Ny podcast: Kom med ind i en brutal og magtfuld underverden
SPONSORERET indhold

Ny podcast: Kom med ind i en brutal og magtfuld underverden

Likvideringer på åben gade, narkohandel, beskyttelsespenge, astronomiske pengebeløb. I Talk Towns nye serie ’Mafia’ kan du komme med ned i en brutal og magtfuld underverden, når journalist Kristoffer Lind ser på nogle af verdens største mafiaorganisationer.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
01. jun. 2021 | Livsstil

Det er fortællinger om vold og magt, men også om unikke traditioner og æresbegreber. Hør blandt andet om den russiske mafia, som i 90’erne brød ud i åben krig i Moskvas gader, den japanske mafia yakuza, som sjældent tyer til våben, og den kinesiske mafia som er delt op i tusindvis af såkaldte sorte selskaber.

Podcasten lægger fra land med den russiske mafia, som har sit afsæt i Stalins gulag-lejre. I disse arbejdslejre, som lå langt væk fra alting, styrede de stærkeste fanger slagets gang. De stod for disciplineringen og organiseringen i lejrene. Derved blev et benhårdt hierarkisk system af hårdkogte kriminelle født. Og når de så kom på fri fod igen, kunne de fortsætte deres kriminelle løbebane.

I lejrene opstod også flere traditioner og æreskodekser fangerne imellem. De skulle være tro mod den klan de tilhørte, og de lærte aldrig at samarbejde med staten. Hvis du nogensinde samarbejdede med andre end dine egne, blev du dræbt.

Det fortæller gæst i første program, forfatter Leif Davidsen, som også kommer ind på tatoveringskulturen blandt fangerne. Leif Davidsen beretter, at hver eneste tatovering havde betydning og var et form for kriminelt visitkort, hvor de unikke tatoveringer, som kun kunne kodes af de indviede, fortalte ens kriminelle historie, plads i hierarkiet og hvilken klan man tilhørte.

Fordi tatoveringernes havde så stor betydning for ens status, var der særligt flere unge mænd langt nede i hierarkiet, som forsøgte at pryde sig med tatoveringer, de ikke havde gjort sig fortjent til. Det var med livet som indsats, siger Leif Davidsen:

”Blev det opdaget, så var du færdig. Det var meget helligt. I lejrene blev de enten dræbt eller fik skåret visse legemsdele af.”

Hvad med Italien?

I denne første sæson har Kristoffer Lind valgt at se bort fra den mest berømte mafia, nemlig den italienske. Det er der en pointe med:

”Den italienske mafia fylder enormt meget i mediebilledet og i populærkulturen, men det er lidt på bekostning af andre mafiaer rundt omkring i verden, som jeg personligt gerne ville vide mere om,” siger Kristoffer Lind, som er tidligere vært på Radio24syv.

Det, som Kristoffer Lind til gengæld indså, var, at historierne om andre landes mafiaer er mindst ligeså spændende, som den italienske. Det kom til gengæld lidt bag på ham, hvor forskellige mafiaerne i virkeligheden er fra land til land.

Godt nok er der flere lighedstræk, eksempelvis hvordan penge tjenes via afpresning, handel med stoffer, hvidvaskning etc., men der er også flere markante kulturelle forskelle, som definerer hver enkelt mafia. I nogle mafiaer arbejder man sammen med myndighederne, i andre er det en dødssynd. I nogle mafiaer har man bekriget hinanden indbyrdes, i andre, f.eks. den japanske, vil man ikke slå andre ihjel.  

Alt det, de dramatiske højdepunkter og kulturelle forskelle, foldes ud i podcasten ’Mafia', hvor du kan høre om mafiaernes status i dag og om hvordan og hvornår de opstod.

Lyt til podcasten via Apple Podcasts lige her.

Anbefalet til dig