kok sexchikane
SPONSORERET indhold

25-årige Marie var kokkeelev, da chefen sagde: "Husk at tage en stram bh på"

25-årige Marie har måttet lægge øre til mange lumre og grænseoverskridende kommentarer i sin tid som kokkeelev. Til sidst blev det for meget. Her fortæller hun om sine oplevelser med sexchikane.

Af:: Cille Lewinsky Foto: Getty
14. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Jeg var forberedt, allerede inden jeg startede på kokkeskolen.

Jeg havde hørt en masse ting om, hvor hård branchen var, og hvor grimt der blev talt.

På skolen vænner man sig hurtigt til at lade være med at lytte til sine egne grænser og lade være med at stole på sin egen dømmekraft, fordi man skal gøre, hvad der bliver sagt. Ellers finder de bare nogle andre, der gør det.

Derfor var jeg lidt nervøs, første gang jeg skulle ud i praktik som kok.

Jeg var 20 år og skulle arbejde på en anerkendt, københavnsk toprestaurant.

Jeg kontaktede køkkenchefen, der sagde, at jeg kunne komme samme aften og arbejde gratis, for ”så rykker du højere op på listen over dem, jeg helst vil ansætte.”

Jeg tog ind på restauranten og arbejdede, og da jeg så spurgte ham om noget, jeg ikke kunne finde, tog han mig med ud til de andre kokke og sagde: ”Er der ikke nogen, der kan hjælpe vores lille smukke prinsesse?”

Jeg blev gjort helt lille. ”Lille, smukke prinsesse”, så ulækkert!

Jeg turde ikke sige noget og tænkte: Sådan er jargonen. Det skal jeg nok bare finde mig i, men sådan talte han jo aldrig til de mandlige ansatte.

Efter den aften tilbød han mig en elevplads.

I telefonen sagde han, at jeg havde gjort et godt indtryk – og han ville tilbyde mig denne her læreplads, men at jeg skulle lige huske at tage en stram bh på, så de andre kokke kunne se, hvad han kunne se – og så gjorde det jo heller ikke noget, at jeg ikke vejede 80 kilo.

Jeg var helt i chok.

Først tænkte jeg: Nå ok, nu har jeg fået en elevplads. Det er meget fedt, men jeg fik det også sådan lidt: Ej, det kan du ikke sige! Du kan da ikke tilbyde mig et job og så sige, jeg skal tage en stram bh på og lade være med at være for tyk…

Jeg talte efterfølgende med studievejlederen på skolen om det, der syntes, jeg skulle takke pænt nej, så det endte jeg med at gøre.

Det var overhovedet ikke okay.

En nissejulepige

Siden da har jeg været på tre andre restauranter – og på den restaurant, jeg har været længst tid, var vi to kvinder, resten var mænd. Men den anden kvinde var så meget en del af drengene, at det ikke rigtig gjaldt.

I den periode var der 7-8 mænd, og jeg følte, jeg skulle spille med på det der drengerøvsgame. Når man arbejder i et køkken og laver mad, er der mange ting, der kan misforstås, hvis man vil.

De kom hele tiden med ulækre kommentarer – og hvis jeg gjorde opmærksom på det, var jeg bare ”hende den sure”, der skældte ud.

Det var jo ”bare for sjov”, jeg skulle ”slappe af”. Jeg blev ikke taget alvorligt, og det var stressende.

Jeg følte, jeg skulle være sur, hver gang jeg gik på arbejde, for ellers blev jeg gjort grin med.

En jul kan jeg huske, at køkkenchefen havde hængt en julekalender med tre meget letpåklædte ”nissepiger” op i køkkenet.

Jeg stod i køkkenets store køleskab, da jeg overhørte chefen og en anden mandlig kok diskutere, hvilke af de der nissepiger der arbejdede på restauranten.

Det er vel det, man kalder værkstedshumor. Men det var ikke sjovt, for pludselig var jeg en af de nissepiger – og en af tjenerne var den anden.

Sådan var det bare hele tiden.

Jeg kunne simpelthen ikke være i det. Det føltes ret ensomt, fordi jeg var alene om at have det sådan, men omvendt havde jeg selv valgt at være der, så jeg kunne jo bare stoppe.

Så det endte jeg med at gøre.

Jeg stoppede et halvt år inden, jeg ville have været udlært. Jeg er helt sikker på, at hvis jeg havde haft mere opbakning, ville jeg have fortsat.

En af mine veninder fra kokkeskolen var heldig at have en anden pige, hvor hun arbejdede. De kunne hjælpe hinanden igennem det.

Men det havde jeg ikke, så jeg valgte at stoppe inden for faget.

Redaktionen er bekendt med Maries fulde navn.

Har du oplevet sexchikane på din arbejdsplads? ALT.dk efterlyser eksempler på grænseoverskridende og sexistiske oplevelser, der har fundet sted på danske arbejdspladser, som vi vil samle i en række fortællinger. Fordi #sexismefindes - og fordi ingen skal føle sig alene med det, de har oplevet. Læs mere her og del din oplevlese - mand som kvinde - med os.

Anbefalet til dig