Foreningen Far: Derfor bør mænd sikres bedre ved skilsmisse
SPONSORERET indhold

Foreningen Far: Derfor bør mænd sikres bedre ved skilsmisse

Børn og fædre er det største ligestillingsproblem vi har i dag, mener Jesper Lohse, fmd. for Foreningen Far, som reaktion på kritikken af etnyt lovforslag, der skal sikre lige muligheder for barnets bopæl hos enten sin mor eller far ved skilsmisse.

Af:: Jesper Lohse Foto: Alamy, Britt Isabel Olsen
04. feb. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

I dag får barnet i 90 procent af skilsmissetilfældene bopæl hos kvinden, som dermed får udbetalt børnepenge og får ret til at flytte rundt i landet med barnet. Mænd indtager typisk rollen som samværsforælder.


DEBAT
: Den nuværende familielovgivning er fyldt med fejl og forskelsbehandling, som skader danske børn. Familielovgivningen bør derfor moderniseres, så den er tidssvarende. Derfor er det nye lovforslag som skal sikre fædrene bedre et godt initiativ.

Vi oplever alle fantastiske børn, mødre og fædre hver eneste dag i Danmark. Vi kan ikke ud fra kønnet vurdere, hvem der er den bedste medarbejder, leder, elev, studerende, statsminister eller forælder.

Vi er nået langt med ligestillingen på uddannelsesområdet, hvor der i dag er flere kvinder end mænd på universiteterne. Vi er nået et godt stykke vej med ligestillingen i arbejdslivet med kvindelige ledere, specielt i den politiske verden, men kigger vi på familieområdet, svarer det til, at vi stadig kører i hestevogn. Det skader i dag børn og familier hver eneste dag, at der ikke er ligestilling ved skilsmisser.

Færre fædre er i dag bopælsforælder for deres børn end i 1980, som statistikken her viser:



Det er i direkte modstrid med samfundsudviklingen i øvrigt, som går i retning af ligestilling.

Derfor er det positivt med den modernisering af den danske familielovgivning, som flere partier ønsker. For lige muligheder er en menneskeret for barnet anført i FN børnekonventionen artikel 2, der præciserer at børn og børns forældre aldrig må forskelsbehandles.

Nogle tror, at ligestilling handler om 50-50-ordninger, men ligestilling handler ikke om, at alting skal være ens, men om at alle mennesker skal have lige muligheder. Det har børn og deres forældre ikke i dag, og det skader hele familien. Den manglende ligestilling for fædre i relation til deres børn er derfor det største ligestillingsproblem, vi har i Danmark.

For barnet er det eneste af betydning, at det har kvalitetstid og samvær med både far og mor i det omfang, som er bedst for barnet. Begreberne forældremyndighed og bopæl er juridiske skrivebordsbegreber, som hører fortiden til, og som resulterer i familiesager.

Så nej, der er ikke tale om ligegyldig signalpolitik, når politikerne vil modernisere den danske familielovgivning og praksis. Der er tale om fornuftig forebyggelse, ligestilling og kvalitetssikring til glæde for alle danske børn og forældre.

De mange fantastiske forældre m/k vi har i dag skal sikres et reelt frit valg. Forældre som har brug for det, skal tilbydes mægling, der virker, og det kan kun ske, hvis forældrene er ligeværdige.

Lad os derfor i fællesskab bakke op om en modernisering af en familielovgivning, som støtter alle børn og familier. Vi ved, at hvis begge forældre informeres på lige fod om barnet, ja så kommunikerer og samarbejder de bedre til glæde for barnet og for far og mor selv – i langt de fleste tilfælde.