroman ”Blæst” er der store forventninger til Silas Ruby, der har skrevet og instrueret en ny tv-serie. Det er en serie, der tager udgangspunkt i hans egen turbulente barndom, og på grund af den store medieomtale tager Silas til Skive for at forberede sin familie. Men samme aften tilkaldes politiefterforskeren Marc Abildgaard. Silas’ søster og far findes nemlig skuddræbt, og Silas bliver anholdt, mens han er på vej væk fra stedet. Det sætter gang i en stor efterforskning – for var Silas på flugt eller på vej efter hjælp?

”Blæst”, Anne Mette Kirk, People's, 320 sider, 250 kr.

LÆS OGSÅ: Sex kan også være noget, vi læser

5.) Mistænkelig ejendomsmægler 

Nøglen til mord

BOG: ”Nøglen til mord”

Anne-Maj Mortensen finder sin eksmands blodige lig i en luksuslejlighed. Han har tilsyneladende begået selvmord, men ingen forstår hvorfor. Anne-Maj står nu for at få solgt boligen, men midt i processen får hun en mærkelig fornemmelse af den lokale mægler. Det tyder nemlig på, at han står bag et organiseret misbrug af tomme ejendomme. Politiet tager dog ikke mistanken særligt alvorligt – heller ikke, da der begynder at dukke flere lig op i de tomme lejligheder. Men de bliver klogere.

”Nøglen til mord”, Anna Grue, Lindhardt og Ringhof, 464 sider, 250 kr.

6.) Et stort mysterium

Hvem forrådte Anne Frank

BOG: ”Hvem forrådte Anne Frank?”

Mere end 30 millioner mennesker har læst historien om Anne Frank, der skjulte sig sammen med sin familie under Anden Verdenskrig, men som endte med at blive opdaget af nazisterne. Der er lavet romaner, teaterstykker og meget journalistik om netop den historie, men ingen har løst mysteriet om, hvem der afslørede Anne Frank og familien. I denne bog forsøger et hold af efterforskere at finde svaret.

”Hvem forrådte Anne Frank?”, Rosemary Sullivan, HarperCollins, 400 sider, 300 kr.

7.) En svær livsændring

Ædru

BOG: ”Ædru”

I denne roman møder vi en mand, der er nødt til at holde op med drikke. Forfatter Jesper Stein har nemlig skrevet en roman, der er inspireret af hans livs sværeste U-turn. Hovedpersonen er en 53-årig krimiforfatter med kone, fire børn, succes og hæder. Men pludselig står han et sted, hvor han er nødt til at tage ansvar for sin egen situation. Jesper Stein har også skrevet krimiserien om vicepolitikommissær Axel Steen, og i 2020 udkom han med sin meget personlige roman ”Rampen”, hvor han ærligt skriver om sine forældres skilsmisse og familiens opløsning.

”Ædru”, Jesper Stein, Politikens Forlag, 224 sider, 300 kr.

8.) Nobelprisvindende forfatter

Paradis

BOG: ”Paradis”

I 2021 blev Abdulrazak Gurnah tildelt Nobelprisen i litteratur, og nu kan man læse endnu et af hans værker på dansk, nemlig bogen ”Paradis”. Den handler om 12-årige Yusuf, der sendes til den afrikanske østkyst af sine fattige forældre for at bo hos sin Onkel Aziz. Yusuf er dog ikke kun på et familiært besøg, men i virkeligheden er han solgt som gældsslave. Gennem Yusuf oplever vi et Østafrika præget af stammestridigheder, overtro, sygdom og slaveri, men også af overvældende skønhed.

”Paradis”, Abdulrazak Gurnah, Gutkind, 284 sider, 250 kr.

9.) En godhjertet morder

Billy Summers

BOG: ”Billy Summers”

Den amerikanske succesforfatter Stephen King er tilbage med en ny roman. I den følger vi Billy Summers, der er en lejemorder, som kun likviderer onde mennesker. Selvom han er den bedste i branchen, har han dog besluttet at lægge det liv bag sig og starte på en frisk. Han skal bare lige fuldføre sin sidste mission. Derfor installerer han sig i en lille flække, mens han venter på, at det sidste offer indfinder sig.

”Billy Summers”, Stephen King, Politikens Forlag, 550 sider, 300 kr.

LÆS OGSÅ: Bedste bøger: Se 52 bøger, du bør give i gave

10.) Om svigt og samhørighed

omsorg

BOG: ”Omsorg”

Den irske forfatter Claire Keegan fik meget ros, da hendes debutroman ”Foster” udkom i 2010. Nu kommer bogen endelig på dansk under titlen ”Omsorg”. Det er en historie om en lille, unavngiven pige, der bliver sendt i pleje på ubestemt tid, da hendes mor bliver gravid igen. Her lærer pigen at blive mødt med omsorg og forståelse, men da en familiehemmelighed afsløres, mærker hun samtidig, hvor skrøbeligt det hele er.

”Omsorg”, Claire Keegan, Gutkind, 96 sider, 130 kr.

11.) Kan man se bort fra fortiden?

Dømt

BOG: "Dømt"

Forfatterparret Dagmar Winther og Kenneth Degnbol debuterede som krimiforfattere i 2014 under pseudonymet Sander Jakobsen på det engelske forlag Little, Brown and Company. Romanen blev solgt til 12 lande, og nu er parret aktuelle med deres nye krimi ”Dømt”. Den handler om et lille landsbysamfund på Djursland, der bliver sat på den anden ende, da en tidligere dømt pludselig flytter ind.

”Dømt”, Degnbol og Winther, Politikens Forlag, 400 sider, 250 kr.

12.) Et brag af en krimi

Arlena Hardcastles syv dødsfald

BOG: ”Arlena Hardcastles syv dødsfald”

”Arlena Hardcastles syv dødsfald” var en af de mest omtalte britiske krimier sidste år, hvor den bl.a. blev omtalt som afhængighedsskabende. Det er et mysterium om en mands vilde ridt mod tiden for at afsløre en morder. Undervejs opstår der hjernevridende tvist, og det viser sig, at ingen er, som de giver sig ud for at være. 

”Arlena Hardcastles syv dødsfald”, Stuart Turton, Politikens Forlag, 496 sider, 300 kr.

13.) Store og umulige spørgsmål

Onde blomster

BOG: ”Onde blomster”

Gunnhild Øyehaug, der af The New Yorker-kritikeren James Wood er blevet kaldt ”novellens norske mester” er aktuel med novellesamlingen ”Onde blomster”. Den består af 25 noveller, der stiller store og mærkelige spørgsmål som: Hvad stiller man op, når man mister det stykke af sin hjerne, der ved alt om fugle, lige inden man skal forsvare sin afhandling om dem?  Hvad er normalt, og hvad er normalt umuligt? Det bliver du – måske – klogere på ved at læse Øyehaug, og du er helt sikkert godt underholdt.  

”Onde blomster”, Gunnhild Øyehaug, Gutkind, 128 sider, 150 kr.  

14.) Kærlighed og revolution 

Den uforfalte historie

BOG: ”Den ufortalte historie”

Som 50-årig er det få beskåret at kunne se tilbage på 35 års forfatterskab. Men det kan Cæcilie Lassen, der i 1987 debuterede som 16-årig med den meget roste revolutionsroman ”Simone”. Nu er hun aktuel med en ny roman om tiden omkring den franske revolution. ”Den ufortalte historie” er skrevet med inspiration fra virkelige historier, der er blevet  gravet frem fra det franske nationalarkiv.  

”Den ufortalte historie”, Cæcilie Lassen, Alhambra, 590 sider, 300 kr.  

LÆS OGSÅ: 16 lydbøger der underholder ungerne (og dig)

15.) Tæt på en kriminaltekniker

”Djævlen ligger i detaljen”, Bent Hytholm Jensen.jpg

BOG: ”Djævlen ligger i detaljen”

Som kriminaltekniker gennem næsten 32 år har Bent Hytholm Jensen været tættere på menneskelig ondskab end de fleste af os, og i sin nye bog ”Djævlen ligger i detaljen” gennemgår han den værktøjskasse, værktøjskasse, han har brugt i sit arbejde. Han fortæller bl.a. om, hvordan det er at finde det spor, der er med til at fælde en drabsmand, og han kommer omvendt også ind på, hvordan det er at overse noget på gerningsstedet.  

”Djævlen ligger i detaljen”, Bent Hytholm Jensen, Lindhardt og Ringhof, 256 sider, 300 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger, Påske og Guide

610x200_woordy_dmjpg.jpg