Jul hos Jesper Vollmer

Foto: Sara Skytte Hos familien Heick/Vollmer bages der til jul. Ofte ad flere omgange fordi første omgang bliver spist – og så må Jesper jo til det igen.

"Vores børn er jo Keld og Hildas eneste børnebørn..."

... og derfor får de alt for mange gaver, fortæller Jesper Vollmer, hvis jul begynder i starten af november. Og så bruger han gerne mange dage på at forberede den brune sovs til juleaften.

Hvornår begynder julen for dig?

Man kan godt trække lidt træt på smilebåndet, når de første juleting kommer frem i butikkerne i oktober, men for mig er december for sent, så min jul begynder i starten af november. Så hører jeg julemusik og tænder lys og hygger. Min svigerfar, Keld Heick, har engang lavet en fantastisk jule-CD, og den kører på repeat hele december.

Hvordan er din december?

Vi har stadig børn hjemme, så der er pakkekalender – i hvert fald til Storm på 12. Jeg lavede faktisk også én til Annette, da vi lige havde mødt hinanden. Det var en MDF-plade, som jeg malede med tavlelak, og bagefter tegnede et juletræ på og satte 24 søm i. I det hele taget er december en hyggemåned, hvor der er ild i pejsen morgen, middag og aften, man ser en masse fjernsyn og får set alle de gode film. Der er ikke noget, som når man lige rammer ind i Die Hard samtidig med, at resten af Danmark også sidder og ser den.

LÆS OGSÅ: Bag til jul: 7 klassiske opskrifter på småkager

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

Jeg har aldrig haft en decideret dårlig jul, men jeg var engang involveret i en trafikulykke, da jeg som barn skulle hjem fra juleaften hos min mormor. Min storebror sad på bagsædet, og jeg sad på forsædet, mens min mor kørte bilen, da der pludseligt var en modkørende, der kørte over i vores side af vejen. Der skete heldigvis ikke noget med nogen af os, men det var lidt af et traume, der sad i mig de følgende juleaftener.

Hvad spiser I juleaften?

Vi får altid både and og flæskesteg og så helt klassisk med brune og hvide kartofler og en brun sovs, som jeg er flere dage om at forberede. Derudover plejer jeg at tage nogle tørrede abrikoser og lægge dem i appelsinjuice natten over og varme det hele til julemiddagen. Det er et trick, jeg lærte på Søllerød Kro, og det smager vildt godt. Det er som regel min mor, der står for at koge og pille kartofler. Et enkelt år har hun medbragt kartofler på glas, men det gør hun aldrig igen. Hilda har ind imellem haft rødkål med, så jeg ikke skal stå for det hele.

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

Jeg har prøvet at opdrage vores familie til, at det er bedre at få én rigtig god gave end mange små, men vores børn er jo Keld og Hildas eneste børnebørn, så i mange år har de fået alt for mange gaver. Der var et år, jeg fik en meget fin pyjamas af Annette. Sådan en lækker, klassisk, engelsk én i sildebensmønster. Jeg tør ikke tænke på, hvad den har kostet, men jeg elsker at have den på, fordi den er så flot.

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

Annette kan godt fejlagtigt komme til at forsøge at præge min garderobe, og hun har engang givet mig en gudsjammerlig gul hoodie, som jeg kun har haft på én eneste gang, og det var, da jeg prøvede den juleaften.

Hvad giver I som mandelgave?

Det er som regel noget lækkert guf eller en bog. Nogle år har vi også haft både en børnegave og en voksengave, og hvis enten Keld, Hilda eller min mor får mandlen, stikker de den til Storm. Jeg har ikke så meget held med mandlen, og jeg tror faktisk, man kan tælle på én hånd, hvor mange gange jeg har vundet den.

Har du en yndlingssalme?

Jeg kan godt lide alle de salmer, vi synger i kirken juleaften. Vi kommer altid i Sorgenfri Kirke, hvor man skal være en time i forvejen for at få en plads, og nogle går forgæves.

LÆS OGSÅ: Her er årets julekalendere på tv og streaming for hele familien

Hvad er din yndlingsjulekalender?

Sidste år så vi Julefeber, men den, der har ramt mig allermest, var Absalons Hemmelighed.

Har du en yndlingsjulefilm?

De seneste par år har vi set The Holiday, også gerne flere gange hvert år. Vi skal også altid lige omkring de gamle Alene Hjemme-film og Fars fede Juleferie. Der er noget trygt ved at sidde og se noget, som alle kender i forvejen.

Har du en særlig juletradition?

Annette står for en årlig juletur hvert år den 23. december med hendes forældre og vores sønner. Om formiddagen går vi i de kongelige stalde og besøger mine gamle kolleger, fra da jeg arbejdede for Kongehuset, og så kører vi en lille tur i København i hestevogn, og Hilda har altid bagt noget, vi har med. Om eftermiddagen har Annette arrangeret noget ud fra et særligt tema. Det har været København oppefra, Christiania eller Carlsberg, for hun er historienørd. Bagefter spiser vi en dejlig frokost.

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

At man altid holder jul samme sted. Da jeg var barn, holdt vi altid jul hos min mormor, og man glædede sig altid til mormors jul. Den følelse ville jeg gerne give videre til mine egne børn, så da vi fik Eliot, besluttede Annette og jeg os for, at vi altid holder jul hos os. Keld og Hilda er her altid, og hvert andet år kommer mine forældre også.

Blå bog

Navn: Jesper Vollmer

Født: 3. maj 1974

Uddannelse: Kok

Kendt fra: Go’ Morgen Danmark, hvor han er fast kok

Aktuel med: Kogebogen Klub Vollmer, som har 100 opskrifter med alt fra årstidsmad og klassikere til QR-koder til instruktionsvideoer.

Familie: Gift med Annette Heick og far til deres sønner; Eliot på 17 år og Storm på 12 år.

Bopæl: Holte

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Interview og Familieliv