Far og søn fotograferer
SPONSORERET indhold

Da Tove døde, fik hendes søn og mand en unik hobby sammen

Tommy og David Jervidal er ikke bare far og søn, de er også bedste venner. Da Tommys kone og Davids mor pludseligt døde, begyndte de at fotografere sammen, og den fælles hobby har givet dem et helt særligt og tæt forhold, hvor de kan tale om alt. Også sorgen.

Af: Marlene Grøftehauge Foto: Henrik Bjerregrav
28. okt. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Se lige det fine bløde lys dér. Og den grønne farve!

David Jervidal peger ivrigt med den ene hånd, mens han griber sit kamera med den anden og løfter det op til ansigtet for at fokusere. Han sidder på hug mellem sivene ved Brabrandstien i Aarhus sammen med sin far, Tommy Jervidal. Far og søn er begge iklædt korte læderstøvler og mørke bukser, og på ryggen har de hver sin rygsæk med fotoudstyr, så de altid kan indfange omverdenens skønhed. Fra de florlette vinger på en sommerfugl til en berusende solnedgang i bredformat.

LÆS OGSÅ: Ulf Pilgaard: "Jeg er imponeret over, at Annette kunne falde for mig"

De ler begge, når de fortæller, at deres hænder sommetider ryster, når de bliver ivrige efter at forevige et skønt motiv. Og at reaktionen, når billedet er i kassen, kan være temmelig højlydt:

"Vi råber og skriger og jubler. Vi bliver helt høje," fortæller David, da vi sidder med kaffe og kanelkiks i Tommys kolonihave på kanten af Aarhus Midtby.

De to har rejst verden rundt og taget billeder, hvoraf flere har indkasseret flotte priser. Tommy har fotograferet en stor del af sit liv, og det samme kan David, 28 år, efterhånden sige. Han var blot en dreng på omkring 12 år, da han første gang greb sin fars digitalkamera og gik på opdagelse i naturen.

"Jeg kan huske, at jeg lagde mig i græsset og tog et billede af en sommerfugl, der sad på et græsstrå. Det er det dér," siger han og peger ned i den fotobog, hvor far og søn har samlet en masse af deres smukke skud. Til daglig arbejder David med billeder og video i et skønhedsfirma, mens Tommy for nylig er blevet pensionist.

Der manglede én

David er enebarn, og engang var deres familie en "trio", som Tommy siger. For den bestod også af Davids mor og Tommys hustru, Tove. Men den 13. september 2009 vågnede Tove ikke om morgenen. Tommy fandt hende død i sengen – et hjertestop, som ingen læger har kunnet forklare, da Tove var sund og rask.

"Det var et chok. Vi gik rundt som i en tåge i nogen tid," siger Tommy, mens David nikker. Han gik i 2.g på det tidspunkt og siger med et lille smil, at han klarede sig gennem gymnasietiden ved at "drikke en masse øl og finde sig en sød kæreste". Desuden sørgede Tommy for, at hans søn kom i en sorggruppe for unge.

Tre måneder efter kom julen, og selv om Tommy og David blev inviteret indenfor til julemiddag hos familie, var noget slået i stykker.

"Vi manglede jo én," siger David, der talte med Tommy om, hvad de kunne gøre næste år til jul. De besluttede at rejse til Tenerife sammen og tog deres kameraer med. Den smukke ø ville uden tvivl være gavmild med motiver. De tog af sted, og sørgede endda for, at der kom risalamande på bordet.

"Der var ikke noget piskeris i den lejlighed, vi boede i, så vi piskede fløde med to gafler," griner David til sin far, der husker episoden ganske tydeligt.

De to husker også turen som skelsættende, fordi de vandrede i fantastiske landskaber – blandt andet på vulkanen Teide – og fik nogle gode motiver i kassen.

David og Tommy har en liste med naturfænomener, de altid har ønsket sig at opleve og tage billeder af – på den er Mælkevejen, nordlys og solformørkelse. De to første kan de for længst krydse af. Mælkevejen oplevede de på Tenerife i 2018.

"Det er så ufattelig smukt. Og man føler sig meget lille, når man står og kigger på 200 milliarder stjerner, men også som en del af noget større. Vi glemte alt omkring os," siger David.

LÆS OGSÅ: Pia Olsen Dyhr om sin hund: "Obi er helt klart et familiemedlem"

Bragt tættere sammen

Når Tommy og David rejser ud, tilbringer de ofte timevis med at vente på, at lys og vejrforhold er det helt rigtige til at fotografere. Ventetiden og samværet på rejserne har bragt dem tættere på hinanden, er de enige om.

Før Toves død havde de et "almindeligt" far-søn-forhold, som de selv kalder det. Men efter hendes død er deres forhold forandret. De er i dag bedste venner, og de er gode til at tale om sorgen.

"Min far og jeg kan snakke om alt. Og vi hygger os med at tilbringe tid sammen. Mine kammerater synes, det er vildt, at jeg vil bruge flere dage sammen med min far. Vores forhold er nok lidt unikt," siger David, mens Tommy nikker. Han fortæller, at det ikke længere gør ondt at snakke om Tove.

"I dag taler vi om hende med varme og glæde," siger han.

Sidste år rejste Tommy og David ikke til udlandet i juleferien på grund af corona, men tog i stedet en tur til Midt- og Nordjylland. Og det blev på ingen måde en ringere tur. Tværtimod er de store fortalere for at bruge naturen lige uden for vores dør. Hvordan julen bliver i år, har de ikke planlagt endnu. For David er netop blev far til en lille dreng, og hans ankomst har naturligvis vendt op og ned på deres liv.

Vi stikker ham nok et kamera i hånden en dag," siger David med et grin.

Du kan se nogle af Tommy og Davids flotte billeder her.

Anbefalet til dig