Kisten Norholt
SPONSORERET indhold

“Jeg ler som en vanvittig hver dag”

Skuespiller Kirsten Norholt om at være ­balletbarn på Det Kongelige Teater, om at se for mærkelig ud til at lave tv-serier og om at have en forrygende alder.

Af: Lene Roe Rasmussen Foto: Scanpix
03. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Hvornår vidste du, hvad du skulle bruge dit liv på?
– Da jeg var 5 år, vidste jeg at jeg ville være balletdanserinde på Det Kgl. Teater, intet andet havde min interesse. Mine forældre viste mig magien ved teatret ved at tage mig med til balletter på Kongens Nytorv.

Hvordan skal man være for at blive din ven?
– På Det Kgl. Teater, da jeg var balletbarn, havde vi piger en påklæderske, der blot hed Vaske Hansen, fordi hun skrubbede os i badet, når vi havde været med i "Aida" som små, sorte slavedrenge. Hun lærte mig dette: "For ­mange år tilforn, fløj troskab ind i en jægers horn, den jæger den blæste for alle vinde og derfor er troskab så svær at finde". Derfor har jeg to livsvenner, min datter og min mand. Stort set alle andre er ­bekendte, jeg holder af.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse fra din barndom?
– Der er tusind ­mindeværdige oplevelser fra min barndom, men mine år på Balletten var pragtfulde.

Hvad er det bedste råd, du vil give dine børn?
– Der er jo ikke ét råd, man giver sit/sine børn, der er tusindvis. Men det er altid godt at sige: "Find dig ikke i noget!"

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?
– Min alder er forrygende, ­fordi jeg ikke har antydningen af at skulle bevise noget som helst! Jeg er fuldt ud ­krystalklar over, hvad jeg kan, og hvor mine begrænsninger er. ("Medea"... Nej tak!)

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?
– Jeg ved, at jeg er god til mit arbejde, jeg har lært at sige nej tak til åndssløve opgaver og ved, at jeg ser for ­mærkelig ud til at være med i tv-serier og alvorlige film.

Hvad kan få dig til at ­grine?
– Åhhhhhhh! Jeg ler som en vanvittig, hver dag! Hvor ­mange sider i jeres blad, har jeg til at besvare ­dette spørgsmål? Min humor er dyb sort, og jeg elsker ironi og begavet sarkasme.

Hvilken egenskab bryder du dig ikke om ved andre mennesker?
– Hovmod. Arrogance. Snobberi, opad eller nedad. Hykleri. Selfieselvfedme, dobbeltmoral. Mennesker, der mener, at de er noget værd qua deres finansielle status. Selvynk og offermentalitet

Hvad kan gøre dig vred?
– Jeg bliver aldeles magteløs, når jeg ved, hvordan dyr og mennesker behandles over hele Verden. Når man i Kina afholder festivaller, hvor der flås hunde levende for så at blive spist, når retardoer voldtager børn, optager det på film og deler det med andre sindssyge, bliver jeg vred... og magtesløs.

Hvilken bog bør enhver kvinde have læst?
– Min interesse for at læse er enorm, men jeg er særdeles smalsporet med hensyn til læsestof. Min lidenskab ligger hos antropologien, etnografien, videnskaben/lægegerningen, evolutionen, historien og eksistensen. Jeg læser stort set aldrig skønlitteratur og slet, slet ikke kvindekrimistof! Jeg kan anbefale en pragtfuld bog af Bent Foltman, "Det ufattelige liv", og den ligeså fascinerende af Peter K. A. Jensen, "Da mennesket blev menneske".

Hvis du kunne vælge frit, hvem ville du så helst ­tilbringe en dag sammen med?
– Allerhelst ville jeg tilbringe en dag med Jesus.

LÆS OGSÅ: Mathilde Norholt: “Pludselig var der en sorg i familien, der lagde en tung dyne over mit barndomshjem”

LÆS OGSÅ: “Det var hårdt at indse, at jeg havde fejlindrettet mit arbejdsliv”

LÆS OGSÅ: Camilla Bendix: “Det er skønt, når noget er pinligt”