Emma Walmsley Glaxo Smith Kline

Foto: Getty Emma Walmsley er CEO i medicinalkoncernen GlaxoSmithKline og dermed én af de få kvindelige direktører i en af Europas største virksomheder.

Ny opgørelse: Kvinder i ledelsen gavner virksomheder

Det er ikke kun godt for ligestillingen at have flere kvinder i ledelsen. Det batter også på bundlinjen, viser ny opgørelse.

Virksomheder klarer sig bedre med kvinder i ledelsen.

Det viser en ny opgørelse, som den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs står bag.

For selvom kun 30 procent af Europas 600 største børsnoterede virksomheder har kvinder i bestyrelsen, og kun 5 procent af dem har kvindelige topchefer, ser det ud til ikke kun at gavne ligestillingen, men også bundlinjen.

Den kendte investeringsbank har set på de 600 største europæiske børsnoterede virksomheder fra finanskrisen i 2008 og frem til 2020, og her fremgår det, at virksomheder med kvinder i ledelsen eller i bestyrelsen generelt klarer sig bedre, skriver Financial Times.

Sagt på en anden – og mere taltør – måde: I de 25 procent bedst placerede europæiske virksomheder, hvor kvinder er ledere eller sidder i bestyrelsen, klarer de sig 2,5 procent bedre om året sammenlignet med de 25 procent nederst placerede europæiske virksomheder.

Grunden til dette skyldes flere ting – og årsagssammenhængen er ikke entydig, lyder det fra Goldman Sachs.

Det kan nemlig blandt andet skyldes, at kvinder kan være bedre til at inkludere flere forskellige meninger og tilgange til virksomheden – blandt andet ved at ansætte medarbejdere af begge køn og dermed tiltrække en større pulje af de bedste talenter, lyder en af forklaringerne.

Godt på den lange bane

Men selvom den nye opgørelse taler for at få flere kvinder i ledelser, har coronapandemien påvirket den ellers positive udvikling.

For ser man kun på den seneste tid under pandemien – fra februar til september 2020 – er de selvsamme virksomheder med kvinder i ledelsen faldet med 7 procent sammenlignet med de 25 procent nederst placerede virksomheder.

Det skyldes muligvis, at virksomheder med kvinder i ledelsen ofte er indenfor servicebranchen – en branche, som er blevet hårdt ramt af pandemien, skriver Financial Times.

Dog ændrer det ikke ved, at det stadig gavner virksomheder med større diversitet og lighed – også på den lange bane, lyder det fra Goldman Sachs.

Se, hvad vi ellers skriver om: Ligestilling, Kvinder og økonomi og Lønforhandling - #minpris