Aura Dione
Foto: Asger Mortensen Aura Dione

Aura Dione

"Jeg er bange for, at folk kigger ned i deres telefoner og glemmer at være i nuet"

Musiker Aura Dione om at bære en kjole af menneskehår, om at miste en nær ven og om at frygte den teknologiske udvikling.

Hvad skal en mand gøre for at gøre indtryk på dig?
– Han skal være intelligent... Jeg har egentlig altid syntes, at nørder var ret spændende og sjove at være sammen med, så han skal være passioneret og sej ligesom mig, ha ha.

Hvilken beslutning har du fortrudt?
– Jeg har fortrudt, at jeg engang tog en Charlie Le Mindu-kjole på lavet af menneskehår. Han laver helt utrolige kostumer, men når jeg efterfølgende har set billederne, kan jeg godt få det helt sådan ejj...! Men kjolen var et godt statement, og jeg havde det fedt, da jeg havde den på.

Hvornår har du været mest bange?
– Jeg har været bange mange gange. Man kan være bange på forskellige planer, men helt generelt er jeg bange for, at folk kigger ned i deres telefoner og glemmer at være opmærksomme og være i nuet. Jeg frygter vores afhængighed af teknologi. Jeg synes, det er vildt uhyggeligt, og det minder mig om dengang, vi ikke vidste, at cigaretter var giftige. Det med at kunne føre en rigtig samtale og have et nærvær, det håber jeg, alle mennesker kommer til at opleve. Men det kan godt være, at vi skal igennem en tid, hvor vi ikke har det, og så kommer vi tilbage til det.

Hvad er din største ­hjertesorg?
– Jeg havde en ven, jeg ikke kunne redde fra sig selv. Jeg gjorde alt, hvad der stod i min magt for at redde ham, men man kan ikke hjælpe nogen, der ikke vil hjælpes. Han var psykisk syg og meget langt ude. I dag er han død.

LÆS OGSÅ: Jurist og debattør Natasha Al-Hariri: “Er mænd klar over mængden af tid og penge, vi bruger på hårfjerning?”

Hvilken sang betyder mest for dig?
– Det må være Leonard Cohens "Hallelujah". Det er den smukkeste sang, der er skrevet. Det er sådan en sang, jeg kun kan høre et par gange om året i Jeff Buckleys version. Jeg gemmer den til særlige lejligheder. Jeg har mange minder med den sang. Den har fulgt mig gennem alle årene, siden jeg hørte Jeff Buckley for første gang og havde min første kæreste som 15-årig.

Hvad er det mærkeligste, en mand har sagt til dig?
– At hvis jeg var en lufthavn, ville jeg være Golden Gate. Det var på Ibiza for mange år siden, hvor jeg var på en blinddate med en mand, der var stuart. Jeg gik hjem og slog det op bagefter.

Hvad er det vigtigste, din mor har lært dig?
– Jeg voksede op med en mor, der i sne og slud kom slæbende hjem fra arbejde med sin guitarkasse. Så musik for mig i billeder er min mor, der i stedet for at sætte sin arbejdstaske, når hun kom hjem, satte sin guitar tungt ned på gulvet. Min mor var lille og petit, så jeg kan bare huske, hvordan den guitar altid har været på tværs – både i vores bil og i hele vores liv. At se hende være så dedikeret i hendes kærlighed til musik og sit instrument har sat sit præg på mig. Men hun er også et af de mest kærlige og hjælpsomme mennesker, der har så meget overskud. Jeg har været vildt heldig at have en mor, der havde så meget hjertevarme og rumlighed.

Hvad bør enhver kvinde opnå, inden hun dør?
– At bo alene. Det har jeg gjort i forskellige perioder. Jeg tror, at det er godt at have tid til sig selv, fordi vi som kvinder er nogen, der passer på andre. Det med at prøve at være i sit eget selskab er fedt og sundt.

Har du et ar, der fortæller en historie?
– Jeg har et ar på min højre talje på grund af min far, fordi han engang sagde, inden jeg skulle i skole, at jeg skulle stryge min skjorte. Men jeg gad ikke at tage den af og stryge den, så jeg beholdte den på, mens jeg strøg den. 

Aura Dione, 32

Musiker og sangskriver. Hun er kendt for sange som "I Will Love You Monday", "Geronimo" og "Song for Sophie". Aktuel med sit tredje album "Can't Steal the Music".

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Musik