Mor

Foto: www.miklosszabo.com Er du en veninde-mor?

Er du en veninde-mor?

Er du én af de 10 procent fra ALT for damernes store mor-undersøgelse, som sætter lighedstegn mellem mor og veninde? Pas på, for det er bestemt ikke sundt for jeres forhold, fortæller chefpsykolog Camilla Holst.

Hvis vi ikke selv har én, så kender vi hende eller har set hende. Veninde-moren. Hende, der går i det samme tøj som sin datter, som tager i byen med sin datter, og som vender mændene i sit liv med datteren. Et rungende no-go lyder fra psykolog Camilla Holst.

− Det er meget problematisk. Jeg har en datter på 16 år, og jeg kunne dårligt forestille mig, at jeg skulle være veninde med hende. Det er ikke sundt, for børn og forældre er på meget forskellige stadier i deres liv. Hvis båndet er for tæt, er der alt for mange konflikter, og mor og datter kan nærmest æde hinanden ihjel. Jeg kan godt se, at det må være fristende at være veninder, men mødre må aldrig erstatte sociale bekendtskaber med ligesindede på samme alder med deres døtre.

Alligevel siger ti procent af ALT for damernes læsere, at deres mødre er som en veninde for dem. Og ni procent fortæller, at de taler med deres mor om alt – også intime ting.

− Det kan også være fordi, mor spørger meget. Det ligger i mor-rollen at drage omsorg uanset hvilken alder, barnet har. Nogle mødre kan forvalte informationerne, og andre bruger dem til at blande sig hele tiden.

Der skal selvfølgelig være plads til en biograf- eller shoppetur med din mor uden at male veninde-moren på væggen, men der bør være en grænse for hvor mange gange, hun må åbne døren til din privatsfære uden et høfligt bank.

LÆS OGSÅ: Sådan opnår I et godt kompromis

− Døtre gider ikke høre på, at far gør de samme dumme ting, som han har gjort de sidste tyve år. Og de gider heller hører mors kritiske kommentarer til en lampe, de har købt. Mor og datter er kvinder i to forskellige generationer – og det skal der være plads til.

Camilla Holst mener, at kvinder, hvis mor forstår forældrerollen og ikke trænger sig på, har det nemmere.

− For så kan du vender ryggen til hende engang imellem og sige: ”Hold kæft, hvor er hun åndssvag”, og så er der ikke mere i det.

Langt de fleste af ALT for damernes læsere lever i relativ harmoni med deres mødre og bruger gerne masser af tid sammen med dem, 23 procent ses endda flere gange om ugen med deres mødre.

− Vi skal udenfor storbyerne for, at det her kan lade sig gøre. Hvis man bor i samme by, er det meget normalt, at man spiser sammen engang imellem og bruger mor til babysitning. Storbykvinderne er ofte flyttet væk fra familien, så de har ikke den mulighed.


LÆS OGSÅ: Sådan kritiserer du uden at såre

Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev, og hold dig opdateret på artikler, opskrifter og konkurrencer på hjemmesiden

Fakta

Artiklen er skrevet på baggrund af en undersøgelse, som ALT for damerne foretog i oktober. I alt deltog 804 læsere. 

Om eksperten
Camilla Holst, 40 år, chefpsykolog i Psycare, se Psycare.dk.
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi

610x200_woordy_knap2.jpeg