Dolly Parton

Foto: Getty Images Countrystjernen Dolly Parton er ret sikker på, at mange ikke tog hende alvorligt tidligt i hendes karriere. Siden har hun i den grad proved them wrong.

Eksklusivt interview med Dolly Parton: ”Jeg fylder først 75 om lidt, så ro på”

Dolly Parton fylder 75 år den 19. januar, og i dette åbenhjertige interview med ALT for damerne fortæller country-legenden om sin vej fra at blive set som en dum blondine til at bevise, at hun har mange talenter - ikke mindst som en dreven forretningskvinde. Læs et uddrag fra interviewet her.

Der var ingen, der skulle tage fejl af Dolly Parton. Hun vidste fra starten, at hun ville blive en stor stjerne på sine egne præmisser. Det gjorde hun klart med countrysangen ”Dumb Blonde” i 1967, hvor hun sang: ”just because I’m blonde, don’t think I’m dumb”, og selvom man måske godt kunne lade sig forvirre af det image, hun skabte for sig selv, så blev det efterhånden klart for alle, at der var meget mellem ørerne på denne lille blondine.

”Jeg er ret sikker på, at jeg ikke blev taget alvorligt tidligt i min karriere, da jeg kom til Nashville”, vurderer Dolly Parton, der befinder sig i sit hjem i musikbyen i Tennessee, hvor hun taler med ALT for damerne via Zoom.

”Jeg har skabt dette look, fordi det var sådan, at jeg følte mig smuk. Det var sådan, en pige fra landet følte sig glamourøs. Jeg har altid følt mig bedre tilpas med at se sådan ud, for jeg var ikke en naturlig skønhed, og derfor skabte jeg min helt egen lille verden, som jeg følte mig godt tilpas med.”

Masser af talent

Der er ingen tvivl om, at Dolly Parton har bevist, at hun ikke bare er en talentfuld musiker og sangskriver, som har vundet et stort antal prestigefulde musikpriser og været nomineret til to Oscars for sangene ”9 to 5” og ”Travelin’ Thru”.

Hun har også demonstreret, at hun har god forretningssans. Den lille kvinde har nemlig vist sig at være en stor entreprenør. I 1985 købte hun en forlystelsespark og skiftede navnet til Dollywood, der under normale omstændigheder har over to millioner besøgende om året og er et af områdets største arbejdsgivere. Parken er bare et af de mange projekter, hendes Dollywood Company har investeret i, og de ejer flere resorts, teatre og restauranter i Tennessee, Missouri og South Carolina. Dolly Parton har skabt et forretningsimperium.

”I begyndelsen var der nok mange, der ikke tog mig lige så alvorligt, som jeg selv tog mit talent. Jeg tager ikke mig selv alvorligt, men jeg tager mit talent meget alvorligt. Så efterhånden som tiden gik, fik folk øjnene op for, at jeg bare havde et ønske om at se sådan ud, og så accepterede de det. Forhåbentlig ved alle nu, at jeg er meget seriøs, hvad angår at synge, skrive sange og spille skuespil – og alt det andet, jeg har gang i.”

Dolly-P-yellow.jpgDolly Parton står blandt andet giga-hits som "Jolene" og "I Will Always Love You", som Whitney Houston gjorde verdensberømt. Foto: Getty Images

Feminisme og Black Lives Matter

Mit første møde med Dolly Parton var i 2006 i hendes studie i Inca-Hoots Productions, der ligger i et villakvarter i nærheden af Nashvilles berømte Music Row. Dengang forsøgte jeg at tale med hende om hendes position som feministisk forbillede for kvinder, men hun svarede afvæbnende med en vittighed. Det har ikke været muligt at få meget ud af hende om dette emne, når jeg mødte hende efterfølgende. Heller ikke denne gang, hvor vi befandt os i hver sin del af USA.

Men hun indrømmer lidt vagt, at hun er feminist.

”Weeeeellllll”, siger hun og trækker ordet ret langt ud, som de har for vane at gøre det i sydstaterne.

”Jeg er meget feminin, og hvis det handler om at være FOR kvinder, så vil jeg mene, at jeg er det.”

Det er blevet et kendetegn for Dolly Parton, at hun ikke giver klart udtryk for, hvad hun er og ikke er. Hun vil ikke dele vandene og bidrage til splittelse. Det er måske også derfor, hun ikke ytrer sig om politik. Hun vil behage alle og elskes af alle.

Det var derfor overraskende, at hun åbent støttede Black Lives Matter-bevægelsen i et interview med Billboard. ”Selvfølgelig betyder sorte liv noget. Tror vi, at vores små hvide røve er de eneste, der betyder noget?”, sagde hun, og det gik alle medier rundt som en klar støtte til bevægelsen, og citatet blev endda tilføjet på et nyt murmaleri af Parton i Nashville. Of course Black Lives Matter.

Men for visse countryfans er det vigtigt at få afkræftet, at hun støtter BLM, og de mener, at hendes ord er blevet fordrejet.

”Jeg er ret ligeglad, for Gud er med mig, og hvis folk vil straffe mig for at elske andre mennesker, så kan de bare gøre det”, siger Dolly Parton om den sag.

”Jeg elsker alle. Jeg ønsker, at alle skal elske mig. Mit hjerte vil inkludere alle, så hvis der er nogen, der spørger mig, om black lives matter, så er mit svar, at det gør de helt bestemt. Jeg mener, at det gør alles liv – sortes liv, dit og mit liv. Jeg mener, at røde, hvide, gule og grå rumvæsener er Guds børn, og vi bør elske og værdsætte og respektere hinanden. Det er ikke et politisk udsagn. Det kommer fra hjertet – det handler om kærlighed og accept.”

Et meget privat forhold

Dolly Parton har også elsket sin mand i mange år. Hun mødte manden i sit liv – Carl Dean – lige da hun var ankommet til Nashville. Det skete foran vaskeriet Wishy Washy Laundrymat i 1964, og to år senere stod de foran alteret i en lille kirke i Ringgold, Georgia.

De var i smug stukket af til nabostaten, for pladeselskabet Monument havde bekymret sig om, at det kunne skade hendes karriere, hvis hun giftede sig. Men den unge Dolly Parton var ligeglad med, hvad de mente. Hun giftede sig alligevel med sin elskede, og 50 år senere fejrede de igen deres bryllup på dagen – den 30. maj 2016.

”Denne gang fik jeg mulighed for at gå i en smuk brudekjole”, fortæller Dolly Parton begejstret.

”Vi tog alle de smukke billeder, som vi ikke kunne tage, da vi blev gift første gang.”

Hun kalder deres parforhold og liv sammen for ”meget privat”, fordi hendes mand ikke trives i rampelyset og allerhelst vil være derhjemme.

”Men JEG elsker at tilhøre offentligheden. Jeg ville være en stjerne, og jeg kan ikke brokke mig over noget som helst.”

Hun brokker sig heller ikke over at fylde 75 den 19. januar 2021. Hun føler sig vældig godt tilpas og holder sig ung og ungdommelig. Hendes evne til at forny sig, følge med tiden og opretholde et succesrigt forretningsimperium taler for sig selv.

Desuden er hun også hurtig til at fortælle, at hun altså ikke er fyldt 75 endnu.

”Jeg fylder først 75 om lidt, så ro på. Jeg skal nok nå dertil. Men jeg er meget stolt af alle de år, jeg har tilbragt i branchen. Jeg elsker, hvad jeg laver, og jeg håber, at jeg kommer til at fortsætte endnu 75 år.”

Læs resten af det store eksklusive interview med Dolly Parton i denne uges ALT for damerne, hvor hun blandt andet fortæller, hvorfor hun altid vil elske Whitney Houston, og hvorfor det var den helt rigtige beslutning, at hun og hendes mand aldrig fik børn sammen.

Dolly Parton, 74 år

Dolly-Parton-fakta.jpg”I begyndelsen var der nok mange, der ikke tog mig lige så alvorligt, som jeg selv tog mit talent. Jeg tager ikke mig selv alvorligt, men jeg tager mit talent meget alvorligt", udtaler Dolly Parton til ALT for damerne i 2021. Foto: Getty Images

  • Den amerikanske country-legende fylder 75 år den 19. januar.
  • Har skrevet mere end 3.000 sange og er især kendt for hits som ”Coat of many Colours” , ”Jolene”,  ”Nine to Five” og ”I Will Always Love You”.
  • Gift med Carl Dean siden 1966, de fik aldrig børn.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte, Feminisme og Musik